Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waar staat Gods zetel?

De zoektocht naar God is van alle tijden.
De eerste astrologen zochten hem of haar tussen de sterren. De godgeleerden zochten hem in de hemel die zich volgens de bijbel tussen diezelfde sterren bevond. De wetenschappers zochten niet naar God, maar naar alles wat er op zou kunnen duiden dat er een geweest was. Ooit. In den beginne.

Iedere godsdienst heeft een antwoord, iedere levensovertuiging heeft een antwoord. Iedere spirituele stroming, esoterische richting, natuurkundige wetenschapper; iedere discipline heeft zijn eigen antwoord op waar God zich zou moeten bevinden en wat hij of zij nou precies doet. Of niet doet. Of verwacht wordt om te doen maar na laat te doen, enzovoorts.
Toch hebben wij hem, met al onze moderne middelen, nog steeds niet gevonden. Wij weten nog steeds niet waar zijn zetel staat.

De eerste Russische astronaut zag op zijn terugreis van de maan de aarde als een blauwe bol in de hemel hangen. Hij raakte zo in vervoering door deze aanblik dat hij op slag gelovig werd.
Toen hij terug was werd hij bij de president ontboden. Het eerste wat deze hem vroeg was: "En astronaut, vertel ons eens, u, die verder bent gereisd dan een van ons, hebt u God gezien?"
De astronaut hoefde niet na te denken en zei: "Ja."
"Daar was ik al bang voor," zei de president. "Laten wij afspreken dat we er verder niet over praten."

De week daarop is de astronaut bij de Paus en deze stelt hem dezelfde vraag: "En, astronaut, u, die verder bent gereisd dan een van ons, vertel eens, hebt u God gezien?"
De astronaut denkt even na en zegt dan: "Nee."
"Daar was ik al bang voor," zegt de Paus. "Maar zullen wij afspreken dat wij hier verder niet over praten?"

Waar bevindt God zich? Waar moeten we hem zoeken en meer nog: kunnen wij hem vinden?
Voor mij bevindt God zich hier op aarde. God is het licht dat over het water schijnt, het gezang van een jonge merel, de dood van een vriend.
Voor mij is God gelijk aan leven.
En u en ik bevinden zich daar midden in.

Schrijver: Pauline van Munster, 8 december 2009


Geplaatst in de categorie: religie

2.8 met 4 stemmen 348Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)