Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

moestuinstress

Duurzaam is hot. Onbespoten en lokaal geteeld voedsel is een trend. Uit je eigen stad in Rotterdam, Eetbaar Utrecht en de Tostifabriek in Amsterdam; het zijn voorbeelden van een opmars van een nieuwe slowfoodcultuur. Lekker wroeten in moeder aarde en mest kruien is niet meer alleen voorbehouden aan mannen met een paardenstaart en vrouwen met dotten okselhaar. Ook Jan Willem en zijn vriendin Femke tuinieren nu. Van driehoog met de bakfiets naar het moestuincomplex. Of met de Nissan Patrol, als er een kilootje piepers en een paar rode bieten mee terug moeten. Leuk ook voor de kleintjes Sebas en Lotte; weten waar hun eten vandaan komt. Uit de natuur. Oer!

Maar er zit een schaduwkant aan al dat getuinier. Moestuinstress. De Nederlandse Vereniging van Huisartsen spreekt inmiddels van een epidemie. Ze maken melding van een toename van patiënten in hun praktijk met dezelfde verschijnselen. Ontstekingen aan de handen. RSI-klachten aan vingers, polsen en ellebogen. Doorlopend spierpijn in met name de hamstrings en onderrug. Maar de belangrijkste klacht vormen burn out verschijnselen.

Huisartsen vergelijken de klachten met stress die werknemers ervaren. Patiënten noemen het constant opkomen van onkruid als een belangrijke stressfactor, vergelijkbaar met de doorlopend nieuwe mailmeldingen in je inbox. Het daarnaast in een strakke planning zaaien van nieuw zaaigoed wordt door mensen met kantoorbanen net zo belastend ervaren als de periodieke uitvraag van uurverantwoordingstaten en input voor managementrapportages.

Het omscheppen van de composthoop en (biologische) bemesten ervaart men als piekbelasting. Bij aanhoudende droogte valt veel patiënten het sjouwen met gieters met het speciaal opgevangen regenwater zwaar. Ongedierte als de coloradokever, koolvlieg en bladluis is – zonder de gebruikelijke bestrijdingsmiddelen - een aanzienlijke stressfactor. Hetzelfde geldt voor het veelvuldig spoelen van groentes als sla en andijvie, om het zand te verwijderen. Het lospeuteren van levende of dode vogeltjes uit de netten die het fruit beschermen, vindt men vooral psychisch heel belastend. het kan traumatisch zijn als kinderen er getuige van zijn. Huisartsen constateren vlak voor en vlak na vakanties een forse toename van de klachten. Het gaat dan met name om overbelasting door ‘alvast vooruit te werken’. Maar ook depressieve klachten komen vaak voor na terugkeer van vakantie. ‘Hoe krijg ik dit ooit weer op orde’ is een uitspraak die veelvuldig wordt opgetekend.

In een schriftelijke verklaring heeft de Nederlandse Vereniging van Huisartsen laten weten dat er nog geen doeltreffende medicatie of behandelmethode gevonden is die de klachten afdoende helpt te verminderen. Sommige huisartsen experimenten met een fastfood-dieet. Dit om patiënten weer voorzichtig te laten wennen aan door anderen bereid voedsel. Er zijn huisartsen die het gebruik van marihuana adviseren, vanwege de relaxerende werking. Dat kan op doktersrecept voorgeschreven wiet zijn, maar ook eigen teelt is – onder toezicht van de behandelend arts - mogelijk.
Gelet op de aard van de klachten wordt de teelt van meer dan drie planten ten zeerste afgeraden.

Schrijver: de Thuistoerist, 1 juli 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 6 stemmen 242



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Mohair
Datum:
1 juli 2013
Email:
louismonique4gmail.com
Hilarisch. Geweldig geschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)