Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lees de laatste column over de actualiteit

Laatst geselecteerde dagcolumn:

Gezond verstand

dagcolumn
4.7 met 3 stemmen aantal keer bekeken 483
Het is pijnlijk als mensen hun gezond verstand niet gebruiken. Dit was mijn eerste reactie toen de SGP commentaar had op de hulpkreet van artsen. Ze willen meer mogelijkheden om euthanasie toe te passen op terminale kinderen die alleen nog lijden in het vooruitzicht hebben. De SGP is tegen. Het is niet aan mensen om een leven stop te zetten. Die macht moet alleen God hebben volgens de gelovigen. Erg pijnlijk voor de zieke kinderen dat uitschakelen van gezond verstand.
Ik hou van western films.…

ORGANISCH DENKEN

dagcolumn
3.2 met 4 stemmen aantal keer bekeken 1.069
Vandaag is een goed moment om in de vruchtbare bosgrond van ons brein ruimte te maken voor enkele exotische paddenstoelen die opzwellen, als herfst-erecties, uit de voren van de hersen-hemisferen.

Aanvankelijk heb ik hierboven geen titel gezet.
Zo’n a priori titel beperkt de condensatie mogelijkheden die zweven in het gistende oktober fluïdum dat ons nu omringt.…

In winterslaap je tussen de beren

dagcolumn
3.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 1.705
Natuurlijk doen wij nooit een vlieg kwaad. Laat dat maar aan de vakman over. En wie was er nou toch eerst, de kip of wij? Verklaren in het ene land de koe heilig en het andere land raakt maar niet uitgemolken over de koe per vervuilende scheet. Het is de waarheid als een koe om een opgeblazen gevoel van te krijgen. Boeh, zo laf.
Alleen de mensch kan wel zo stierlijk vervelend zijn, voor de lol móet een stier daar wel horendol van worden. We hebben nou eenmaal de vervelende gewoonte om een…

Ontzettende doodzondes

dagcolumn
2.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 336
De universiteit van Leiden is in 1575 gesticht in naam van de koning van Spanje door de Staten van Holland en Zeeland – op aandrang van Willem van Oranje.
Het waren verwarrende tijden. Ik denk niet dat Philips II erg blij was met wat er hier namens hem gebeurde. Het was een besluit van een stelletje opstandelingen. Omdat die opstandelingen geen soevereiniteit bezaten, konden ze niet een universiteit stichten. De soeverein was de koning, u weet wel, de ko-o-o-ning van Hispanje uit ons…

En overigens…

dagcolumn
4.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 365
Dapper, besluitvast, rechtlijnig. Een enkele politicus kan met deze drie kloeke krachttermen omschreven worden. Eigenlijk heeft Marianne Thieme haar klassieke Cato-de-Oudere-afsluitingen (‘voorts blijf ik van mening dat we onverwijld een eind moeten maken aan de afschuwelijke dierenindustrie’) nooit nodig gehad. Als resoluut voorvechtster trok ze aandacht, de wereldpers stond voor de stoep en haar Partij voor de Dieren groeide.
Maar de wijze waarop Thieme al zo lang voor onnodig dierenleed…

NU

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 551
Grapje van Kamagurka cartoon: man zit gespannen op keukenstoel en denkt hardop tegen zichzelf met van die gedachtenwolkjes boven zijn hoofd, achtereenvolgens [‘als ik NU zeg is het alweer voorbij’]; [NU..]; [NU..]; [NU..]; [NU..] waarbij hij elke keer wat depressiever en wanhopiger kijkt.
Het (b)lijkt een onmogelijke opgave voor het denken om dat moment NU te bevatten. Alsof het ’t enige gebied in de grote tijdruimte is dat niet bestemd is om door onze denkmachine te kunnen worden…
Ton Hettema29 september 2019Lees meer >

SPORT IS ONGEZOND

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 442
Afgelopen week. Ik meende 23 september zag ik Anna Gimbrere als tafeldame meedoen in de DWDD. Natuurlijk blijf je dan kijken. De natuur is immers niet voor niets mooi, er mag gerust naar gekeken worden.
En het is nog een heel slimme dame ook. Wat haar was opgevallen deze week, was dat een wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen, dat intensief sporten gewoon ongezond is. Een snelle stofwisseling schijnt de lichaamscellen ook sneller te verouderen.
Dus is het beter om te wandelen in plaats…
catrinus28 september 2019Lees meer >

Little Britain

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen aantal keer bekeken 614
John Bull was ooit een symbool van een wereldrijk: Great Britain. De huidige premier lijkt nu het land naar de ondergang te leiden.
Zijn studiegenoot beloofde een referendum en dat pakte rampzalig uit. Vervolgens moest een integere maar door haar eigen partij gewantrouwde tussenpaus May het oplossen en pas toen haar positie volstrekt onhoudbaar was, nam Boris Johnson het roer over. Die belooft en belooft dat het Great Britain op 31 oktober de EU verlaat. Klaar uit. Hoe dan ook. Met of zonder…

Excuses van God

dagcolumn
3.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 795
Sammy Davis Junior ging nooit naar school omdat zijn familie behoorde tot de rondtrekkende artiestentroupe Will Mastin’s Gang; meerdaagse engagementen waren een uitzondering. Hij stond op de aanplakborden geannonceerd als ‘Stille Sam, de dancende dwerg’. Hij was zwart, joods, verminkt en halfblind. Hij besteedde zijn geld aan opzichtige halskettingen en zegelringen: ‘Sammy was een misbaksel waarvoor zelfs God zich moest excuseren’.
Maar op de podia bleek hij een wonderkind in zang,…
Ton Mantoua21 september 2019Lees meer >

Almelo heeft het

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 306
Ik ben mooi een argument tegen de doodstraf kwijt. Het is de schuld van Almelo. Daar is echt wel wat meer te doen dan alleen dat stoplicht.
Dat zit zo. Vroeger gaf ik wel eens gastlessen aan MBO-studenten. Het was heel leerzaam en goed voor je relativeringsvermogen. Tijdens die lessen kwam de doodstraf wel eens ter sprake. Als leerlingen voor de doodstraf waren, was steevast één van hun argumenten dat de Nederlandse gevangenissen hotels waren. Daar was ik het dan natuurlijk niet mee…

Kleuren

dagcolumn
2.8 met 5 stemmen aantal keer bekeken 352
Het was in september 1984 dat ik me voor het eerst bewust werd van een zintuig dat ik al m’n hele leven met me meedroeg. Als een verborgen binnenzak die je ontdekt in de voering van een survival jack, waarin je op een ijskoude nacht in de toendra’s van Siberië..
Maar laten we niet afdwalen naar de onherbergzame, adembenemend ruige en elementaire, schaarsbemenste gebieden van onze aardkloot, hoe relevant en pertinent de vergelijking met het ontdekken van een nooit vermoed, maar essentieel…
Ton Hettema15 september 2019Lees meer >

Verhaal de Grote

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen aantal keer bekeken 308
Soms is een verhaal te groot om te worden afgebroken.
De Dom van Aken is zo’n verhaal. Het is de Dom waar Karel de Grote op 25 december 800 tot keizer werd gekroond. Hij was daarmee de opvolger van de keizers van Rome, de keizer van het Westromeinse Keizerrijk. Sinds 800 is er van alles aan veranderd, maar de eenvoudige marmeren troon waar Karel op zat toen de kroon op zijn hoofd werd gezet, staat er nog steeds.
Dat het gebouw niet mag worden afgebroken, is duidelijk te zien. Er zijn…

Met uw welnemen..

dagcolumn
3.4 met 5 stemmen aantal keer bekeken 380
Vanochtend op onze zondagsochtendexcursie liepen we goedmoedig en vrijwillig in de fuik van een kleinschalig sociaal gebeuren. De tekenen van wat ons wachtte waren al van verre zichtbaar, toen we al snel opmerkten dat de individuen die we tegenkwamen niet de standaard kenmerken vertoonden van argeloze zondagsochtendwandelaars (de -s achter zondag is een gedwongen keuze van de spellingscontrole). Het waren vooral de speciale gesoigneerdheid en de suggestie van savoir-faire van de heren, die de…
Ton Hettema8 september 2019Lees meer >

Fryslân

dagcolumn
2.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 766
Mijn lief en ik doen een potje Scrabble in de trein. Tijd genoeg, voorlopig zitten we er nog wel even in. Ik maak stroperige woorden, zij legt het ene blije woord na het andere. We hebben duidelijk een andere week achter de rug.
De conducteur komt enthousiast voorbij.
'Een spelletje, wat leuk, dat zie je niet meer'.
Om ons heen het gebruikelijke beeld: telefoons, oortjes en koptelefoons. De jeugd oogt vermoeid.…
René Turk4 september 2019Lees meer >

Frekwenties, Golflengtes, Energieën, E-M Spectrum

dagcolumn
2.2 met 5 stemmen aantal keer bekeken 483
Zo'n titel mag er dan wat exact, natuurkundig, abstract misschien, of zelfs mathematisch uitzien; u weet natuurlijk dat u altijd kunt vertrouwen op mijn verlichtende, inzichtelijke en voor iedereen begrijpelijke benadering van zo'n complex onderwerp.
Je zou deze column deel 4 kunnen noemen in de serie die begon met het Nederlands Energiebedrijf. Daarin werden we onweerstaanbaar meegesleurd en geëlektrificeerd door de Stroom Van Nederland. Ben benieuwd of iemand die intussen heeft gevoeld, dan…
Ton Hettema1 september 2019Lees meer >

Conservatieve geografie van goed en kwaad

dagcolumn
4.4 met 8 stemmen aantal keer bekeken 498
Mijnheer Kinneging is erin geslaagd een boek te schrijven dat ik hoofdstukken lang met hoofdschudden heb gelezen: Geografie van Goed en Kwaad. Onzin. Dacht ik dan. Erudiete onzin, dat wel, maar onzin.
Maar ergens halverwege het kloeke werk was er ineens een hoofdstuk dat ik met instemming las. En nog een. Het ene hoofdstuk na het andere hoofdstuk kon mijn goedkeuring wegdragen. Althans, voornamelijk instemming. En toch, aan het eind waren dan toch weer twee hoofdstukken die mij weer tegen de…

SYNDROMEN

dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 330
Ik struikelde vandaag over het woord syndroom.
Het komt vaak voor dat een woord me vloert, zodat ik niet verder kan.
Dan zit er niets anders op dan de betekenis ervan ontrafelen.
Syndroom: een complex van verschijnselen.…
Ton Hettema25 augustus 2019Lees meer >

Trump moet meer Hobbes lezen

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 521
De grote angst van Thomas Hobbes was dat zonder sterke staat er een oorlog van allen tegen allen zou ontstaan. Nu moet u weten dat Hobbes in een tijd leefde dat de staten nogal oorlog met elkaar voerden, dus op zich is zijn gedachte misschien nog origineler dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Tijdens het leven van Hobbes vochten Spanje en de Nederlanden hun Tachtigjarige oorlog, werd in Duitsland de Dertigjarige oorlog gevochten en werd in Engeland diverse keren oorlog gevoerd tussen de…

Versierde droomwereld

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 834
In die langvervlogen dagen deed het gerucht de ronde dat Eindhovense gezinnen meededen aan een Philips-experiment: ‘kastje kijken’. Overgordijnen toe en turen naar grijze bewegende beelden met zwartwitte horizontaal verschuivende strepen. De hoelahoep-rage vloog over uit Amerika en ‘Morgen Gebeurt Het....’ werd ‘s woensdags vertoond, met Ton Lensink en de buitenaards-ogende Dries Krijn.
De eerste keer dat ik televisie keek, was bij ‘n oom en tante in Den Haag. Een auto hadden ze…
Ton Mantoua21 augustus 2019Lees meer >

Kort Door De Bocht

dagcolumn
1.6 met 5 stemmen aantal keer bekeken 400
Springen Naar Conclusies
(een exploratie)
In de woedende ideologische veldslagen die de opiniërende kampen der mensheid met elkaar voeren en die de resterende neutrale of onverschillige leden der wereldbevolking teisteren, is het psychologische mechanisme van het ‘springen naar conclusies’ één van de meest effectieve wapens van massale polarisatie en indoctrinatie.
Dit wapen wordt dagelijks in stelling gebracht in de bolwerken van massa hypnose genaamd De Officiële Media (DOM) om de…
Ton Hettema18 augustus 2019Lees meer >
Meer laden...
Kies een jaar/week