Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Project X

”Ik ga vanavond niet de stad in”, schrijft een vriendin. ‘Het is er levensgevaarlijk zeggen ze. Niemand durft de straat op. Mensen hebben hun auto weggehaald en ergens anders geparkeerd. Het is een totale chaos”. Natuurlijk weet ik waar het over gaat. Project X en het vervolg van Haren dat is duidelijk. Maar levensgevaarlijk? Chaos? Dat wil ik wel eens zien.

Aan de rand van de stad waarschuwen lichtkarren (huurprijs een slordige 150 euro per dag) voor politiecontrole. Verderop wacht een trosje politiemannen (kosten onbekend) alle auto’s op met een zwaailamp. Doelgroep: waarschijnlijk auto’s die gevuld zijn met een tot zes potentiële raddraaiers. Ik mag doorrijden. In de stad hier en daar een politieman, hier en daar mensen op straat, iets rustiger dan anders. Stad uit is geen probleem, maar aan de andere kant van de weg staat een kleine file voor de controle.

Als de X staat voor onbekend, dan is de naam Project X goed gekozen. Het komt over als een uitgekiende internetcampagne. Een virtuele schreeuw om aandacht. Je roept iets tegen een paar vrienden, die doen vrolijk mee met hun toetsenbord en beeldscherm en zo breidt de lol zich uit. Okee, de eerste keer moet je wel iets laten zien, want anders gelooft niemand de hype. Dan moet je even uit je luie computerstoel komen. En ja, dan moet er een auto in brand, een paar ruiten aan diggelen en wat verkeersborden omver. Is even wat inspanning en je loopt het risico dat je een nachtje in de cel belandt en dat de rechter je een rekening presenteert. Maar met het leeghalen van wat winkels heb je die kosten er al uit. En je hoeft het maar een keer te doen, alles goed filmen met je smartphone en daarna kun je lekker lol maken op de computer.

Pech voor Haren dus. Maar nu wordt het pas echt leuk. De komende maanden komt zo’n beetje elke stad aan de beurt. Gewoon om te kijken hoeveel tekstkarren je kunt scoren en hoeveel politiemannen je op de been kunt brengen met niks. Gewapend met de Haren-filmpjes, een stevige vriendenkring en een computer breek je de wereld open. Je kiest een doelwit en dan maar gezellig babbelen en opruien. Met teksten als ‘Het is er levensgevaarlijk. Niemand durft de straat op. Totale chaos.”
Meer hoef je niet te doen. Ja, lekker rustig uitgaan in een iets stillere stad. En dan voorzichtig wat filmpjes maken van al die politiemensen. Leuk voor de volgende keer.

Schrijver: Rob Chevallier, 1 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 171Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)