Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Crisisinzicht spreekt niet voor zichzelf

‘Mensen met communicatieproblemen moeten hun mond houden’ zei Tom Lehrer al, wiskundige en op de radio als één der grote wijzen van de vorige eeuw aangewezen te Pasadena. Door Dr. Demento zelf, niet de minste dus.
Vandaar dat ik bijzonder uitkeek naar het spraakdebuut in de Kamer van Ton Elias, cand. Politicologie, oprichter en eigenaar van Elias Communicatie.

Erkend groot praktizerend communicator en in dier voege vaak geraadpleegd. Speciaal door actoren in de politiek en door overheden, constitutioneel minder vlot in de omgang. Zo deed hij de campagne "Europa. Best Belangrijk", een zinnig standpunt in het verlengstuk van veel geschiedenis en kunstig in de kern geboodschapt. Men herkent de hand van de meester.
Spijtig genoeg is de message te vroeg ten onder gegaan aan instant emotie, een hype. De kiezer mocht namelijk eens nee zeggen tegen Europa en zo’n kans moet je ‘m niet geven.

Ondanks zijn veelbetekenende clientèle is Elias vermoedelijk pas op gevorderde leeftijd het inzicht van Lehrer gaan delen. Dat pleit voor hem, teveel praatbekwame jongeren praten voor hun beurt. Op 5 juli 2006 stelde hij zich voor het eerst namens de VVD verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Geboren in 1955, vijftigplusser.

De heer Ton Elias heeft door zijn afkomst bij ons in de familie een streepje vóór. Mijn overgrootvader trok op schoenen van Elias als Zouaaf voor de paus naar Rome en versloeg Garibaldi 5 november 1867 te Mentana. Op solide kistjes van Elias uit de Leidsestraat. Dat kwam omdat Amsterdam het meld- en infopunt was voor Zouaven in Nederland en Elias een uitmuntend r.k. schoenmaker ter plekke. Voorouders van Ton, een oud schoenengeslacht. Zijn overgrootvader Bernard staat – zie ik zojuist – in de Telefoongids van 1915, Leidsestraat 51. Die deed het dus nog. De zouavenschoenen golden bij ons voor bijna heilig – mijn opa schonk ze aan het klooster.

Tons kandidatuur werd ondersteund door VVD-leider Mark Rutte, Rita Verdonk en Henk Kamp. Niet de minsten, liberaal en toch van diverse pluimage. De 23e plaats op de lijst was echter jammerlijk net niet genoeg. In december 2008 kwam Elias met mazzel alsnog in het parlement, nadat Henk Kamp de Kamer verliet voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Zijn spraakdebuut 21 januari 2009, in Binnenhofjargon ‘maidenspeech’, ging over de Winkeltijdenwet. Teleurstellend onderwerp in tijden van crisis, zeker voor een groot talent zojuist uit de wachtkamer. Gebruikelijk in Den Haag, klein starten. Al was nadat hij was uitgesproken het gejuich van twee toevallig over het Binnenhof wandelende daklozen helemaal tot in de Tweede Kamer te horen. Aldus Ds. N. Dijkshoorn, parlementair schouwer. Vandaar dat ik hoopvol opveerde toen de krant meldde dat dhr. Elias bij Matthijs van Nieuwskerk diezelfde avond in De Wereld Draait Door zou verschijnen.

‘De kinderen van de tandarts hebben het slechtste gebit’ begon Elias verlegen en we herkenden even zijn in oorsprong bescheiden roomse trekjes nadat onze Matthijs de verwachtingen ongevraagd oppompte. De ervaren spreker negeerde daarna zijn plagerijtjes kundig door rechtdoor te stevenen in zake versnelde betaalbaarstelling van facturen voor het MKB. Waarna dankzij ‘tafelheer’ en zwemmer Maarten van der Weijden Elias toch zijn inzichten kwijt kon over ‘de mobilisatie van de economie in deze barre tijden’.
Belangwekkend, naar hij stelde zijn echte stuff.

Hoewel niemand precies weet wat te doen, naar Elias’ zeggen, valt er uit het verleden absoluut wel lering te trekken. ‘Ik wil terug naar het betrouwbare beeld dat de VVD altijd heeft uitgestraald van passen op de portemonnee, geen geld weggooien naar linkse hobby’s. Terug met die gratis schoolboeken!’

Hij wil geen goed geld naar kwaad geld gooien zoals in de jaren tachtig bij de vorige crisis naar de scheepsbouw voor de werkgelegenheid. We moeten z.i. geen kadavers oplappen.
In kennis van geschiedenis en wetenschapsfilosofie staat het verse Kamerlid zijn mannetje: ‘Tot op de dag van vandaag wordt in Amerika hevig gediscussieerd of het Keynesmodel van Roosevelt verstandig is geweest. Dat toen de theorie van die ene econoom, Keynes, gevolgd werd wat leidde tot uitgeven van héél véél geld. De wetenschap is daar nog lang niet uit. Daar moeten wij aan denken.’ Aldus Ton Elias.

Had ik eerder alle klanten tijdens het eten (hutspot met magere worst, een gevuld kippensoepje vooraf), in mijn logement op de uitzending gewezen: ‘luistert en kijkt straks komt Elias’, ik kreeg daarna de volle laag. Een bloemlezing van reacties:

President Franklin Delano Roosevelt met de New Deal gaf de mensen hoop in de Grote Depressie, redde de democratie. Franklin noemde destijds Keynes een wiskundige, geen serieuze econoom, en wilde niks van zijn theorie weten. Veel te warrig en ook nog progressief, Roosevelt wilde geen overheidstekort. Hij bezuinigde met zijn rechterhand voor de balans.

Die Amerikaanse twijfelaars van Elias zijn zeker hardcore Republikeinen, die alles van ooit van Democraten blijvend verketteren.

E. heeft alleen oog voor bezoedelde klassieke economen die eerst stil bleven staan en na de Keynestekorten door misbruik van zijn inzichten tot New Liberals transformeerden: de staat mocht geen nieuw geld maken maar de banken wel. Geld uitgeven voor werkgelegenheid was een vloek in de economenkerk na Keynes.
Elias wil Reaganomics: belasting tot het minimum verlagen gekoppeld aan monetarisme hand op de portemonnee voor waardevast geld.

Let op riep, een pensiongast, die Elias gaat ook overheidsuitgaven verhogen voor uitgesproken politieke doeleinden. Die gaat voor oorlog(sdreiging) naar moslimstaten.
Elias zou gewoon een Colijn zijn - geen draad sociaal gevoel.
De VVD liep vooraan, zei een bebaard hitserstype, bij de steun aan de scheepsbouw. Niet voor de arbeiders welnee. Hun vrindjes waren eigenaar. Onder Aardenne ging de VVD al op politiek avontuur met als gevolg een lege staatsportemonnee. Zeiden diversen.

Kortom daar een beperkte denker ziener en weter als ik niet tegenop. Voor ik er erg in had zat ik met de grote Elias omhoog.
Enerzijds geef ik grif toe, heb je inderdaad je medegasten in zo’n logement niet voor het uitzoeken. Ik logeer blijkbaar niet fortuinlijk rechts. Maar er zit wel veel in, in wat ze zeggen. Al noemt een VVD’er het, daar zag het tenminste wel naar uit, gestudeerd links tuig. Zelf onafhankelijk van partijvorming ben ik sinds Elias bij DWDD gefocust op zinnig gerichte bestedingen, geen injecties in the blind. Al word ik wel steeds meer verward en confuus. De miljarden vliegen in het rond maar er komt geen belasting meer binnen. Een leger waardevrije economen geleid door Mathijs Bouman van RTL zegt dat je nu geen enkel uitgavenpatroon mag verstoren. Hoe abject links multiculti of Rouvoets ook.

Kortom Ton, zeg weer eens wat, ik sta zo alleen.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 21 februari 2009


Geplaatst in de categorie: economie

1.7 met 6 stemmen 358



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)