Een kapitale blunder vanaf de canapé
Wie de schuld van de oorlog tegen Oekraïne bij de Verenigde Staten legt, maakt de kapitale blunder van de canapé. Luierend op een bank, mijlen ver van de soldaten aan de fronten en kilometers ver van de woningen, winkels en kerken die elke dag weer geraakt kunnen worden door raketten die de weg kwijt zijn kan men eenvoudig de Verenigde Staten de schuld te geven. Doordat de VS Oekraïne bijstonden in haar strijd tegen de dictatuur en tegen Russische invloed, dachten de Oekraïners dat ze kans zouden hebben tegen de Russen.
Of een andere versie van de Amerikaanse schuld, komt ook voor, doordat de Amerikanen hun invloedssfeer zo ver naar het oosten hadden uitgebreid, konden de Russen niets anders dan Oekraïne binnenvallen om de Amerikaanse landhonger een halt toe te roepen.
Beide redeneringen vragen niet wat de Oekraïners er zelf van vinden. En precies dat, wat de Oekraïners er zelf van vinden, was de oorzaak van de oorlog. Of eigenlijk was de oorzaak dat de Oekraïners hun eigen democratie serieus namen en daarmee hun onafhankelijkheid tegenover anderen serieus namen. Dat is de oorzaak van de oorlog. Putin en de zijnen konden het niet toelaten dat een buurland democratisch zou worden, echt democratisch, en daarom zijn ze de oorlog begonnen. In Wit Rusland konden ze controle uitoefenen via een plaatselijke dictator, maar in Oekraïne mislukte dat en toen moest het onoverwinnelijke Russische leger maar een actie ondernemen. Lees oorlog. Vanuit Putin gezien is het namelijk een verdedigingsoorlog, zie bovenstaande redeneringen en niet een veroveringsoorlog. En, omdat het hemd nader is dan de rok, het gaat niet om Kyiv, maar om Moskou te verdedigen tegen verderfelijke democratische invloeden. Of beter gezegd, om de Russische kleptocratie te verdedigen tegen democratische krachten als Navalny die aantonen hoeveel geld er door de Rijke Russen wordt achterovergedrukt.
Kortom: Amerika heeft de Oekraïners wapens gegeven en andere steun en daardoor samen met Europa de Oekraïners een kans gegeven in een oorlog die anders al lang verloren zou zijn. Dat kun je Amerika verwijten, maar je kunt het de Amerikanen niet verwijten dat de oorlog is begonnen. Als je dat doet, maak je een kapitale blunder van de canapé, namelijk dat de wereld een kaart is met kleurtjes en dat een land met een sterk buurland maar heeft te doen wat dat sterke buurland wil. De mensen in het land met het sterke buurland hebben volgens de canapist geen recht op eigen keuzes.
Gelukkig was er nog een mooi bericht, deze week. Hoewel dit jaar het aantal miljoenairs wereldwijd is gedaald, zijn er meer miljonairs in Rusland en dat is gek, want het land is in oorlog. Blijkbaar verdienen veel rijken aan de oorlog, dezelfde oorlog die het land als geheel armer maakt. Het is niet alleen de oorlog, maar ook de Russische dievenbende die de eigen economie uitput. De Russische kleptocraten zitten naast de Amerika-bashers vanaf de canapé te kijken naar hun eigen kansen in de oorlog tegen een volk dat meent eigen rechten te hebben.
Ik gun ze dat. Vanaf, het moet gezegd, de canapé in mijn zolderkamer.
Geplaatst in de categorie: oorlog
Hoe verdienen miljonairs die oorlogen bekostigen aan oorlogen?