Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Putin

Zoals ik voorspelde was Putin er niet op uit dat de opstandelingen in Oekraïne echt zouden winnen. De situatie lijkt sterk op Georgië, waar Putin Zuid-Ossetië en Abchazië heeft bezet, maar niet doorzet om heel Georgië te veroveren. Het lijkt ook sterk op Moldavië, waar Putin-getrouwen Trans Dnjestrië besturen, maar geen aanstalten maken om heel Moldavië te veroveren. De gebieden dienen om strategische voordelen te behalen, maar niet om echt door te stoten. Ze destabiliseren staten, maar veroveren staten niet.

Het past in zijn grote koude oorlog tegen de Verenigde Staten en de NAVO. Trans Dnjestrië moet voorkomen dat Roemenië Moldavië inlijft en dus dat de Navo dichter bij Rusland komt. Putin heeft Zuid Ossetië verovert om president Bush duidelijk te maken, dat Georgië geen lid van de NAVO mag worden en met de bezetting van de Krim en de onrust in Donetsk zorgt Putin er voor dat Europa geen zin heeft om Oekraïne in te lijven.

Maar wat doet hij dan in Syrië? In Syrië bombardeert hij de bondgenoten van zijn vijanden: de gematigden die de Amerikanen helpen om Assad te verwijderen. Ondertussen steunt hij, net als de Amerikanen, de Koerden omdat de Koerden de vijand van de Turken zijn. Putin is in Syrië om Assad aan de macht te houden, maar vooral om Europa onder druk te zetten.

Want wanneer begon Putin Assad echt te helpen? Dat deed hij toen duidelijk werd dat Europa met zichzelf in de knoop kwam door de toestroom van vluchtelingen uit Syrië. De aanwezigheid van Russische troepen in Syrië is gericht tegen de eenheid in de NAVO en de Europese eenheid. Want de vluchtelingen gaan massaal naar Turkije, waar ze dat land destabiliseren, en vervolgens door naar Europa, waar ze de broze samenwerking van de rijke economieën onder druk komen zetten.

De grote bondgenoot van Putin in Europa zijn de nationalistische partijen. Wij hebben er in Nederland ook zo eentje.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 18 februari 2016


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.3 met 3 stemmen 137



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
18 februari 2016
goed artikel, beste Jan
de complexiteit van de strategen en hun stratego is ingewikkeld gelijk een gordiaanse knoop
mijn eerste mentale uitroepteken als ik aan Rusland denk is dan ook: SCHAKEN
Russisch denken is gebaseerd op het principe dat de hele wereld een groot schaakbord is.
En al hun zetten op de zwart-witte vakjes zijn onderdeeltjes van een voorbedachte sequens waarbij dreiging, bluf, pionoffers, combinaties, rokades, verrassing, stealth, overrompeling, tijdsdruk, e.v.a. tactieken stijlfiguren zijn in hun psychologische oorlogsvoering.
De Amerikanen zijn op weer heel andere manieren sluw en doortrapt, hoofdzakelijk door zich met de schaapskleren van onschuld en de duivenvleugels van vredebrengers te omgorden.
Zij kunnen het best begrepen worden door te denken aan Hollywood, Disney en de filmindustrie:
prachtige decors bouwen, een scenario schrijven met duidelijk gepolariseerde en geprofileerde helden en schurken, een prachtige, meeslepende soundtrack, moderne ridders te paard, veel imposante high-tech en special effects..
maar intussen is dat hele spektakel één groot theater van deceptie, één enorm fata morgana, één fantastisch filmdoek waarop het epische verhaal van Goed en Kwaad met wajangpoppen wordt geprojecteerd, en zijn hun intenties even diabolisch en doortrapt, megalomaan en machtswellustig, even wreed en gewetenloos als die van de andere kant..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)