Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waar je (Q-)koorts van krijgt

Waarschijnlijk zullen ze blijven dwarsliggen tot de laatste agrariër uit Nederland is vertrokken. Iedere besmettelijke dierziekte zal worden benut om dieren te “ruimen” onder al-of-niet steekhoudend argument. Steeds is er wel een reden te vinden die eventuele preventieve enting in de weg staat. Hetzij economische, niet uitgevoerd onderzoek, of doodgewoon te verwachten trage reactie van ambtenaren van “Keuringsdienst Vee en Vlees” onder het mom dat buitenland het geënte vlees blokkeert.

Om met een en ander vertrouwd te raken, zal men toch eerst inzicht moeten hebben in eventuele schadeberokkening door preventieve enting bij dieren en eventuele gezondheidsgevaren wat betreft de consumptie van het vlees. Hierover kan men, m.i., zeer kort zijn, sinds de jaren ’70 werden alle evenhoevige dieren geënt tegen M.K.Z. na ’80 kwam deze ziekte, tot 2001, in Nederland niet meer voor.
Wat betreft menselijke consumptie van dit geënte vlees, zou ik niet weten welke ziekte hierdoor veroorzaakt zou kunnen wezen.
Ook hetzelfde is en was het geval bij de varkenspest, waar we later mee te maken kregen als “de Mexicaanse griep” en die een heel wat onschuldiger verloop had dan dat men ons eerst wilde doen geloven. Waarmaken kan men het niet, maar was die griep uitbraak misschien niet minder geweest als er geënt was?
Wat betreft de dreiging met exportstop van vlees. Uiteindelijk waren het alleen Japan en China die, hoogst waarschijnlijk, voor bescherming van eigen product de grenzen dreigden dicht te gooien om economische belangen. Ten eerste eet men in Japan niet noemenswaardig veel varkensvlees maar veel meer vis en ten tweede kampt China zelf met overschot aan varkensvlees.
Inmiddels hebben wij de rampzalige gevolgen hier aan den lijve ondervonden. Hoeveel kapitaalvernietiging heeft er door nodeloze ruimingen wel niet plaats gehad. Naast nog de emotionele taferelen die overal hebben plaats gevonden. En hoeveel van de getroffen agrariërs die hun hoogwaardige fokproducten, waar generaties lang aan was gewerkt, naar de destructie zagen verdwijnen, zijn die slag nooit te boven gekomen en waren genoodzaakt hun bedrijf te beëindigen.
En hebben we geleerd?

Ik vraag u alleen uw oordeel te bepalen n.a.v. de ruiming van duizenden drachtige geiten vanwege de Q-koorts!

Schrijver: Egbert Jan van der Scheer, 20 januari 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 1 stemmen 140



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)