Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kostbare grond

We leven op kostbare grond, dat weten in ieder geval de huizenbezitters. Maar ook degenen die geen eigen stukje hebben worden gelukkig steeds wijzer. Uit die Nederlandse grond kun je een hoop nuttige dingen halen. Dat wisten we een jaar of vijftig geleden al toen de gasbel bij Slochteren ontdekt werd.
'De aarde geeft ons alles' zegt de reclame van het Wereld natuur fonds (WNF). 'Geef de aarde door'. Die slogan hebben alle olieboorders wel erg letterlijk genomen. Maar als je dat kostbare spul zonder problemen en aardbevingen uit de grond kan halen, dan is dat nog te verdedigen.

Het leek allemaal geweldig, maar de problemen stapelen zich steeds verder op. We hebben vooral veel genomen maar weinig terug gegeven. Ja, we hebben leidingen in de grond gestopt, ondergrondse parkeergarages aangelegd, diep in de grond gebouwd en een hoop tunnels gegraven.

'Laten we nu echt eens iets terug geven', bedachten politici en andere deskundigen. 'We stoppen die lege gasbel vol met het broeikasgas dat we uitgespuugd hebben'. Gelukkig stuitte dat plan op hevige weerstand. Nu wordt het spul onder de zeebodem weggestopt. Ook niet zo fraai en zo blijkt weer dat we te gretig geweest zijn.
De volgende mogelijkheid is het opslaan van kernafval onder de grond, waarschuwt Greenpeace. Dat zou een uitkomst zijn voor de regering, want er moet nog een kerncentrale bij en nu dat broeikasgas onder de zeebodem gaat, kunnen die gaten van de gasbel alsnog gevuld worden. Naast Noord-Nederland is ook de klei van Gelderland en Zuid-Holland prima geschikt om vol te pompen met radioactieve rommel.

Een duidelijke waarschuwing. Laten we nu de bedoeling van de WNF reclame allemaal, ook politici, eens goed begrijpen. Een paar leidingen, gebouwen en tunnels in onze kostbare Nederlandse grond, dat is nog te doen. Maar meer niet.
Blijft over dat we een slimme oplossing moeten zien te vinden voor alle rotzooi die we nu nog met z´n allen produceren. Dat kan helaas niet anders. Hopelijk worden we ondertussen nog een stukje wijzer en gaan we nog sneller aan de slag met schone energiebronnen.

Schrijver: Rob Chevallier, 7 maart 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.6 met 5 stemmen 1.121



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)