Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Proces Wilders: opnieuw vertroebeld.

De Telegraaf kopt zaterdag 8 juni met de befaamde chocolade-letters: VERVOLGD OP BEVEL.
Bij doorlezing van het verhaal van Saskia Belleman en Wouter de Winther lees ik dat advocaat Knoops – een advocaat met sterke banden met deze krant waarin hij columns schrijft – over een verklaring beschikt van een ambtenaar die liet vastleggen dat hij uit de mond van de toenmalige Minister van Justitie Opstelten zou hebben begrepen dat er forse druk zou zijn uitgeoefend om de PVV-leider te vervolgen.

Opnieuw wordt er aan de vooravond van een interessant proces - met als kernvraag:

is er sprake van discriminatie als iemand tot omstanders roept:
Willen jullie minder Marokkanen? Ja? Dan ga ik dat regelen!

een rookgordijn opgetrokken, waardoor opnieuw voorbij gegaan wordt aan de kernvraag.

Er komen bij zo’n schijnbeweging van de advocaat zoveel vragen los (waarom zou zo’n ambtenaar dit doen? hoe betrouwbaar is het geheugen van zo’n ambtenaar? iedereen weet toch dat mondelinge boodschappen snel vervormd raken? wat is het belang van Telegraafjournalisten om aan dit rookgordijn van de advocaat zoveel ruchtbaarheid te geven? is de scheiding der machten wel geëerbiedigd in dit geval? etc. etc.) dat dit snel kan leiden tot allerlei overwegingen die een snelle en juiste weging van de woorden van Wilders lastig maken.

Ik ken mensen die advocaten handig vinden die met allerlei schijnbewegingen als b.v. wraking der rechters (schijnbewegingen die op zich niet verboden zijn) een veroordeling of een langere detentie van een verdachte weten te voorkomen.
Hierbij kan je je afvragen of een mogelijk afzien van vervolging of vrijspraak altijd in het belang van de verdachte en de samenleving is. Denk aan het gevaar van een potentiële moordenaar die door een handigheidje van zijn advocaat geen tbs krijgt opgelegd.

Knoops, die in het verleden vaak opkwam voor zaken die ethisch van belang waren, krijgt van mij geen pluim voor de wijze waarop hij dit proces in nauwe samenwerking mat de verdachte probeert te frustreren.
Integendeel: ik vind dat Wilders recht heeft op een eerlijk en vlotlopend proces waarbij de rechters op een zorgvuldige manier omgaan met de belangen van Wilders én van de mensen die hij met zijn woorden diep heeft gekwetst. En dat hoeven niet alleen Marokkaanse Nederlanders te zijn.

Schrijver: Dagschrijver, 10 juni 2019


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.0 met 6 stemmen 467



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
10 juni 2019
Ook al is het niet altijd tactisch te noemen of netjes, iemand diep kwetsen is niet strafbaar volgens de wet. Smaad, laster en tot haat aanzetten wel.

Een proces om politieke redenen is niet toegestaan. Het lijkt me goed dat dit wordt uitgezocht.
Naam:
Harry Jaans
Datum:
10 juni 2019
Ik denk dat zo'n proces als dit tegen Wilders de grenzen opzoekt van wat wel en niet kan binnen de wet. Daar horen wrakingen en tactieken allemaal bij.

Als zwart op wit blijkt dat de toenmalige minister druk heeft uitgeoefend op het openbaar ministerie om W te vervolgen, dan is het niet meer dan billijk dat dat feit in de uiteindelijke uitspraak meegewogen wordt.

Kortom, ik zie het probleem niet.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
10 juni 2019
Wat is het toch moeilijk om de balk van politieke correctheid in je eigen oog te zien..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)