Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

DUURZAAMHEID HOGER OP DE AGENDA

Laatst was ik op een bijeenkomst waar onze ruimteheld André Kuipers sprak. 'Vanuit de ruimte zie je heel goed de consequenties van de klimaatverandering en de vervuiling,' zei hij. Maar we konden wat hem betreft rustig gaan slapen. 'De wetenschap, de politiek en de markt komen wel met oplossingen, zonder dat we ook maar iets in onze comfortabele levensstijl hoeven te veranderen.' Paus Franciscus plaatst de klimaatdiscussie in een goddelijk perspectief. 'Klimaatactie is een heilige opdracht,' zegt hij in zijn recente encycliek. Maar Franciscus deelt niet het vertrouwen met Kuipers. 'De manier waarop we produceren en consumeren, ons gebruik van fossiele energie en techniek is pervers,' stelt hij. 'We moeten onze verkwistende levensstijl opgeven, als we een leefbare planeet voor iedereen willen overhouden.' Wie moet ik nou geloven?

Het is inmiddels niet meer alleen de bakfietsende duurzame startupper die zich om het milieu bekommert. De paus – hij heeft wereldwijd 1,2 miljard volgers – geeft het klimaatverhaal een flinke duw. In Utrecht bezocht ik van de week een bijeenkomst voor het opwekken van zonne-energie voor huizenbezitters. Ruim 140 huiseigenaren zagen wel brood in dit initiatief van de Vereniging Eigen Huis. ‘Mijn broer heeft al lang panelen op zijn dak,’ vertelde één van de belangstellenden. ‘Hij lacht iedereen uit, nu hij de kosten heeft terugverdiend.‘

Met zonnepanelen op je eigen dak heb je het als bewoner nog zelf voor het zeggen. Maar wat doe je als er in de buurt van je woning windmolens het klimaat een handje komen helpen? Initiatieven voor windmolens stuiten op weerstand omdat mensen het lelijk vinden of omdat men geluidsoverlast verwacht. In Arnhem heeft de gemeente het plan om een weiland naast de woonwijk Elderveld vol te leggen met 7500 zonnepanelen. Het eerste van Nederland. 'Maar dat weiland is een van de weinige stukjes natuur die we hier hebben,' aldus een bewoner.

Echte oplossingen biedt de paus overigens niet. Niet voor de wereld, en zeker niet voor Elderveld. Maar hij durft wel te stellen – in tegenstelling tot veel politici, de milieubeweging en André Kuipers – dat het minder moet. Minder en duurzamer energie gebruiken, minder en bewuster consumeren. Kopen is een morele daad, niet een economische transactie. Hij pleit voor een integrale ecologie, waarbij rijke landen een verantwoordelijkheid hebben voor het veroorzaken en oplossen van het mondiale klimaatprobleem. Meer leven vanuit het hart, minder vanuit de portemonnee.

De Utrechtse zonnepanelen komen uit China.'Hoe zit het dan met de arbeidsomstandigheden in die fabriek?' vroeg een aanwezige. 'We zien er ter plekke op toe dat bij de productie rekening wordt gehouden arbeidsomstandigheden. Geen kinderarbeid, voldoende pauzes, al dat soort zaken,' was het antwoord. Deze Utrechters kunnen straks met een gerust geweten hun licht uit doen en gaan slapen. Zij maken deel uit van de integrale ecologie.

Schrijver: de Thuistoerist, 13 juli 2015


Geplaatst in de categorie: milieu

3.3 met 7 stemmen 305



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 juli 2015
De paus heeft gelijk, want ons gebruik van fossiele brandstoffen is inderdaad pervers. Om aan te vullen: decadent, hoogst verwend, lui, lamlendig, akelig gemakzuchtig, zwaar egoïstisch, rampzalig, stupide en wat niet al. Tijdens een LSD-trip vloekte ik tegen de mensen bij een benzinepomp, omdat ik duidelijk zag, dat zij alleen maar energie van de aarde stelen en geen enkele energie aan de aarde terug geven! Die graaiziekte is massaal overgenomen en nu staat iedere straat propvol energieverslindende, luchtvervuilende auto's. En die manie gaat maar door, ondanks de huidige wetenswaardigheden over het verpesten van de natuurlijke aarde. Over enkele jaren is de aarde uitgeput en moet iedereen vanzelf stoppen met milieuvervuiling, waardoor talloze diersoorten uitsterven. We zullen terug naar de natuur moeten en onze schadelijke luxe moeten schrappen. Het is een bewustzijnsproces, wat bij de massa nog lang niet is ingedaald, ondanks de informatie. Het luilekkerland en de kermiscultuur lonken nog steeds te veel voor hen. Als vette padden laten ze zichzelf door auto's, scooters en motoren voort bewegen. Op naar de massale autokerkhoven!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)