Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vlagvertoon

Vroeg wakker, niet omdat het Koninginnedag is, maar omdat ik een krassend geluid hoor. Het komt mij vaag bekend voor. Ik schuif het gordijn open. De overbuurvrouw zeult met een trap over het grintpad naast haar huis. Ze is niet meer de jongste en die houten keukentrap lijkt in haar handen erg groot en zwaar.

De oude vrouw klapt de trap open en plaatst hem zorgvuldig bij het raam, onder de houder voor de vlag. Vorig jaar hielp haar man nog mee met ophangen herinner ik me, maar nu moet ze het alleen zien te redden. De hele straat slaapt nog of is op vakantie. Ik ken haar eigenlijk alleen van een vage groet. Ze komt zelden haar huis uit, is oud, maar taai.
Daar komt ze met de vlag en terwijl ze die in haar hand houdt klimt ze langzaam naar boven op de wat wankele trap. Ze hijst de vlag boven haar hoofd en probeert ‘m in de houder te doen, maar ze kan er net niet bij. Ik aarzel om naar buiten te rennen, maar dan zal ik toch eerst wat kleren aan moeten trekken. Op dat moment zie ik dat het haar lukt. De vlag hangt en beweegt zelfs licht in een ochtendbriesje.

Als ik ’s middags thuis kom is de wereld een beetje anders. De straat is leeg en stil. Ik weet dat de mensen voor de televisie zitten. Dat ze proberen te begrijpen waarom iemand op het idee komt om op Koninginnedag z’n auto als moordwapen te gebruiken. De vlag tegenover mijn huis hangt halfstok. Slap als een vaatdoek in de windstille straat. Arme oude overbuurvrouw. Ze heeft waarschijnlijk zelf weer dat krakkemikkige trapje gepakt en vanavond moet ze nog een keer. Ik ben benieuwd of ze op 4 mei en 5 mei nog zin heeft om opnieuw haar vlag te hijsen.

Schrijver: Rob Chevallier, 4 mei 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 4 stemmen 335Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)