Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Corona Complot

Naast wereldwijde kapitalistische samenzweringen om velen ziekmakend aan het roken te krijgen, duiken tijdens de nationale opwinding over het Coronavirus allerlei andere akelige gedachten op over complotten. Hieronder in willekeurige volgorde enkele onmogelijke theorieën.

Goedkope vliegtickets, groeigekte bij vliegmaatschappijen, oeverloze reislust bij verwende burgers, heen en weer gesleep van mens en dier over de hele wereld door moderne mobiliteit. Dit alles leidt ook tot de huidige pandemie, volgens sommige pessimisten. Veel reizen vergroot toch je blikveld, hoor je op verjaardagen. Meestal niet, dus. Vakantie vieren in de buurt van de armoede en oude tempels leidt namelijk niet direct tot diep inzicht in andere culturen.

De voedingsindustrie is al sinds de jaren vijftig bezig om in toenemende mate ons voedsel met allerlei goedgekeurde hulpstoffen langer vers en aantrekkelijk te houden. Daarbij is de overdaad aan producten in talloze supermarkten een uitdaging om burgers vol te proppen met keuzes uit veel. Mogelijk zijn niet alle stofjes zo gezond. Onderzoekers naar kwalen draaien inmiddels overuren.

De politiek heeft de laatste tien jaren de verwachte ouderengolf van na de oorlog geboren beleidsmatig niet voorzien, ondanks waarschuwingen. Liever bezuinigen op cruciale voorzieningen, waaronder verzorgingshuizen. Nu wachtlijsten voor verpleeghuizen. Kwetsbare ouderen moeten in Coronaperiode wellicht jongeren laten voorgaan voor een spoedopname. ‘Dat gesprek moeten wij aangaan', zeggen witjassen bezorgd.

Volkshuisvesting heeft de politiek in het stoffige archief van de jaren vijftig en zestig weggemoffeld. Nu: leve de markt, leve lagere overheden, leve zelfredzame burgers, leve burgerparticipatie, leve je eigen broek ophouden, leve jongere bofkontjes met rijkere ouders. Door dit complot wordt wonen een ramp. Een woning- als het al lukt - zorgt nu voor hoge vaste lasten. Totaal vastgelopen rampspoed voor vooral jonge mensen. Ook voor ouderen, die niet kunnen doorstromen naar geschikter wonen.

Ongebreideld zuipen mocht nooit, maar de campagnes om ‘verantwoord’ alcohol drinken te bevorderen zijn vele geweest. Wel jagen op drugs, voor zover het gedoogbeleid daarvoor ruimte biedt. De ziekmakende en verslavende alcohol is echter nog altijd gedrenkt in de sfeer van gezellig, moet kunnen, en doe niet zo moeilijk. Veel ernstige kwalen kunnen het gevolg zijn, zo blijkt heden uit allerlei onderzoek.

Zojuist begrepen, dat ik voor Corona tot drie risicogroepen behoor. Met complot piekeren gestopt.

Schrijver: Freek Berglust, 16 maart 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.3 met 31 stemmen 801Er zijn 9 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
30 maart 2020
China kent en heeft eet- en consumptiegewoontes die wij niet gewend zijn. Nee, hiervan vind je niets terug in onze westerse Chinese restaurants. Lees wat dit betreft mijn bijdrage in deze tijden van coronacrises van 22 maart jl., getiteld: Culinaire horrorkermis. Rake bijdrage met een terechte nr. 1-positie in de Top-10 dag-column.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
28 maart 2020
Nogal wat bijdragen op deze site hebben Corona in de titel of in de introductie van de tekst. Op zich begrijpelijk in deze opgewonden tijden, zoals commentaren schetsen. Daarin onderscheidt deze column zich niet. Mijn eigenwijze poging betreft het leggen van een (betwistbare) link met andere gegroeide 'complotten'. Deze onder het mom van economie, uitbreiding, groei, saneren, reizen, en meer. Of anders gezegd: past Corona in een vorm van argwanend complot denken of niet? Uiteraard voor veel mensen niet. Voor mij vooralsnog wel. Met dank voor de scherpe commentaren.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
28 maart 2020
Voor mij is de plotselinge toename van nieuwsgierige kijkertjes niet echt verwonderlijk. Je titel is al zeer suggestief en in deze uitzonderlijke omstandigheden gaan veel mensen zoeken naar 'wat is er aan de hand'. Een enorme toename aan internet-strandjutters zou me allerminst verbazen. Verder kan dit verschijnsel een teken zijn dat de 'officiële berichtgeving' mensen op instinctief niveau alarmeert of op z'n minst teleurstelt. Hetgeen een onbedwingbare urgentie aanwakkert om de gaten in de legpuzzel van 'wat is er aan de hand' te dichten. (Een kunst waar dichters, stucadoors en researchers -niet journalisten, die slechts listen verzinnen na de dag, bedreven in zijn).
Naam:
frans
Datum:
28 maart 2020
Een grove maar perfecte beschrijving van wat scheef is gegroeid en herstel nodig heeft. Maar om dit in verband te brengen met Corona en complotdenken? Ik kan het er niet in teruglezen.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
23 maart 2020
Mogelijk jaloerse of boze trolletjes zorgen plots voor ongekend aantal stemmers bij mijn column. Zoveel stemmers in 1 nacht zien wij op deze site in de huidige tijd eigenlijk nooit. Afijn, in tijden van Corona gebeurt van alles. Belangrijk is het op zich niet. Maar het zou iets kunnen zeggen over menselijk gedrag onder de druk der omstandigheden.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
19 maart 2020
Wel benieuwd naar een redenering van Hettema, waaruit zou mogen blijken, dat de huidige voorlichting over Corona voor een groot deel gemanipuleerd is. Mogelijk met het doel landen te ontwrichten. Of ik begrijp hem verkeerd. Hoe dan ook is een nadere toelichting gewenst.
Daarnaast heeft de politiek de laatste tien jaar de rijksoverheid verkleind, op afstand gezet en meer gemaakt tot een vijand van de burgers. Misschien is dat geen complot, maar het bevordert wel het nadenken daarover.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
17 maart 2020
Kijk uit voor de 'objectieve nieuwsvoorziening' van de officiële, gesanctificeerde omroepmarionetten! Er zijn voorbeelden te over van de manieren waarop goedgelovige burgers n kritiekloos vertrouwen in hun voorlichters moesten bezuren met desastreuze gevolgen. Kijk bijvoorbeeld naar styxhexenhammer666 uit Amsterdam, Amazing Polly uit Canada, Tracy Beanz uit VS, George Webb report of James Corbett (allen op youtube te vinden) voor t broodnodige tegengif en t grotere perspectief. Wees verstandig en niet naïef is mijn advies.
n Vraag die ik mezelf bijv stel is: hoe gevaarlijk is deze oprisping in vergelijking met de andere epidemieën die inmiddels geen sexy nieuwswaarde meer hebben, waaraan we zo gewend zijn geraakt dat we ze niet eens meer zien? Maar goed, gebruik alsjeblieft je nuchtere verstand en behoud n gezonde portie skepsis.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
17 maart 2020
Mijn complot denken staat los van de vreugde om in een welvarend land te mogen wonen. Wie dagelijks nieuws volgt, weet van minder welvaart en forse problemen elders. De natuur is mooi, hoewel onbarmhartig. Ook daar zichtbaar en onzichtbaar strijd om het bestaan. Niettemin is een wandeling langs bos, heide of strand een prettig vooruitzicht. Zowel de Coronacrisis als de andere geschetste voorbeelden in mijn column zorgen bij complot denkers voor soms badend in het zweet wakker worden. Geef toe, bezie de werkelijkheid naast de coronacrisis, dan dringen zich voldoende ogenschijnlijk georganiseerde maatschappelijke miskleunen op. Voor nu: een wandeling in het zonnetje en met een boog om de hoestende medemens heen lopen. Best wel nodig. Zojuist bij de ingang van de supermarkt een snotterende en luidruchtig hoestende babyboomer, die de toespraak van onze premier even had gemist.
Naam:
Nemo
Datum:
16 maart 2020
...en dus?...Toegegeven, 't is nou niet bepaald hosanna momenteel.
Voor niemand, eigenlijk. Wees blij dat je niet in een derdewereldland woont, of onder de knoet van,
ik noem maar een dwarsstraat, een Netanyahu, een Erdogan, een Assad, een Khomeini of in een beroerd derdewereldland, China, Hong Kong, Zuid-Korea, Japan...
die coronacrisis maakt ons tot marionetten in een spookachtige participatiesamenleving...maar wees blij dat je nu niet in Frankrijk woont, want zelfs daar mag niet wat we hier nog wel mogen: ongedwongen een boswandeling maken en vrij genieten van de natuur...een mooi alternatief. Toch?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)