En nu is het aan ons, dûh
dagcolumn
3.3 met 3 stemmen
159 Een boek een titel als ‘En nu is het aan ons’ stuit me altijd wat tegen de borst. Het doet me meteen terugdenken aan de verstandige woorden van Willem Drees die uitlegt dat de politiek de burger nooit het gevoel kan geven dat de burger veel invloed heeft. Dat kan niet in een land met acht miljoen inwoners, schreef Drees, en dus ook niet met het dubbele. Zelfs digitale middelen helpen niet. Het zal dus nooit aan ons zijn.
Het boekje van Eva Rovers met deze titel viel me echter aan alle…
Omtzigt en de beleving van de kiezer
dagcolumn
4.4 met 5 stemmen
242 Te midden van gekrakeel, geharrewar over vormgeving en inhoud en ander gedoe rondom de informatieperiode voor een nieuw kabinet, mag ik deze thans geplaagde politicus Omtzigt enige overwegingen van een kiezer meegeven. We gaan even terug naar voor de verkiezingen. Toen toonde Omtzigt zich als Neerlands Hoop in Bange Dagen. Vooral voor teleurgestelde kiezers die genoeg leken te hebben van de spelletjespolitiek van de toenmalige premier. Hoe verbaal behendig de heer Rutte ook was en is. Omtzigt…
God woont in het Kremlin
dagcolumn
3.8 met 4 stemmen
204 Driessen, Krielaars en Peek verzamelden een prachtige en verschrikkelijke bloemlezing van ooggetuigenverslagen over de Russische geschiedenis. Aan de ene kant prachtig, want het laat een breed scala van mensen aan het woord waardoor de lezer inzage krijgt in de Russische geschiedenis met natuurlijk de bekende namen van Peter de Grote, Catharina de Grote en Stalin, maar ook tal van minder bekende namen. Tegelijk is het een verschrikkelijke bloemlezing waarin de ene politieke moord de andere…
Commissie Van Rijn over veiligheid bij NPO: ‘Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan’
dagcolumn
4.3 met 14 stemmen
512 Na deining vorig jaar bij De Wereld Draait Door over geschreeuw en vernederingen van medewerkers door de presentator, publiceerde vandaag de Commissie Van Rijn haar rapport over een breed onderzoek onder de NPO over de stand van zaken omtrent de veiligheid van de werksituaties bij de Publieke Omroep. De Commissie zegt geschrokken te zijn van het aantal ongewenste gedragingen en de effecten daarvan op welbevinden van medewerkers. Uiteraard gaan erin in deze sector, waar werkdruk en creativiteit…
Ik zou niet weten waarnaartoe
dagcolumn
4.0 met 1 stemmen
222 Onlangs schreef Tom-Jan Meeus een snijdend stuk voor de NRC. Netjes fileert hij de coalitiepartijen die probeerden de spreidingswet tegen te houden. Niet alleen de VVD en niet alleen Yesilgöz hebben er een potje van gemaakt, nee, heel rechts. Ze hebben zo erg gefaald, dat je haast begint te geloven dat ze het expres hebben gedaan.
Meeus noemt vier punten. Het begint met Pieter Omtzigt die op 12 september voorstelt om de spreidingswet niet controversieel te verklaren. Allerlei andere wetten…
Overtuigend waar?
dagcolumn
3.4 met 8 stemmen
209 Het boekje 'Voor Ieder Wat Waars' van Rob Wijnberg leest lekker weg en heeft zeker wat hoogtepunten. Vooral waar het gaat over de geschiedenis van waarheid, laat hij mooi zien dat we de waarheid op een heel andere manier kunnen zien. In lang vervlogen tijden bood God die waarheid en mochten wij mensen zo nu en dan een glimp ervan zien. Dit veranderde met de Renaissance als mensen eerst, zoals Erasmus en Luther, de waarheid in de Bijbel gaan zoeken, maar al gauw ook in de natuur. Eigen…
Handelaars in onzekerheid
dagcolumn
4.6 met 5 stemmen
208 Naomi Oreskes en Erik Conway hebben een kloek boek geschreven met de titel Merchants of Doubt. Helaas is dit voor zover ik zie niet vertaald, maar ik kan er wel in het Nederlands over vertellen.
Het is een zeer goed onderbouwd boek, een gedegen werk en belangrijk ook, maar ik raad het niet aan en wel hierom. Het is niet om door te komen, tenzij je toevallig getraind bent in wetenschapsliteratuur. Met 1109 noten die niet zelden ook weer bestaan uit een of meer alinea’s, wordt alles onderbouwt…
David Cohen
dagcolumn
4.2 met 5 stemmen
229 In deze dagen dat we boos zijn, sowieso, boos op de Palestijnen die Israël aanvielen of boos op de Israëliërs die veel te fel terugslaan, is het soms goed om terug te kijken naar andere tijden. Zo las ik een boekje van Piet Hagen: Joodse Klokkenluiders. Het gaat over Alfred Wiener en David Cohen. De een is een held geworden en de ander werd na de oorlog bijna als misdadiger beschouwd.
Eerst Alfred Wiener. Alfred was een Duitser die door fascisten werd gedefinieerd als jood. Hij was dat qua…
De majesteit en lomp Nederland
dagcolumn
4.0 met 24 stemmen
477 Koning Willem Alexander zijn kerstspeech daalde dit jaar zachtjes neer op talloze engeltjes op de groene takken van al of niet echte kerstbomen. De wijze adviezen en gevoelige oproepen vanuit de luxe omgeving gesproken kerstrede beroerde onze harten. We staken een extra waxinelichtje aan rond de pakjes onder de boom. Bij de voordeur hingen nog ouderwetse kaarten met de beste wensen en prettige kerstdagen. Tegenwoordig veelal digitaal, zodat gasten je populariteit niet meer kunnen afmeten aan de…
Het weekje wel
dagcolumn
4.7 met 3 stemmen
270 Afgelopen week heb ik nogal een weekje achter de rug. Dinsdag volgde ik namelijk een cursus 'Vertrouwenspersoon' in Amersfoort en op zich was dat geweldig, ware het niet dat ik juist die dinsdag ziek was. En niet zo’n klein beetje ook. Allerlei ernstig riekende sappen verlieten mijn lichaam, terwijl mijn darmen zich kronkelden in het woord pijn. Ik kon niet veel, eigenlijk.
Maar ik was wel opgestaan. Ik had wel ontbeten. Ik had me aangekleed in alle vroegte en donkerte om van mijn huis met de…
Triomf der ignoranten
dagcolumn
4.8 met 4 stemmen
224 Onlangs vielen mij schellen van de ogen en dat terwijl ik al links ben. Een belangrijk deel van Nederland wordt niet gehoord en dan heb ik het niet over Ongehoord Nederland dat erin slaagt overal te melden dat niemand hen hoort, maar dan heb ik het over een man wiens naam De Haas is.
Deze Hein de Haas is wetenschapper en onderzoekt al jaren immigratie. Wie zijn boek “hoe migratie werkt” uit heeft, ziet met gekromde tenen naar de programma’s van vier politieke partijen die nu onder leiding…
Blair in 2007
dagcolumn
4.3 met 9 stemmen
263 Precies vijftien dagen voor het einde van zijn premierschap hield de Brit Tony Blair een beroemde speech voor een aantal journalisten, verzameld in het Reuters Institute in London.
Na twee en halve pagina’s uitleg en excuses over wat hij gaat zeggen, waarom hij het gaat zeggen en hoe je het moet opvatten, komt Blair tot de kern die nauwelijks langer is dan een halve pagina. Hierna volgt nog een halve pagina uitleiding, maar in die kern is Blair scherp, zeer scherp en keihard. De pers is…
Had nou toch VVD gestemd!
dagcolumn
3.8 met 5 stemmen
249 Twee weken geleden riep ik op om VVD te stemmen. Te weinig mensen hebben dat gedaan. Terecht, want wie mijn artikel las, begrijpt dat dit ook niet echt mijn bedoeling was, maar ik hoop toch dat niemand vervolgens besloot om op de PVV te stemmen. Dat heeft meerdere redenen.
En toch hoor je ook geluiden dat het wel mooi is dat de Vereniging Geert Wilders - een democratische partij is het niet - de grootste is. Zij kan nu proberen haar beleid waar te maken. De partij kan nu moskeeën sluiten,…
Kater
dagcolumn
4.0 met 4 stemmen
295 Vannacht ben ik met een kater naar bed gegaan. Voor het eerst sinds de invoering van de democratie heeft een politieke partij gewonnen die in haar programma heeft staan dat een specifieke bevolkingsgroep niet deugt.
Let wel: ik heb eerder over de PVV geschreven dat het een heel nette sociaaldemocratische partij is, helemaal niet rechts, op één fundamenteel punt na: het is ook een partij die eigen volk eerst roept en daarmee conflicten de wereld in duwt die de wereld niet nodig heeft. Het is…
Stem VVD!
dagcolumn
4.0 met 8 stemmen
375 Het is voor mij volstrekt onbegrijpelijk als de VVD volgende week de grootste partij van Nederland blijft. Ze zijn de laatste dertig jaar negen van de tien jaar aan de macht en toch kijkt Dilan Yeşilgöz ons recht in de ogen, dat we de VVD nodig hebben om de problemen die in die jaren zijn ontstaan op te lossen.
De volgende problemen gaat de VVD voor ons oplossen: de klimaatcrisis, veiligheidsproblemen, het armoedeprobleem, de woningnood en immigratie. Prachtig!
Maar de VVD heeft jarenlang…
Tegen nationalisme
dagcolumn
4.6 met 5 stemmen
288 'Notes on Nationalism' is een essay dat George Orwell in mei 1945 schreef. Heyne heeft het essay in vertaling uitgebracht onder de titel 'Over Nationalisme' en heeft het voorzien van een voorwoord, maar ik ben zo vrij en heb het origineel op internet gevonden.
En is het interessant en nog steeds actueel, zoals Bas Heijne zegt? U moet weten dat ik altijd een beetje een hekel aan Bas Heijne heb. Ik weet zelf niet precies waarom, maar misschien wel omdat hij altijd zo zeker van zichzelf lijkt. Of…
Wanneer gaan we het begrijpen?
dagcolumn
4.4 met 5 stemmen
256 Wanneer gaan we het begrijpen?
Eigenlijk heb ik maar één vraag aan Mark Rutte. Keer op keer stelt hij dat Israël het recht heeft zich te verdedigen en dat recht wil ik Israël ook niet ontnemen. Het recht op verdedigen zit diep in ons rechtsgevoel. Je mag zelfs iemand vermoorden als dat nodig is om je eigen leven te verdedigen. Het recht op verdedigen gaat dus heel erg ver.
Maar nu mijn vraag: waarom hebben de Palestijnen in Gaza dat recht niet? Wie heeft hen het recht ontnomen om…
De schuld
dagcolumn
4.2 met 4 stemmen
275 Een ziekenhuis in Gaza kreeg een of meer voltreffers. Of afzwaaiers, daar is nog discussie over. Maar de strijd om de schuld raast door de media. De één weet zeker dat de Israëliërs het hebben gedaan en anderen weten zeker dat de Hamas verantwoordelijk is.
Het eerste slachtoffer van de oorlog is altijd de waarheid en dat geldt hier ook. Er zijn neutrale wetenschappers nodig om na te gaan wie gelijk heeft en die krijgen geen toegang tot het brandende ziekenhuis of de radargegevens van beide…
Een eeuwige ontkenning
dagcolumn
4.7 met 3 stemmen
359 Hamas viel Israël binnen, zoveel is wel duidelijk. Burgers werden aangevallen, doodgeschoten of ontvoerd. Jongeren op een muziekfestival die de nacht doorgefeest hadden, hoorden bij de slachtoffers. Het was verschrikkelijk. Verschrikkelijke beelden verschenen op televisie en gingen nog veel sneller via internet de wereld rond.
Ik hoorde giftige reacties. Natuurlijk was er een mevrouw van het Centrum van Informatie en Documentatie Israël, een tamelijk onschuldige naam voor een organisatie, die…
Nieuwe geopolitiek
dagcolumn
4.2 met 4 stemmen
272 James Bond loopt niet meer door de casino’s om de beroemde zin 'shaken, not stirred' te zeggen. James Bond junior zit nu achter een computerscherm en probeert kiezers in vrije democratische landen te overtuigen van de meest radicale waanzin.
De waanzin van het type dat Rusland Oekraïners kwam bevrijden. De waanzin dat Rusland daarmee eigenlijk Russen aan het bevrijden is en eigenlijk opkomt voor de goede zaak in Oost Europa. Ja, dat Rusland opnieuw het Warschaupact komt inrichten. Het enige…