Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het gaat altijd fout

Het is niet vreemd als al jaren naar je werk gaat, dat je dan denkt dat je weet wat je doet. Het is niet vreemd als je dan op routines vertrouwt die in het verleden zeer betrouwbaar zijn gebleken. Het is ook niet vreemd, dat het dan helemaal mis kan gaan.

Het OVV heeft achteraf geconcludeerd dat het OM volledig heeft gefaald bij de beveiliging van Nabil B., Derk Wiersum en Peter R. de Vries. Het is een snoeihard rapport. Informatie die er wel was, is over het hoofd gezien, waarschuwingen die er waren zijn genegeerd, omdat er geen concrete aanwijzingen waren dat er dreiging was en er waren aannames gedaan die niet klopten.

Maar dat is het nou juist. Ik ga ervan uit dat ervaren mensen op de zaken zaten en dat betekent automatisch dat die ervaren mensen hun ervaring vertrouwen. Tot op de dag dat Nabil B. was vermoord, hadden ze geen enkele aanwijzing dat ze dat beter niet konden doen. Het OM moet steeds schipperen met de menskracht waarover ze beschikt en het is simpel onmogelijk overal op te reageren. Achteraf, ja, achteraf hadden ze het inderdaad beter kunnen doen, maar achteraf is dat altijd zo. Zoals een docent ooit tegen de klas zei: het kan altijd beter.

Het klopt allemaal wat in het rapport staat, vermoed ik, en het had beter gekund, maar wat had het OM dan niet moeten doen? Want ze moeten altijd keuzes maken. Dat maakt hun werk zo complex. Ineens kregen ze te maken met een moordenaar die er geen been in zag om onschuldige omstanders te vermoorden. Daar had het OM nog nooit mee te maken gehad. En dit keer kregen ze aanwijzingen van een familie, die een andere cultuur had. Dan is het altijd moeilijker om te snappen wanneer je ze serieus moet nemen. Natuurlijk is er etnisch profileren en natuurlijk doet het OM dat en natuurlijk is dat fout, maar het is ook menselijk.

En natuurlijk moeten de conclusies goed gelezen worden en moet worden gekeken wat ermee kan worden gedaan. Maar ook dan kan het zijn dan criminelen zich ineens heel anders gaan gedragen en dat ervaren mensen niet meer op hun ervaring kunnen vertrouwen. Het kan altijd beter, is één regel, maar de andere regel is er ook: het gaat altijd fout.

Alleen achteraf weet je wanneer.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 2 maart 2023


Geplaatst in de categorie: misdaad

5.0 met 6 stemmen 148Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)