Wat is het verschil tussen het weer en het klimaat?
Toen ik een kopje koffie bij de balie kocht, zag ik Dekker voor mij staan. ‘Mijnheer Dekker,’ vroeg ik, ‘u kent mij vast niet meer.’ Hij keek mij onderzoekend aan en ja, hij kon mij niet plaatsen. ‘Ik ben Jan R. Lønsing,’ begon ik met hem te helpen en meteen begonnen zijn ogen te glimmen: ‘Lønsing, ja, die naam ken ik nog wel.’
Ik was stukjesschrijver geweest in Girugten, het studentenblad bij sociale geografie in Groningen. Hij was docent geweest. ‘Ik heb destijds een nogal kritisch stukje geschreven over uw presentatie over Polen’, maar dat herinnerde hij zich niet meer. Wel dat ik veel schreef en hij had er blijkbaar goede herinneringen aan. Maar docent bleef hij. Om zijn nut uit te testen vroeg hij of ik wist wat het verschil tussen het weer en het klimaat was.
Dat is natuurlijk niet eens sociale geografie, maar weerkunde en dat valt onder fysische geografie, maar goed, dat had ik destijds ook opgepikt: het weer zijn de atmosferische omstandigheden van een bepaald moment en het klimaat van een bepaald gebied en kan alleen gemeten worden door de weersomstandigheden over een lange periode te meten. Uit zijn reactie op mijn antwoord merkte ik dat ik was geslaagd en daarmee hij, als docent, ook. Ik vermoed zomaar dat hij dat laatste eigenlijk niet doorhad.
Ondertussen blijft het belangrijk dat ook andere mensen het verschil tussen klimaat en weer kennen. Klimaatcrisisontkenners zijn er immers als de kippen bij als het een keer koud is om aan te geven dat er niets aan de hand is. Peter Kuipers Munneke heeft de journaalkijker niet voor niets steeds gewezen op lange termijn statistieken. Er is echt wat aan de hand.
En twee graden warmer? Nou en? Dat is een andere vraag, maar twee graden is heel veel. Twee graden warmer en er is nooit meer een Elfstedentocht. Twee graden warmer en we hebben vaker bosbranden en stormen. Twee graden warmer en we hebben vaker overstromingen en met twee graden warmer breiden de woestijnen uit. Veel klimaatcrisisontkenners willen niet wonen in een wereld waar het twee graden warmer is.
Je kunt het blijven ontkennen of zeggen dat we ons dit keer ook wel weer zullen aanpassen. Maar de crisis komt toch. Is er al. En dat kan ik controleren dankzij de kennis die mijnheer Dekker, en anderen, bij mij hebben aangebracht.
Geplaatst in de categorie: maatschappij