Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

VERANDEREN 3

Veranderen 3

Conservatief en Progressief

In een poging om verder achter de schermen te kijken, achter de eerste sluier die ons er in het algemeen van weerhoudt een dieper inzicht te verwerven omtrent de zaken die elke dag over de beeldschermen en voorpagina’s van onze nieuwsbrengers passeren, leek het me de moeite waard een van de meest bekende komische duo’s van het wereldtoneel aan u voor te stellen en deze beide aan een eerste evaluatie te onderwerpen. Komisch, omdat het ten eerste bijna kosmisch is, en ten tweede omdat beide partijen zichzelf zo verschrikkelijk serieus nemen.

Het begint zo, hou je vast..

Een groot deel, misschien wel het leeuwendeel, van de controverses die de huidige ‘bewuste’, ‘ontwikkelde’, ‘betrokken’, wereldburgers als aartsvijanden uiteendrijven, als roodaangelopen kemphanen doen snavelvechten, en die hen aanzetten elkaar voor Untermenschen, paria’s en redeloze fanatici uit te maken in Twitteroorlogen, op YouTube forums en in de commentaarsecties van dagbladen, internet- en tv-kanalen, is m.i. terug te voeren op de ideologieën die in de volksmond de gepolariseerde predicaten hebben verworven van Conservatief en Progressief.

Ik zou denken dat er niemand onder u te vinden is – u, weldenkende, mentaal en emotioneel gebalanceerde lezers van deze site - die het oneens is met deze observatie: de groepen mensen die zich scharen onder de banier van Conservatieven (waaronder de Nationalisten) en zij die te vinden zijn achter de hashtag Progressieven (waaronder de Liberalen), maken de meest luidruchtige en polariserende verbale en fysieke stampij in de materiële en virtuele wandelgangen van de huidige maatschappij.

Hoewel de precieze interpretaties van deze hoofdcategorieën van persoon tot persoon licht mogen verschillen, en hoewel er overlappingen zijn, kunnen we zeggen dat
voor groep C woorden gelden als:
behoudend, traditioneel, gelovig, gezagsgetrouw, koningsgezind, materialistisch, cultuurerfgoed, kleinschalig, eigen familie eerst, pilsje, feestje, voetbal, bitterballen, praktische ondernemers, Aldi, Plus, Telegraaf, AD, Panorama, terughoudend naar immigranten, Opel, brommer, groepsgevoel, vertrouwen in God, doe maar gewoon, ’t komt wel goed, het zal zo’n vaart niet lopen, klimaat- en veranderingsscepsis..

De belangrijkste afdelingen van waaruit de C mensen opereren zijn:
Het hart, het bloed, de emotie, de maag en de ‘onderbuik’.

Op groep P zouden de volgende woorden passen:
milieubewust, moderne kunst, atheïstisch, politiek, besturen, netwerken, praatgroepen, psychologie, experimenteel, haute cuisine, Volkskrant, NRC, de Groene, een mooie Bordeaux, jezelf zijn, poldermodel, pro-EU, groene stroom, windenergie, AH, Delicatessen, Prius, fiets, academisch, klimaat alarm, pro immigranten, diversiteit, wetenschappelijk bewezen, technologische vooruitgang..

Wat betreft het zwaartepunt van waaruit deze groep functioneert:
Het hoofd, het geheugen (‘feiten’), de emotie, het instinct (alarm, angst).

De kwestie, de levende uitdaging van verandering, zowel individueel als collectief, dient zich aan op elk moment van verstarring. Hetgeen een mentale en fysieke aanwijzing is waaraan we merken dat we ons hebben vereenzelvigd met en vastgeklonken aan een stereotype categorie.

- EN DAT ONS DENKEN EN VOELEN/WAARNEMEN ZIJN GESTOPT -

Een collectieve geest heeft bezit genomen van onze geestelijke vermogens; we zijn niet in staat het hoofd in eigen beheer te houden; en de stormen van heftige antagonistische emoties huilen door onze buizenstelsels.

Een wijze mens gaf ons het (u misschien welbekende) motto mee:

Geef me het vermogen om te accepteren wat ik niet kan veranderen; de moed om te veranderen wat ik kan; en de wijsheid om het ene van het andere te onderscheiden..

Schrijver: Ton Hettema, 19 mei 2019


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 183

Er is 1 reactie op deze inzending:

Karel Jong, 6 jaar geleden
Typeringen van beide groepen P en C zijn zeker herkenbaar. Vanaf het zwaartepunt tot aan het motto aan het einde van de column minder helder. De soms geforceerde mooischrijverij, en lange zinnen composities nemen wij voor lief. Maar dat is een kwestie van smaak.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)