Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Pinksteren één boom op De Dam

Hij staat in de wind op het kerkhof. Vanaf 690 vader op zoon. Steeds gerekt tot het laatste uitwaaimoment. Drie adellijke maagden zagen Hem midwinter 690 bloeien. “Groen en vol bloemekens aangenaam riekende” terwijl schielings invliegende vogels zich ontpopten tot Engelen des Heren. Waarvan eentje een rol droeg met “dít is de uitverkoren plaats…”.

Reden DAAR pardoes een kerk te stichten. 'De Goddelijke Zaligmaker' geheten. Pal vóór Hem, Zijne Hoge Geboomte!
De drie maagden namen twaalf arbeiders aan. Een dertiende echter kwam en ging zonder loonzakje. De Zaligmaker zelf! Goed voor de broodnodige relieken. Hij maakte het wonder. Wijdde het ook in. Prelaten die eigenwijs zelf wilden inwijden kwamen doodongelukkig aan hun einde.

Drie meter bovengronds viert Hij Zijn bestaan pas echt groen. Omgord met traliewerk tegen schendende handen. De Paardenprocessie op Paasmaandag is direct opgehangen aan Hem. Sinds 690. Voor de 1323e keer.

Wij zien inkervingen op stam.
Van bedevaartgangers die hun lange tengels niet thuis konden houden?
Terwijl dorpelingen toch al sinds mensenheugenis twee mandjes neerzetten?
Vol twijgjes gesnoeid van zijne Verheven Hoogheid?
Tot 1940 op Paaszaterdag. Door een snoeier beklommen voor toptwijgjes, gegarandeerd met één doorn per twijg.

Vanwaar die snoeier kwam liet zich raden. Maar 1940 kwam hij plots niet meer. De doorn die bedevaartgangers bovennatuurlijk aangestuurd aan twijgen zoeken ontbreekt sindsdien soms.
Reden voor bedevaartgangers in onbewaakte (nachtelijke?) uren zelf te knippen? Een vermoeden! Maar van buiten. Zelden uitgesproken door inwoners bij gebrek aan waarneming. De poel voor waarachtig geloof. Kerfjes kunnen staan voor tekenen van den Heer.

Wij spreken hier van De Spikdoorn van Hakendover. Illuster bij Leuven. Al vóór Linnaeus familie meidoorn (crataegus monogyna). Waartegen kwaadwillenden en ultramontanen te hoop lopen. Zij herinneren aan de meiboom als oud-Germaanse levensboom. Zou om heidens ritueel gaan. Verdachtmaking. Onchristelijk bijgeloof.

De Paardenprocessie is trouwens anders hemels gericht dan de ook gebedsintensieve 'Dertienmaal'-viering van Hakendover. Steevast 16 op 17 januari 's nachts gevierd. De weg tussen Hakendover en Grimde (kerkhof met de drie maagden) wordt dan dertien maal afgelegd. Marathonafstand, maar ouderen hoeven maar één keer. Voor het diploma. 'Dertienmaal' voor de 13e, incognito bij 'de twaalf metsers'.

De kerk wordt ook gekend als 'Mirakeleuze Kerke van den Zaligmaeker des Werelds in de parochie van Haeckendooren'.
Haeckendooren is echter dubieus. Hakendover kent aannemelijker naamwortels. 'Haeckendooren' komt allicht uit buitenissig claimgedrag door boomvereerders voort.

Paasmaandag bezoeken vele 'Hollanders', meest Brabantse pelgrims, Hakendover. Uit België is de toestroom afgenomen. Met name Turnhout, ooit zéér boomdevoot, heeft afgehaakt om reden van getalsmatig oplopend ongeloof.

Waarom wekt boomgeloof argwaan distantie en lacherigheid? Het echtpaar Drs. Ing. Jean Pierre&Marleen de Keersmaeker-Fonteyne - niet bepaald de eersten de besten - toonden de hypocrisie. "In de kerk van de Zaligmaker staan engelen afgebeeld bezig met het omhakken van de “spikboom” maar deze iconografie heeft niet “gewerkt”. *

Ooit heeft clerus met schildering dus getracht de spikdoorn eruit te werken. Zonder succes. Vrienden reeds in het Oude Testament worden bomen geëerd! Neem Psalm 104:16 - 'De bomen van de HEER zuigen zich vol, de ceders van de Libanon, door hemzelf geplant.'
Of Jesaja 55:12 - 'alle bomen des velds zullen de handen samenklappen'
Terecht. Waarom niet?


• Persoonlijk doe ik de Paardenprocessie weer op Tweede Pinksterdag. Liever dan Pasen, Pinksteren staat voor geestverruiming. Al is de processiegang eenzaam, het blijft nodig. Bij voorbeeld bij het gemeentebestuur van Amsterdam. Wanneer krijgt mijn bede gehoor voor een boom op de Dam?
Of klinkt dat te katholiek?


* http://www.hakendover.be/geschiedenis.asp?a=read&id=59&r=


Zie ook: http://www.pp-h.be/legende.html

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 18 mei 2013


Geplaatst in de categorie: religie

3.7 met 3 stemmen 236



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)