Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lees de laatste column over de actualiteit

Laatst geselecteerde dagcolumn:

Mijn vrouw helpt me uit de droom

dagcolumn
4.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 168
(verwerking nieuws uit Oekraïne)
We zochten een manier om het offensief in te gaan. Met een klein groepje onder wie de directeur van een organisatie waarmee we regelmatig samenwerken gingen we op pad om met een bocht over een weiland een dorp te bevrijden. Toen we bij de grens van het dorp kwamen, zagen we aan onze linkerkant een overmacht aan Duitse soldaten. Er werd nog niet geschoten, want ze waren te ver weg, maar zij zagen ons ook. Zij probeerden ons de terugweg af te snijden. We besloten…

Dakmannen en burgemeesters hebben zwaar

dagcolumn
3.7 met 6 stemmen aantal keer bekeken 175
Vanochtend haalden dappere mannen dakpannen van het dak. Ik stond er bij en keek er vanuit mijn zolderkantoor naar. Ik noem mijn zolderkantoor de Bovenkamer. Het is namelijk de kamer bovenin mijn huis waarin ik mijn hersens aan het werk zet. Het is een doorzonkamer, waardoor ik zowel uitzicht heb op het noorden, waar de stad ligt, als op het zuiden, waar Haren ligt. En waar vandaag mannen met baarden en mannen zonder baarden dakpannen van het dak haalden. Ze deden dat al een aantal dagen.
Ik…

Het fatsoen van Israël

dagcolumn
4.8 met 8 stemmen aantal keer bekeken 293
Lang, lang geleden, in 1995 geloofde ik nog dat Israël een net land was. Zojuist was minister-president Yitzak Rabin tijdens een vredesmanifestatie door een terrorist vermoord. Deze moordenaar heeft exact dat bereikt wat hij wilde bereiken. Rabin wilde namelijk vrede sluiten met de Palestijnen onder leiding van Yasser Arafat. Dit werden de zogeheten Oslo-akkoorden, die inderdaad werden gesloten en leidden tot de enige foto waarop de leider van Israël samen met de leider van de Palestijnen op…

Een treurfeest van herkenning

dagcolumn
4.3 met 7 stemmen aantal keer bekeken 276
De Consultancy Industrie is een boek van Mariana Mazzucato en Rosie Collington. Ik vond het een vervelend boek, omdat de werkelijkheid weer eens erger was dan ik al dacht.
De overheid, maar ook het bedrijfsleven, hebben allerlei taken geoutsourcet. Een bedrijf of een overheidsorganisatie moest zich richten op zijn kerntaken en de rest zou de organisatie door anderen kunnen laten uitvoeren. De grote motor hierachter was de consultancy-industrie, stellen Mazzucato en Collington. In hun goed…

Herman, Paul en Johan

dagcolumn
4.0 met 8 stemmen aantal keer bekeken 197
In Nijmegen staat een klein museum dat is verborgen in een drukke winkelstraat. Als je er heen gaat, loop je een goede kans dat je er niet meteen in mag, maar ‘als je over een kwartier terugkomt, begint de rondleiding’. Of over een half uur, of zoiets.
Laat u niet afschrikken. Laat u ook niet afschrikken als u niet van het onderwerp heeft gehoord. Het museum vertelt het verhaal van de gebroeders Van Lymborgh, drie broers die in dat huis zijn geboren en die in hun tijd wereldberoemd waren in…

Plicht tot optimisme

dagcolumn
4.5 met 8 stemmen aantal keer bekeken 188
De PvdA heeft een plicht om optimistisch te zijn. Dat zei Frans Timmermans jaren geleden en het stoorde mij enorm. Er is tegenwoordig weinig reden tot optimisme, maar ik ga ervan uit dat Timmermans zichzelf die plicht nog steeds oplegt.
In zijn boekje 'Glück auf!' legt de sociaaldemocraat dat ook uit. De sociaaldemocraten “zullen blijven verliezen, zolang het langetermijnoptimisme niet terugkeert”. Hier zegt hij niet zozeer dat er een plicht is, maar een noodzaak tot optimisme.
Maar, zo…

Donald Trump en James Madison

dagcolumn
4.8 met 6 stemmen aantal keer bekeken 268
James Madison is tegenstander van zuivere democratie en voorstander van de Republiek en waarschuwde al voordat Donald Trump was geboren voor deze proleet.
Wie was James Madison? Madison was de vierde president van de Verenigde Staten, maar schreef voordat hij president werd één van de federalist papers. Hij bepleitte daar de komst van een republiek, waarmee hij eigenlijk de federale structuur van de Verenigde Staten bedoelde. De federatie, zo hoopte hij, zou voorkomen dat pressiegroepen de…

Het imperiumpje van Orban

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen aantal keer bekeken 169
Een klein land in het oosten van Europa met een verwrongen zelfbeeld. Immers, het was de helft van een imperium, het imperium Oostenrijk-Hongarije. Dankzij Sisi hadden de Hongaren het voor het zeggen in eigen land en dat land was dankzij de Habsburgers die voor Sisi leefden veel groter dan het gebied waar de Hongaren woonden. Dat kleine land, waarvan enkelen weer het grote land van voorheen wil worden, wordt geregeerd door een kleine potentaat die alles fout doet wat je fout kan doen. Het enige…

Woeste politici

dagcolumn
4.1 met 7 stemmen aantal keer bekeken 220
Vorige week was één van de meest besproken Kamerdebatten ooit. Er gebeurde totaal niets. Geen enkel besluit werd genomen, maar de linkerhelft van de Kamer viel de rechterhelft van de Kamer aan over het woord omvolking.
Als mensen woest zijn, en dan bedoel ik bozer dan nuttig, hebben ze meestal ongelijk. Als columnist heb ik een professor woest gemaakt door hem ‘meester’ te noemen, waarop ik een brief op poten kreeg dat ik een onoverbrugbare afstand tussen studenten en staf had gemaakt. De…

Kamer en Keti Koti

dagcolumn
3.4 met 5 stemmen aantal keer bekeken 168
Ooit was de functie van Kamervoorzitter in handen van een deftige mijnheer van onbesproken gedrag. In die tijd kon je heel goed de functie van de mijnheer scheiden van zijn meningen. Iedereen wist, de man is van christelijke, socialistische of liberale huize, maar zal daarvan op geen enkel moment blijk geven als hij ergens de Kamer moet vertegenwoordigen.
Tijden zijn veranderd, ten goede en ten kwade. Aan de goede kant is het niet langer meer automatisch een mijnheer. Er blijken ook zeer goede…

Marjolein maakt zich zorgen

dagcolumn
3.8 met 8 stemmen aantal keer bekeken 151
Nee, het woord omvolking zal ze nu niet meer zeggen, maar ze moet zich zorgen maken over de massa-immigratie, zegt de aanstaande minister van immigratie Marjolein Faber. Ze zal het strengste immigratiebeleid ooit maken.
Nog strenger? Laatst zag ik een documentaire van een jongen die met zijn mobieltjes aan twee Belgische journalisten doorgaf hoe hij van Griekenland in België kwam. België had in die dagen een net iets strenger beleid dan Marjolein Faber nu wil. En toch, wie die documentaire…

Ritmisch deugde het

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 159
“Politie!”, schreeuwde mijn radio vanochtend, “Fascisten, staatsterroristen!”. De pers kiest te vaak de overtreffende trap, maar dit keer was ik het met hen eens. De toon was venijnig. “Politie … fascisten … staatsterroristen!” Ritmisch deugde de leus, maar ik hoop dat de sprekers geen studenten geschiedenis waren, want dan is er iets grondig mis in de staat Nederland.
Het waren de leuzen die geroepen werden door de bezetters van een universiteitsgebouw in Groningen. Dat gebouw…

Schoof

dagcolumn
3.7 met 6 stemmen aantal keer bekeken 218
Schoof liet zich vooruit schuiven. Dit keer was het geen PvdA-er die je dacht nog te kunnen vertrouwen, zoals Kim Putters, of een PvdA-er die allang onbetrouwbaar was, zoals Ronald Plasterk, maar een ex-PvdA-er die vooral ambtenaar was. Een goede ambtenaar, zeggen ze, maar ook wel een ijdele ambtenaar, want anders was hij nooit op televisie geweest.
Maar dat de PVV er maar niet in slaagt mensen te vinden zonder (ex-)banden met de PvdA, is toch wel een teken aan de wand. Is de PvdA dan toch zo…

Dick Schoof als premier lijkt konijn uit hoge hoed

dagcolumn
3.9 met 22 stemmen aantal keer bekeken 544
Lang geleden dat ik als min of meer gewoon ambtenaar de beoogd premier zag en hoorde op beleidsposities bij de Rijksoverheid. Hij behoorde toen- in mijn ogen althans- tot de categorie relatief jonge talentvolle ambtenaren op een ministerie. Deze groep, gedreven door soms linksige studies en omgevingen, combineerde bedachtzaamheid, intelligentie en een zekere joligheid in hun advieswerk. Vaak bevonden zij zich in een schil rondom de bewindslieden om deze gekozen politici van advies te dienen. Ik…

Sombermans tijdens Kamerdebat Hoofdlijnen

dagcolumn
4.2 met 10 stemmen aantal keer bekeken 307
Veel trots in het betoog van de grootste partij, deze week tijdens het Tweede Kamerdebat over het Hoofdlijnen Akkoord van PVV, NSC, VVD en BBB. Het begrip trots kent overigens diverse rijke betekenissen, waaronder ook enkele die een bepaalde moraal aangeven. Zoals: ‘iemands eergevoel, een menselijke emotie die soms ook met ijdelheid of hoogmoed gepaard kan gaan’. Ik volgde het debat op televisie en kon teleurstelling en somberheid niet wegredeneren. Uiteraard is er een verkiezingsuitslag.…

Democratie

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 173
In het verleden zijn er meerdere democratieën geweest, waarbij een belangrijk deel van de kiezers niet mee mocht doen. In Nederland moest je voor de invoering van het algemeen kiesrecht een Nederlander zijn met een bepaald vermogen en, zo ontdekte Aletta Jakobs, een man. Hoewel dat niet in de wet stond, zou iedereen dat toch begrijpen.
In Zuid-Afrika onder het apartheidsregime mochten zwarten niet meedoen aan de verkiezingen. Dit was overigens minder een buitenbeentje dan ik dacht, want ook in…

'Strengste asielbeleid ooit’ als wensdenken

dagcolumn
4.2 met 14 stemmen aantal keer bekeken 404
In de avondsessies leek vaak moedeloosheid te overheersen. Sommige onderhandelaars toonden zweetdruppeltjes bij de haargrenzen. En de kelen leken soms dichtgeschroefd met een soort fijnstof, waardoor praten qua stemgebruik stroef verliep. Niemand dorst in dit zoveelste politieke formatieoverleg de term ‘patstelling’ te gebruiken. talloze begrippen waren immers al zovele malen over tafel gegaan. De gezichten stonden vaak strak en neutraal bij het langs de media lopen na een sessie. De…

Een koekje

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 242
Achter de balie in een groot koude kale beton en staalgebouw stond niemand en op de balie alleen een nummer dat ik kon bellen. Ik dacht, dan kan ik beter direct mijn contactpersoon bellen. Ik had nauwelijks opgelegd of daar kwam ze, de baliemedewerkster.
Ze had een koekje gegeven aan een klein meisje. In hetzelfde gebouw waar ik een afspraak had, zat ook een kinderpsycholoog of zoiets. Ik heb het me niet precies laten uitleggen, maar ik vond het verhaal van de baliemedewerkster in het…

Songfestival: gedoe en soms krijsende dames

dagcolumn
4.1 met 11 stemmen aantal keer bekeken 337
Vooropgesteld dat ik Joost Klein's ‘Europapa’ slecht uit mijn hoofd krijg. En ik het bij nader inzien qua tekst toch beter vind dan vele andere teksten in de liedjes van dit jaar. Deze laatste bevatten vaak schreeuwende emoties, toppen, dalen en liefdes die bergen beklimmen of uit de as herrijzen. Op zich niet verkeerd, maar vaak wel heel erg cliché. Dit alles omgeven met veel heftig gedans, vlammende kolommen, rookwolken en soms voor mij het effect van krijsende dames en blèrende kerels.…

Bregmans bullshit

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 168
Vorige week bezocht ik een boekpresentatie van Rutger Bregman in de Aula van de universiteit van Groningen. Hij is een goede spreker en veel mensen trokken na zijn verhaal naar de Spiegelzaal om het boek te kopen of, als ze het al hadden, een handtekening in hun boek te laten zetten. Prachtig.
Maar wat een wanhopig boek was het. ‘Morele ambitie’ heet het. Bregman vermoedt dat hij in de Nederlandse dominee-traditie staat, omdat zijn vader dominee was en hij iets goed wil bewerkstelligen,…
Meer laden...
Kies een jaar/week