Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lees de laatste column over de actualiteit

Laatst geselecteerde dagcolumn:

Groninger Forum

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 451
In Groningen is jarenlang aan een gebouw gebouwd. In 2005 was ik actief in de Partij van de Arbeid en had zo mijn reserves – is het nou een goed idee of niet. Maar ik was ook campagnecoördinator en de partij had in een ledenvergadering gezegd dat we campagne zouden voeren. Ik kon toen kiezen: de wens van de leden uitvoeren of mij terugtrekken.
Ik voerde de wens van de leden uit. Ik regelde vrijwilligers, materiaal en heb best een leuke tijd gehad – met aftandse PvdA-geluidsappartuur op het…

Dromen zijn ??

dagcolumn
3.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 363
Zo'n vraagteken is toch maar een prachtige uitvinding!
Zo'n uitroepteken trouwens ook. Zo beeldend en tot de punt.
De punt mag er overigens ook best wezen, in al z'n compactheid.
En, nu we het er toch over hebben, wat dacht u van de komma?…
Ton Hettema1 december 2019Lees meer >

Ontspannen en flink zijn

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 289
Er zijn van die dagen dat zelfbeklag bij mij vrijuit gaat. Dan voel je je opgesloten in een tredmolen van bloeddruk, grieperigheid en ander ongemak. Gebruikelijke defensielinies, zoals betablokkers, rode tijgerbalsem, thee-met-kornatenhoning, up-tempo’s van Billy May’s Big Band en een stevige ochtend-orahovac, zijn kansloos. Als een strenge heelmeester herkent mijn zoon de signalen en sabelt ze onverbiddelijk neer: ‘we gaan niet jammeren & jeremieren, dat wil ik niet zien’.
Hij heeft…
Ton Mantoua30 november 2019Lees meer >

Albert Heijn

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen aantal keer bekeken 413
Wat heb ik toch een jeukende hekel aan die Albert Heijn-reclame. Met dat jonge gezin als een soort gejatte spin off van die al even erge zitzak van een Frank Lammers bij de Jumbo. Is het die vrouw die als nieuwe Harrie Piekema voortdurend met een hysterische oogopslag tegen een burn-out lijkt aan te leunen. Of is het die Jan Doedel die thuis op de bank zit te gamen, wachtend tot Miep opgewekt hijgend met de boodschappen binnenvalt.
Het is denk ik de nieuwe spruitjesgeur, de burgerlijkheid anno…
Trawant25 november 2019Lees meer >

Desintegratie & Piëteit

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen aantal keer bekeken 279
[Interview met de bekende antropoloog en socioloog Professor Doctor Honoris Causa: Lucas Peeperkorn over het Sinterklaasfeest in seculiere, religieuze, kosmische, filologische en cultureel neutrale context]
TH: Waarom hebt u zich specifiek in dit onderwerp verdiept?
LP: Aangezien ik gisteravond naar de jaarlijkse pantomime ging kijken om mijn hart te laven aan de onbedorvenheid en onbevangenheid van de jongste generaties dorpsgenoten en hun ouders, en aangezien ik me wederom verbaasde over…
Ton Hettema24 november 2019Lees meer >

Sorry, de processierupsen...

dagcolumn
4.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 291
Onbegrijpelijk, ik ben nu al begonnen met mijn voorbereidingen voor 20/20. Dat behoort niet tot mijn gewoonten. Ik maak mezelf graag wijs dat ik meer het ‘pluk-de-dag’-type ben. Is dit de geneugte van de voorpret, een veranderend biologisch ritme, een extreme count-down, ‘n nieuwe optelsom?
Anderzijds, veel mensen ontkomen niet aan agenda-puzzelen. En ik zie in mijn omgeving dat het extra kriebelt zodra er feestdagen in zicht komen.
Ik ken mensen die verre willen blijven van de…
Ton Mantoua22 november 2019Lees meer >

Rauw

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen aantal keer bekeken 304
Rouw is een merkwaardig ding.
Mijn vader overleed meer dan een maand geleden. Ik heb veel over rouw gehoord, maar had er tot nu toe nooit direct mee te maken gehad. Een schoonmoeder, een opa of oma, het is erg, jammer, maar het greep mij nooit heel erg aan.
Ook het overlijden van mijn vader niet. Dacht ik. Ik moest mijn moeder helpen, zo hield ik mij voor en ik moest de bijdragen van mijn broer en zussen coördineren. Dat niet iedereen alles deed en dat we samen toch alles deden, van die…

Waarin een klein land groot kan zijn

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen aantal keer bekeken 305
Afgelopen zaterdag fietste ik door de stad Groningen om te kijken wat voor sfeer er was rond de intocht van Sinterklaas. Mij viel op dat het pleit is beslecht. De strijd is gestreden. De laatste arrestaties zijn gedaan, de protestborden voor en tegen kunnen bij het afval.
Kleine kinderen waren bijna allemaal opgemaakt als roetveegpieten. Omdat dit soort discussie altijd in grote steden begint en daar beslist wordt, ga ik ervan uit dat we over tien jaar helemaal niets meer over de kleur van…

Het is zo makkelijk..

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen aantal keer bekeken 619
Ik ben zo idioot geweest om er toch weer in te stinken.
Denken dat ik een krant nodig had om 'op de hoogte' te zijn of te blijven.
Goede God, wat een geneuzel!
Vandaag op bladzijde 4 begint het al.…
Ton Hettema17 november 2019Lees meer >

Afgelopen

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 507
Op een dag was de oorlog afgelopen. Het zat er al aan te komen, maar tot die dag was de soldaat, die nu geen soldaat meer was, elke ochtend opgestaan, had zich gewassen, gekleed in het grijze uniform en was na het tandenpoetsen naar zijn kameraden gegaan om ze af te lossen. Daarna had hij rustig in een stoeltje zitten wachten tot de dag om was en zijn kameraden hem kwamen aflossen, waarbij hij af en toe met een verrekijker de horizon af tuurde op zoek naar schepen die iets anders deden dan…

2B <> 2B

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen aantal keer bekeken 677
(een studie in double you)
Wellicht zal er veel geschreven zijn en bedacht over die meest befaamde monoloog uit het theaterstuk Hamlet van wie ook weer?
William Shakespeare dus, de schimmige woordschilder uit Stratford upon Avon, Britannia.
We hebben het hier over de eerste halve zin uit de ‘soliloquy’ van Hamlet zelf, in de openingsscène van het derde bedrijf.…
Ton Hettema11 november 2019Lees meer >

Uitgewoond

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 703
Waar is toch de tijd gebleven, dat je nog fatsoenlijk als een verwilderde hippie, high van grassprieten leefde? In rook opgegaan. En alles wat bij me, paste in een rugzak. Even terug onder moeder 's vleugels. Wat mis ik haar nuchtere kijk op mijn gevecht tussen leven en dood.. of ik wel een levensverzekering had afgesloten?
Waarom naar school als je het ook dromend af kan? Maar als het de hoogste tijd is om te werken met veel geschreeuw, weinig lol, tot je er bij neer valt, de volgende rekening…

Een Vandaag

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen aantal keer bekeken 270
- Meneer Rutte
- Insgelijks
- Maar dat zeggen we toch pas aan het eind van ons gesprek?
- Gesprek?…
Trawant9 november 2019Lees meer >

Appelkaneelgebak

dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 541
De flitsen van een ver eindexamenfuif trekken door m’n hoofd. Ik schrik wakker, we zijn vijf decennia verder. Persoonlijke chronologie dreigt uit te glijden over mijn geheugen. Na die langvervlogen zomer kon een bruiloft in een Limburgs kasteelhotel of een Keulse carnavalszitting mijn gelukzaligheidsgevoel amper verbeteren. Maar sinds enige tijd geeft een invitatie voor een party of receptie mij weer een kick. Ik schaf pochettes aan, bezoek de kapper en ben vroeg aanwezig. Here I am, uw…
Ton Mantoua8 november 2019Lees meer >

De kunst van het fulmineren

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen aantal keer bekeken 352
Engelse volksvertegenwoordigers schudden de briljantste verbale nose-punches uit hun mouw. Maar voorlopig vergadert het Britse Lagerhuis niet, in afwachting van de uitgeschreven algemene verkiezingen. Geen beletsel voor Mister Speaker om het zinkende Rule Britannia-schip langs de reling te verlaten; de opmerkelijke John Bercow, vermoedelijk de beste voorzitter die Westminster ooit gehad heeft.
Mijn aandacht werd eveneens gevestigd op twee antieke meubelstukken, de een met de eretitel ‘father…
Ton Mantoua3 november 2019Lees meer >

Ons huis staat in brand

dagcolumn
5.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 528
Zelden ben ik zo vaak zo geschokt geweest als tijdens het lezen van het boek met de eenvoudige titel 'Ons Huis Staat In Brand' van Melana Ernman.
Melana Erman is een bekende Zweedse operazangeres. Ze heeft op tal van podia gestaan overal ter wereld en heeft het zelfs in haar hoofd gehaald dat het wel een goed idee zou kunnen zijn om mee te doen aan het Europese Songfestival in 2009. Ze haalde de finale, maar werd daar één na laatste – voor Spanje. Zij, en de Spaanse kandidaat waren de…

MOSREDNA

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen aantal keer bekeken 352
Het spiegelt in de wereld.
Een kloof heeft zich geopend.
Met aan beide kanten Zombies.
Klompen rauw vlees vliegen over en weer.…
Ton Hettema27 oktober 2019Lees meer >

Hoop is..

dagcolumn
5.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 365
En weer veren we hoopvol van de bank. Een nieuw medicijn ontdekt tegen Alzheimer.
Het zou al op mensen getest zijn, met bemoedigende resultaten.
De eerste bummer volgde al snel. Alleen het verloop van de ziekte zou erdoor vertraagd kunnen worden maar dat moet ook nog afgewacht. In de loop van de komende weken wordt de euforie vervolgens in kleine stapjes de nek omgedraaid.
‘Te vroeg gejuicht rond Alzheimer’…
Trawant25 oktober 2019Lees meer >

Ik zal toezien

dagcolumn
4.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 319
Onlangs las ik het boekje 'Ik zal handhaven' van Dato Steenhuis (2019). Het is een inleiding van hoe handhaven in Nederland is geregeld en tegelijk een pamflet hoe slecht handhaven in Nederland is geregeld.
Bij tal van instanties komt hij steeds terug op dezelfde problemen: veel aandacht voor beleid en weinig aandacht voor de uitvoering. Dit herken ik. Het doet mij denken aan een veel ouder boek – de Dramademocratie van Elchardus (2002). Hierin wordt een mechanisme beschreven dat volgens…

Tegen Polen

dagcolumn
3.2 met 6 stemmen aantal keer bekeken 331
Voordat ons huidige abracadabrische alfabet uit de schimmige tweeduuster zône van het half wakkere–half sluimerende collectieve kosmische bewustzijn sedimenteerde, communiceerde de toenmalige mensvariant door middel van vaak in steen gebeitelde cryptische, rebus-achtige emblemen, cartouches of pictogrammen.
Hiëroglyfen in Egypte, Spijkerschrift of Cuneiform in Sumerië, Babylonië en Assyrië, Maya schrift in Midden en Zuid Amerika, en vele vormen van beeldschrift die over de hele wereld…
Ton Hettema20 oktober 2019Lees meer >
Meer laden...