Het recht van stemrecht
Ooit dacht ik dat de president van de Verenigde Staten zo belangrijk voor Nederland was, dat de Nederlandse kiezer ook zou moeten mogen stemmen op de president van de Verenigde Staten. Ik was overigens wel zo eerlijk, dat ik vond dat dit ook gold voor de Fransen, de Grieken en de Somaliërs.
Sindsdien ben ik keer op keer bevestigd in dit standpunt. Toen vanwege de aanslagen op de twin towers de Nederlanders niet meer een bril op mochten en niet meer mochten glimlachen op hun pasfoto die in het paspoort moest, omdat we anders de Verenigde Staten niet meer in mochten, werd het andermaal bewezen. Ik begrijp dat natuurlijk wel. Terroristen glimlachen voortdurend en die kun je er dan met zo’n pasfoto meteen uithalen. Toch?
En dan heb ik het nog niet eens over de atoomwapens die op Nederlandse bodem zijn opgeslagen en die wij niet mogen afschieten, maar waar anderen mogelijk wel op willen schieten. Sterker, wij mogen niet eens Nederlandse soldaten naar het kampement sturen om de wapens te bekijken. Misschien liggen ze er wel niet! Zijn we voor niets een doelwit.
En dan heb ik het ook niet over de Nederlandse soldaten die naar Afghanistan en Irak moesten om de volstrekt wederrechtelijke en bovendien volstrekt nutteloze invasies daar te steunen. Dus ja, Nederland zou best wel moeten mee mogen stemmen met de Amerikaanse verkiezingen. En de Afghanen en andere slachtoffers van Amerikaans wapentuig ook.
En, nu ik toch bezig ben, we zouden ook een afvaardiging naar het Chinese congres moeten mogen sturen. Want ook China wordt steeds belangrijker voor ons. Dus, in naam van onze democratie, zouden we daar dus ook onze stem moeten kunnen laten horen.
In Duitsland hoeft dat niet. Duitsland en Nederland vallen onder de Europese Unie en we kunnen onze stem wel in de Europese Unie laten horen. Maar stelt u zich eens voor, als we in 1933 ook hadden mogen stemmen in Duitsland? Zou dat niet een wereldoorlog hebben kunnen voorkomen?
Dus ik heb nog steeds gelijk.
Geplaatst in de categorie: politiek