Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

EGO-LOGISCH

Vooral in kringen van hippies, spirituelen, new-agers, esoterische personen, zelfverbeteraars, wereldverbeteraars en religieuzen/godsdienstigen (voor zover ik weet) is het begrip EGO (niet te verwarren met ECO) een verwerpelijk concept.
Het is de stam van woorden als Egoïst, Egoïsme, Egomaan Egocentrisch Ego-document, Ego-trip, en de koestering ervan wordt in deze kringen gezien als een af te keuren entiteit binnen de persoonlijkheid van de mens.

Zelfzuchtigheid, eigenwaan, ikke ikke ikke en de rest kan stikke, hoogmoed, arrogantie, jezelf ten onrechte ergens op voorstaan, gebrek aan empathie, (dus) onverschilligheid voor morele consequenties, kortzichtigheid, zijn enkele van de erbij behorende karakteristieken.

Een heel scala van uit het Ego voortvloeiende symptomen als meedogenloosheid, misbruik van macht, mismanagement, zelfverheerlijking en zelfverrijking, kan van daaruit verdere uitlopers laten ontspruiten naar gewelddadige en zelfs compleet perfide of duivelse doortraptheden. De wereld-mensen-geschiedenis die op reguliere scholen wordt onderwezen, bestaat, zo schat ik in, voor driekwart uit de beschrijvingen van de opkomst en ondergang van de Ego's der heersers en heerseressen uit onze collectieve historie.

Waar het (verbasterde) Bijbelse gezegde vertelt dat "money is the root of all evil", zo zal de altruïst, dieper gravend, het Ego aanwijzen als de wortel van het Kwaad.

Onlangs werd zelfs in de Nederlandse binnenvijver van de politiek dit concept weer opgepoetst door de Arretje Nof van de Pindakaasfabriek van Den Haag: Mark Rutte. Even later blies ook onze nationale Walvis-impersonator Dieder-ik Samsom een fonteintje ego-plasma boven het Amsterdams Peil de media in. De term die zij uit het spraakwater van ene heer Kunneman visten, zwom daarna alle kranten en forums binnen, zodat binnenkort op het Binnenhof er zelfs een echte vergadering over zal worden belegd.

Ze hebben het hier over Ego twee punt nul:
(het) DIKKE IK

We weten intussen al dat Ego één punt nul ongewenst is. Niet alleen ongewenst, maar afzichtelijk in het kwadraat, een persoonlijkheidstrekje waar je als mens voor uit moet kijken, wat je het liefst niet zou willen hebben, wat je bij anderen en jezelf verafschuwt, waar je allergisch voor wilt zijn en schaamtevol over wanneer iemand je op het opspelen ervan betrapt. Een soort builenpest die niemand ziet en iedereen voelt.

Alleen de gewetenloze en de .... ja hier stuiten we op een paradox, een catch twenty two, een luchtspiegeling, een fatamorgose....
DE ONGENEESBARE, DE PATHOLOGISCHE Egoïsten merken het niet op.
Hebben het niet in de smiezen.
Zijn zich van geen vlieg bewust, zijn blissfully unaware...

Sterker nog, er zijn hele kantoorgebouwen, wat zeg ik, hele wijken, wat zeg ik, complete complexen, nee, nog erger, volledige volksstammen in driedelig krijtstreperige zebrapakken die OBLIVIOUS zijn (ja ze spreken hun talen meestal, op een eigenaardig polders accent na, behoorlijk) van het bestaan van dit fenomeen, laat staan dat ze zouden bevroeden waar die halfzachte weekdieren het over hebben.

Ziehier het probleem van het voorgenomen debat dat, naar verwachting, zal verdrinken in een zee van zeepbellen en zichzelf van de kwalijke geur van Ego verschonende bellenblazers...

Schrijver: Ton Hettema, 10 september 2015


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.7 met 3 stemmen 172Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
10 september 2015
Ikke ikke ikke, laat je bij deze ff niet stikke, heb geen driedelig grijs, maar een spijkerbroek, gaf je een tien omdat ikke ikke ikke, vond dat dat moest! En o ja, een t shirt completeerd het geheel....want: je hebt ZO GELIJK.......

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)