De stier bij kerst
dagcolumn
3.6 met 9 stemmen
314 Met kerst gedenken de Christenen dat Jezus is geboren. Op de VPRO was afgelopen week de documentaire 'Over Bevolking' waarin onder meer werd gezegd dat elk in Nederland geboren kind net zoveel CO2-uitstoot veroorzaakt als een leven lang maandelijks, of wekelijks - het precieze cijfer heb ik niet onthouden - naar New York vliegen.
En toch is iedereen van links tot rechts blij met elk kind. Er wordt meer dan tien miljoen euro feestelijk ingezameld om kinderen te redden van een enge ziekte,…
Kerst 2024 in reclame: lekker, lekker, lekker, en…heerlijk.
dagcolumn
4.1 met 16 stemmen
762 Heden in de krant de advertentie van de grootgrutter met een foto van zes flessen wijn elk aangeduid met de aanprijzing ’lekker’. Dat is alleen al zesmaal ‘lekker’. Ook de andere reclame-uitingen van de Zaanse kruidenier gaan vooral over ‘lekker’. Sterker nog, de reden van bestaan van deze landelijke super zit in de slogan: ‘Dat is het lekkere van…’. Gemakkelijk is het om oorlogsdreiging, zwaar politiek geklungel, explosies bij woonhuizen en dreigtaal van militairen en de…
Wat bij na-apen begint
dagcolumn
4.0 met 6 stemmen
226 Dan sta je voor een kleine groep mensen die niet weten wat er komt en dan ga je over je boek praten. Best spannend. En dan stel je ze drie vragen, waarmee je bewijst dat ze geen chimpansees zijn. De eerste doet er niet toe, maar de tweede en de derde zijn: wie kent meer dan de helft van de mensen in deze zaal? Niemand. En wie voelt zich veilig. Iedereen.
Chimpansees, kan ik dan vertellen, kunnen dat niet. In een groep zitten met zoveel vreemden. Mensen kunnen dat wel. Wrangham, ik noem hem niet…
Monumenten
dagcolumn
4.3 met 10 stemmen
262 Hans van Houwelingen zegt over monumenten: “Het maken van een goed monument is niet mogelijk. Een monument toont dilemma's die niet altijd overbrugd kunnenorden. Maar het heeft - in al zijn onbeholpenheid – wél betekenis. Als je er goed over na hebt gedacht, zeg je uiteindelijk: Dit is het.” *
Afgelopen zaterdag was ik bij een door de gemeente gesubsidieerde bijeenkomst over een Gronings monument voor de slavernij in de oost. Het moet een monument van verbinding worden. Een monument waar…
Daar helpt zelfs gapminder niet meer
dagcolumn
4.2 met 4 stemmen
192 We zaten lekker te eten bij mijn vriend Jan. Rechts van mij zat Addie, links Frans, schuin tegenover Ingrid en tegenover mij Jan, de gastheer van de avond. We hadden het over de problemen van de wereld. Die problemen vind ik groot en dat zit diep, zou blijken.
Het begon zo dat Addie en ik aangaven hoeveel zorgen we maakten over ons kabinet, het Israëlische kabinet, de oorlog in Oekraïne, Xi en X en de zetbaas van Poetin die binnenkort weer chaos in het Witte Huis zal gaan maken. En, doordat…
Geluk is met de dommen
dagcolumn
4.0 met 4 stemmen
192 Dinsdag liep ik naar het Aquarium, niet wetende dat ik de fietssleutels in mijn fiets had laten zitten. Ik was op weg naar een spannende bijeenkomst. Aanvankelijk had ik het Aquarium verward met de vissenkom. De vissenkom is een lokaal met een ronde glazen wand en het Aquarium is een rechthoekig lokaal zonder ramen. Geen idee waarom het zo heet. In ieder geval kwam ik te laat bij de spannende bijeenkomst.
In mijn verwarring liep ik ook nog verkeerd, maar goed, ik kwam aan. En in dat lokaal…
Blindenbeleid
dagcolumn
3.6 met 8 stemmen
330 Direct na de verkiezingen, ongeveer een jaar geleden, bedacht ik dat de enig mogelijke uitkomst een kabinet Timmermans was. Het was een eenvoudige rekensom: Pieter Omtzigt had gezegd dat hij niet met de PVV zou regeren en dat betekende dat een meerderheidscoalitie met de PVV onmogelijk was. Een PvdA-GroenLinks coalitie was ook niet eenvoudig, maar er leken mij voldoende gematigde krachten om dit kabinet mogelijk te maken.
Pieter Omtzigt was echter de eerste die een verkiezingsbelofte brak. De…
Benoemen
dagcolumn
4.0 met 8 stemmen
327 Vanochtend lees ik in de krant dat het op 13 november 2024 een wedstrijdje benoemen was. De ene na de andere woordvoerder vond het noodzakelijk dat benoemd moest worden dat het Marokkaanse jongeren op scootertjes waren, die anti-semitistisch waren en zelfs, het zal worden onderzocht, terroristisch, zodat ze het paspoort kan worden afgenomen.
Nou, het is benoemd. Van gematigd tot extreem rechts is het benoemd.
Maar mag ik dan ook benoemen dat pogroms altijd met steun van de overheid zijn…
Een held
dagcolumn
4.7 met 6 stemmen
244 In Teheran werd een vrouw aangesproken over haar kleding. Er zou net iets te veel haar te zien zijn geweest. We kennen haar niet. We kennen haar beweegredenen niet, maar ze deed vervolgens iets wat niemand in Teheran durft.
Ze trok haar kleren uit en wandelde gemoedelijk over het universiteitsterrein. Niemand deed wat. Mensen liepen met een grote boog om haar heen. Ze vouwde haar armen waardoor ze leek te zeggen, hier ben ik. Dit ben ik. Kijk maar. Ik mag er zijn. Ik vind dat ik er mag zijn. Ze…
Nieuws
dagcolumn
3.3 met 6 stemmen
219 Een man loopt een bakkerswinkel binnen. In de winkel is vrijwel niemand, behalve een vrouw die achter de balie staat, vermoedelijk een verkoopster. Er is een deurbel die vrolijk klingelt, maar de vrouw kijkt niet op of om. Ze staat druk bezig met de rug naar de deur een oppervlak schoon te maken.
Je zou zeggen een klant. De man die binnenkomt is zoon van een militair die Nederlands Indië nog heeft lopen verdedigen in de Tweede Wereldoorlog. Het ging niet goed. De militair heeft eigenlijk nooit…
Schoolpleintaal getetter in politiek
dagcolumn
4.1 met 69 stemmen
766 ‘Nogmaals’ blijft de minister werken aan ‘het strengste asielbeleid ooit’. De bewindsvrouw welke grossiert in ‘nogmaals’ en ‘ik herhaal wat ik eerder zei’ repeteert met enige graagte de strengheid en het ‘ooit’ in de typering van haar ‘beleid’. Dat laatste lijkt overigens meer van haar partijleider te komen, die haar ogenschijnlijk achteloos buiten cruciale besprekingen hield. Deze leider herhaalt trots dat hij zijn achterban dit strenge beleid toch maar mooi levert na…
Mijn vriend Javad
dagcolumn
3.8 met 6 stemmen
244 Mijn vriend Javad is plotseling overleden. Het is al meer dan een maand geleden, maar omdat ik hem zelden zie, heeft het wat langer geduurd voor ik er achter kwam. Ik appte hem of ik langs kon komen, volgende week, maar ik kreeg gek genoeg geen reactie. Na de vraag, hoe het met hem ging, antwoordde iemand met zijn telefoon: ‘Javad is overleden’.
Het duurde daarna nog enkele dagen voor ik contact had met iemand die mij meer kon vertellen, maar nu weet ik hoe het zat. Daar ga ik nu verder…
De Ezel van Weezel
dagcolumn
4.3 met 14 stemmen
189 Ze is een held, laat ik dat voorop zetten, maar als ik haar naam hoor, dan moet ik altijd denken aan de burgemeester van Wesel. Het was, op de Wilhelminaschool van Coevorden namelijk een goede mop om in een put te roepen: ‘hoe heet de burgemeester van Wesel’. We wisten niet waar Wesel lag en dat ze daar Duits spraken, maar de mop werkt even goed in het Duits, want ook daar zou de echo naar verluid ‘Esel!’ terug roepen. Dus wat doet taal er toe.
Maar Natascha van Weezel is geen ezel maar…
Een wereldreis
dagcolumn
3.6 met 8 stemmen
174 Terwijl de deuren van de trein al dichtgingen, kon ik nog net achter de rug van de conducteur instappen bij de enige deur die nog niet dicht ging. Als ik in de trein van Den Haag naar Groningen mijn plek zoek, weet ik nog niet wat bijzonder wordt aan deze reis. Het is zeven oktober, een beladen dag, en op het perron zag ik inderdaad de zit-in, een demonstratie van mensen die luid iets in het Arabisch scanderen. Als ik iets scandeer, of zing, wil ik altijd weten wat ik zeg en ik hoop dat…
Circus Schoof
dagcolumn
4.0 met 6 stemmen
173 Spreekstalmeester Schoof komt met houterige passen de piste in en probeert een klein sprongetje.
Hij neemt zijn hoed af voor het hooggeëerd publiek en belooft ze een fantastische voorstelling.
Maar zijn blik gaat schichtig naar het zware gordijn achter hem waar een van de leeuwen zich te goed doet aan de dompteur, Coco de clown zich met een acute depressie in zijn pipowagen heeft opgesloten, en het slangenmens haar benen niet uit haar nek krijgt.
Het circus wankelt al sinds de trapeze…
Circus Schoof
dagcolumn
2.7 met 23 stemmen
182 Spreekstalmeester Schoof komt met houterige passen de piste in en probeert een klein sprongetje.
Hij neemt zijn hoed af voor het hooggeëerd publiek en belooft ze een fantastische voorstelling.
Maar zijn blik gaat schichtig naar het zware gordijn achter hem waar een van de leeuwen zich te goed doet aan de dompteur, Coco de clown zich met een acute depressie in zijn pipowagen heeft opgesloten, en het slangenmens haar benen niet uit haar nek krijgt.
Het circus wankelt al sinds de trapeze…
Ik moet begrijpen
dagcolumn
4.3 met 3 stemmen
270 Hannah Arendt zei ooit tijdens een interview ‘Ich muss verstehen’, door Hans Achterhuis vertaald naar ‘ik wil begrijpen’. Maar het is sterker dan dat. Het gaat niet zozeer om willen, maar om moeten. Ze kan niet anders dan proberen te begrijpen.
Zo begrijp ik haar en zo begrijp ik mijzelf. Ik probeer te begrijpen waarom Hamas Israël aanvalt en jonge mensen doodt die op enkele kilometers van de grootste gevangenis op aarde naar een muziekfeest gaan. De jonge mensen zijn natuurlijk…
Amazon en consorten
dagcolumn
4.2 met 12 stemmen
189 De haren reizen je te berge. Afgelopen weken las ik twee boeken over monopolisten en ik ben van plan een derde te lezen. De eerste is ‘De Meedogenloze strijd van Amazon om de wereld te veroveren’ van de Amerikaanse journalist Dana Mattioli en de tweede is ‘Big Tech Muss Weg!’ van de Duitse mediawetenschapper Martin Andree.
Om met de minst alarmerende te beginnen: Mattioli beschrijft hoe Amazon in de Verenigde Staten de concurrentie wegvaagt en de macht over haar verkoopkanaal misbruikt.…
Voorkomende aanval
dagcolumn
4.1 met 8 stemmen
209 President Bush junior gebruikte de term pre-emptive strike om de aanval op het Irak van Saddam Hussein te rechtvaardigen. Je kunt het vertalen met ‘voorkomende aanval’. Hij zou daarmee voorkomen dat Irak de Verenigde Staten zou aanvallen.
Hum. Vooraf was al aangetoond dat Irak dat niet van plan was en niet kon. Twee zaken die Bush ontkende. Achteraf bleek het gedrag van Bush juist te leiden tot meer terrorisme en meer aanvallen op de Verenigde Staten. Niet van Saddam, overigens, maar van…
Stoplappen Kabinet
dagcolumn
4.5 met 20 stemmen
728 Aan de slag met bevlogen pragmatisme, is volgens minister-president Schoof het keurmerk van het gisteren, deels eerder uitgelekte, regeerakkoord. Vaak hoorde je het begrip ‘samen’, ‘gewoon aan de slag’, ‘gewoon doen’, en ‘oplossen van problemen van de mensen in het land’. Ook wees de excellentie herhaalde malen op het Hoofdlijnenakkoord van enkele maanden geleden. Daarbij wierp hij vaak zijn blik op de vier (vice)fractievoorzitters, die hem met min of meer priemende ogen van…