Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Voorgoed genezen van Derksen en Gijp

Met regelmaat bekeek ik het commerciële voetbalpraatprogramma van Derksen en Gijp en consorten.
Hard gewerkt overdag. ’s Avonds met chips voor de praatbuis met verstand op 0.
Wilfred Genee wist – onder zijn niveau werkend - op een slimme manier de boel telkenmale over steeds dezelfde onderwerpen aan het praten en aan het lachen te krijgen.
Met de bulderende lach van Gijp en de vileine opmerkingen van Derksen kwam je de avond wel door.

Mijn echtgenote vroeg in de gedwongen pauzes, hoe ik hier naar kon kijken. Ach, je wilt bij dit soort huiskamerhumor geen kritische kanttekeningen plaatsen bij de dubieuze stellingen die de heren al jarenlang verkopen: of het nu homo’s, politici, transgenders, vrouwen betrof: het moest kunnen…

Ik ben afgehaakt toen het persoonlijk werd. Ik las het boek van een ex van René van der Gijp: Jacqueline Laats publiceerde het rond 2015: “Voorgoed genezen van René van der Gijp”. Zij was 7 jaar getrouwd met de getalenteerde buitenspeler. In 224 pagina’s geeft zij aan hoe die periode voor haar geweest is.

Ze leren elkaar kennen in de Don Kozak-bar in Rotterdam, waar Jacqueline weinig belangstelling toont voor de toen al bewierookte voetballer. Al snel ontbrandt de liefde tussen het jonge stel als hij haar meeneemt naar Lokeren (B) waar hij is gaan spelen. Hoewel zij wordt gewaarschuwd voor zijn egocentrisme en avontuurtjes, gaat zij met hem samenwonen zodat zij voor het huishouden kan zorgen. Ze bedrijven temperamentvol de liefde.

Als zij als Oranjevrouw in de Kuip wordt onthaald, slaat René geen acht op haar: te veel met eigen glorie bezig.

De verhuizing naar Eindhoven, waar Hans Kraaij sr. de trainer is van PSV, komt op haar jonge schouders neer. Daar zwermen welwillende meisjes om de grote voetballer heen, maar Jacqueline is vastbesloten goed voor haar gozer te blijven zorgen. Maar tegen zijn verbale grappen, waarbij hij haar voor schut zet, is zij niet opgewassen. René komt laat thuis met borrels op en zij wordt bang.
René is niet zuinig en ook op hun vakantie op Rhodos betoont hij zich gul voor omstanders (Koeman en Koeman, Kieft, Van Hanegem) maar dan moet je ook wel om zijn grappen lachen.

Hij laat zich van een andere kant zien als hij met drank op van Rotterdam naar Eindhoven moet rijden: hij slaat haar in haar gezicht en sluit haar thuis op. Zij krijgt moeite met zijn gedrag en zijn steeds terugkerende verhalen. De seks wordt allengs minder frequent.
Een voor René te snel komende zwangerschap eindigt in een abortus, over de afloop waarvan René zelfs niet bij haar informeert.

Maar in Zwitserland gaan ze het opnieuw proberen: René krijgt een contract bij Xanax Neuchatel. Prachtige villa, prachtige inrichting. Ze ‘moeten’ trouwen, anders mag ze er niet blijven wonen. 12-12 1988 met Ruud Gullit als getuige vindt dit huwelijk onder huwelijkse voorwaarden plaats: ze trouwt hem niet voor het geld.
De huwelijksreis naar Aruba is best een succes en het jonge paar besluit dat, als ze een zoon krijgen, ze hem Sanny zullen noemen. En zo geschiedde. Sanny wordt geboren in Nederland omdat René op uitleenbasis is gaan spelen bij Sparta Rotterdam. Als Jacqueline uit het ziekenhuis thuis komt met de baby is René er niet: andere verplichtingen...

Johan Derksen bezoekt hen regelmatig in hun Rotterdamse flat: René en Johan kennen elkaar al jaren door en door.

René verkast naar Heerenveen, waar de ongepolijste trainer Korbach een goede invloed op hem lijkt te hebben. Maar als René agressief wordt, wordt zij opnieuw bang voor hem. René komt in een dip als hij op 31-jarige leeftijd zijn voetbalcarrière ziet eindigen: hij ligt hele dagen verveeld op de bank. De seks wordt voor hem erg dwangmatig.

Als redder in zijn nood komt de tv-wereld op René af: hij mag nu betaald de clown uithangen. Zij besluit met hem te stoppen: hij wordt steeds meer een aandachtsjunk en raakt steeds meer verslaafd aan seks en drank. Nadat René een nieuwe vriendin heeft opgedoken, moet zij opnieuw klappen opvangen. Een verhaal met foto in de ’Story’: ‘René dronken en verliefd’ is de spreekwoordelijke druppel die bij haar de emmer doet overlopen: zij verlaat met hun zoon Sanny het middelpunt van het universum, zoals René zich lijkt te voelen en te gedragen. In 1995 eindigt het huwelijk.

Nadat ik haar relaas gelezen had, kon ik niet meer meelachen met Gijp en Derksen.
Ik kan dus niet oordelen over de laatste rel over min of meer racistische uitlatingen waarbij sponsoren en Oranje-voetballers en Mojo afstand nemen van de heren.
Maar ik weet wel dat hun ongein ten koste van derden erg lang geduurd heeft: te lang.

www.hebban.nl/boek/voorgoed-genezen-van-rene-van-der-gijp-jacqueline-laats

Schrijver: Dagschrijver, 20 juni 2020


Geplaatst in de categorie: moraal

4.4 met 7 stemmen 161Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
20 juni 2020
De grap over Akwasi vond ik persoonlijk niet echt schokkend en zeker niet racistisch. Dat Derksen zich daarvoor duidelijk uitte tegen elke vorm van racisme te zijn telt niet meer mee blijkbaar. Dat adverteerders opeens het licht zien tezamen met de voetbaljongens komt op mij nogal huichelachtig over. Over discriminatie en racisme gesproken: Wel lekker gaan voetballen in Qatar jongens. Niets aan de hand hoor. Ach ja wat dode gastarbeiders (slaven) maar dat hoort er nu eenmaal bij.
De vertrutting van Nederland is sterk in opmars.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)