Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gerrit Hiemstra: Fundamentalistische weerprofeet? (Deel 2)

Vier jaar geleden noemde ik Gerrit Hiemstra in een column op deze site een polariserende klimaatfundamentalist. Tot op de dag van vandaag heb ik niet de neiging gehad om deze mening bij te stellen. Hij blaakt nog steeds van zelfvertrouwen en arrogantie als hij zijn niet tegen te spreken doemscenario´s via de NOS en Twitter m.b.t. CO2 genadeloos over ons uitstort. Het weer voor morgen kan Gerrit trouwens heel redelijk voorspellen. Dat dan wel.

Onlangs verscheen er een artikel van 2 wiskundigen, vader (Han) en zoon (Jippe) Hoogeveen in het gerenommeerde tijdschrift “International Journal of Climatology” met de titel: “Winds are changing: An explanation for the warming of The Netherlands”. De belangrijkste conclusie: Het is warmer in Nederland door meer wind uit het zuiden de laatste decennia en niet door CO2.

Je zou zeggen dat dit artikel veel stof zou doen opwaaien in deze hectische klimaattijden. Op een artikeltje in de Telegraaf na heb ik geen bekende krant er over horen reppen. Ook Tv-land was verdacht stil. Dit bevreemdde mij. Baanbrekend werk zou je toch veronderstellen. Een interessante en actuele kluif voor de pers en klimaatspecialisten. Blijkbaar niet.

Zou het "doodgezwegen" worden omdat het niet past in de denkbeelden van redacteuren, weermannen en politici? Er wordt nogal wat geld rondgepompt in het klimaatcircus. Zijn de belangen te groot? Ik weet het niet precies.

Met smart wacht ik op de reacties van Gerrit en andere doemdenkers die menen de rotsvaste waarheid in pacht te hebben.

Voor de liefhebbers hier de link naar het artikel van vader en zoon Hoogeveen.

https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/joc.7763

Zouden de mannen ook verstand van stikstof hebben?

Geen commentaar


Zie ook: https://rmets.onlinelibra....com/doi/full/10.1002/joc.7763

Schrijver: Ben Noorderling
Inzender: Ben Noordeling, 30 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.7 met 6 stemmen 75Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ben Noordeling
Datum:
31 augustus 2022
Ik geloof niet dat je de moeite hebt genomen om ook maar één blik op het artikel te werpen Jan of je begrijpt gewoon de inhoud niet. De wind uit het zuiden wordt juist niet warmer maar de laatste decennia komt er méér wind uit het zuiden tonen de auteurs aan. De temperatuurstijging is te verklaren uit een toename van meer zuidelijke winden en niet aan de toename van CO2. Want ja die winden uit zuiden zijn nou eenmaal gemiddeld wat warmer dan de winden uit andere richtingen. Als men de hoeveelheid CO2 aan het model toevoegt wordt de correlatie zelfs iets minder. Snap je het nog? Dus best groot nieuws denk ik dan. Waarom de wind meer uit zuidelijke richting komt is nog een vraag. Wellicht toch nog een CO2 component?

Je laatste zin geeft blijk van een enigszins fundamentalistische aanhang van Gerrit Hiemstra. God heeft ook altijd gelijk. En dan heb je geen verklaring meer nodig.
Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
31 augustus 2022
Detail, de hele wereld wordt warmer door CO2. Daardoor wordt ook de wind uit het zuiden warmer dan vroeger. Daarom is de wind uit het zuiden droger en heter.
Het is geen groot nieuws, want Hiemstra heeft gelijk. Hij is wetenschapper en geen fundamentalist.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)