Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De duurste koffie

Ik heb de duurste koffie ter wereld gedronken.
Ik bedoel daarmee niet een espresso uitgeserveerd door een gefrustreerde Franse gérant op een terras onder de rook van de Eiffeltoren of een cappuccino van een Italiaanse ober die aan alles een hekel heeft wat geen Italiaans spreekt, maar luwakkoffie, gemalen van bonen die zijn uitgepoept door een civet-achtig beest met de weinig verrassende naam luwak.

Deze luwaks zijn geen koffiemachines. Het duurt dus een tijdje voor de pitten van de koffiebessen het spijsverteringskanaal van het beestje hebben verlaten (ze zijn dol op die bessen) en je hebt een aardig legertje van de diertjes nodig om een kopje te kunnen zetten nadat de bonen met de hand zijn schoongemaakt en daarna licht gebrand. Maar dan heb je ook wat. Dat wil zeggen; koffie van uitgescheten bonen. En nee, deze koffie smaakt niet naar luwakstront.

Ik denk zelf dat de koffie is uitgevonden door een keizer die geen kleren droeg. Ja het ís bijzonder om deze koffie te drinken want je weet dat hij duur is en je weet dat er een wild harig dier verantwoordelijk voor is geweest. Maar hij smaakt gewoon naar sterke koffie.

Gekke Aziaten?
In Nederland komt Heinekenbier niet uit een paard maar smaakt het toch naar paardenzeik. Dat is natuurlijk veel kwalijker. Luwakkoffie komt dan misschien van een plek waar de zon nooit schijnt, maar het smaakt tenminste ergens naar. Naar koffie. En ik bedoel niet die Nespresso-ellende of Senseo-terreur maar eerlijke koffie. Zonder rare schuimrandjes.
Ik heb genoten van de luwakkoffie. Want als je ergens tienduizend kilometer voor moet vliegen dan wil je wel genieten hoor.

Dit weekend ga ik eens kijken wat er gebeurt als ik zelf een paar koffiebonen aarsgewijs uit mijn lijf tover. Schoon maken, beetje roosteren heet water erop en dan maar afwachten of de familie het in de gaten heeft.
Ik heb trouwens het vermoeden dat ze dat bij Senseo al jaren zo doen.

De állerduurste koffie ter wereld. Binnenkort in Utrecht.

Schrijver: Marcel Harmsen, 12 september 2014


Geplaatst in de categorie: drank

4.2 met 11 stemmen 188Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
12 september 2014
Koffie van de verkeerde kant, nou nee...
doet U mij dan maar een biertje: 'Paljas' aub. -;)
Naam:
nita
Datum:
12 september 2014
Graag gelezen. Tijd voor koffie nu, maar deze keer kies ik even voor een kopje thee.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 september 2014
Ik dacht eerst dat je zit te dollen, maar je hebt inderdaad gelijk, deze peperdure koffiesoort ontstaat door het opvissen van rode koffiebonen uit de ontlasting van luwaks, katachtigen, die lijken op ratten.
In Vietnam vragen ze zelfs 6600 dollars voor een kilo van deze koffie. Een pond is dus 3300 dollars. Dan is Douwe Egberts spotgoedkoop. Dit overtreft de meest dure wijnen!
Overigens deel ik je mening over Heinekenbier niet en vind ik die mening sterk beïnvloed door je kennismaking met de duurste, decadente koffie van de wereld! Nu niet opeens gaan neerkijken op de glorie van het volk, want dat is pas echt ontlastingsgedrag, of heb je nog nooit Pitt, Euroshopper, Länderbrau, Schuttersbier, Klok en C1000 gedronken?...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)