Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2020, week 27

Willem van Oranje overlijdt op 10 juli

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 203
We schrijven 10 juli 1584.
De vrome katholiek Balthasar Gerards, trouw aan zijn koning Philips II, is verbolgen over de rebel Willem van Oranje die plunderde en brandstichtte en anderen aanzette tot rebellie tegen de van God gegeven vorst in Spanje.
De Spaanse koning had Willem van Oranje vogelvrij verklaard vanwege een lange lijst van misdaden door de opstandeling gepleegd.
Balthasar voelt het als een heilige plicht om een einde te maken aan de opstand: en hoe zou hij dat effectiever kunnen…

Srebenica

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 90
Ze waren een vredesmacht die in witte vracht- en pantserwagens naar Srebenica reed. Op de vervoersmiddelen stonden grote letters UN. Het zag er indrukwekkend uit, maar dat was het niet.
Onder geheime luiken waren medicijnen verstopt, want anders zouden die bij wachtposten door Serviërs worden afgepakt. Ze reden naar Srebenica en hun aanwezigheid trok vluchtelingen uit de dorpen rondom: hier zouden burgers worden beveiligd tegen de genocide van de burgeroorlog. Maar zo ging het niet.
In de…

In de schoenen van Trump

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 91
Je zou maar in de schoenen van Trump staan.
De moeilijkheden stapelen zich voor hem op. Niet uitputtend:
- De ex-medewerkster van Epstein zit gevangen. Ghislaine Maxwell heeft kopieën van alle sekstapes. Als zij ten onder gaat in de zaak-Epstein, zal ze iedereen met zich meesleuren. Trump kan daarbij horen naast bekende figuren als Clinton en prins Andrew.
- In Rusland bevindt zich een geheime opname van Trump in een hotelkamer die over 2 prostituees plast. De vraag is niet of maar wanneer…

Filosoof Roy

dagcolumn
4.8 met 6 stemmen 458
Het interview dat de begenadigde ex-voetballer Bryan Roy onlangs had met journalist Dennis van Bergen levert een schat op aan diep-filosofische inzichten.
Roy oogt nog jong in zijn T-shirt met Cruyff-opdruk, maar het interview zal afgenomen zijn om zijn 50e verjaardag te vieren: een leeftijd waarop mannen steeds wijzer lijken te worden.
Zijn eerste stelling betreft de rol van het toeval. Toeval bestaat niet, is de stelling van de ex-sterspeler. Toen hij de interviewer voor zijn deur zag…

Goud voor Oranje

dagcolumn
4.7 met 67 stemmen 744
----------------------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.…