Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2007, week 30

Dagboek van een reizigerteller (1)

dagcolumn
1.5 met 2 stemmen 591
1. De Panne
Ik zag België ontwaken.
Een vroom kapelletje verloren in een uitgestrekt veld.
Grasvelden met wilde konijntjes.…

Man in gracht

dagcolumn
4.1 met 19 stemmen 805
Een tijd terug moest ik eens iemand te woord staan die mij wilde bevragen over mijn woonplaats. Ik was verbaasd, omdat ik me niet bewust was van de bijzonderheid van onze, weliswaar oude, maar toch niet zo indrukwekkende stad in de Betuwe. De man was statisticus, hetgeen mij argwanend had moeten maken. Immers, een statisticus is iemand die een rivier doorwaadt die gemiddeld één meter diep is en prompt verdrinkt. Van dat soort dus.
Volgens deze pseudowetenschapper had mijn woonplaats een…

Vloeibare herinneringen

dagcolumn
2.0 met 12 stemmen 661
Wij zijn geloof ik niet erg sentimenteel in de familie. Ik heb wel een paar dingen van mijn grootouders, maar niet erg veel. Dat blijkt ook niet echt nodig te zijn. De eenvoudigste dingen kunnen een herinnering naar boven halen.
Neem bijvoorbeeld honing. Bij mijn grootouders van vaderszijde kreeg ik altijd honing als we daar waren, gewoon los op een lepeltje. Ik vind dat nog altijd een traktatie. Mijn oma had een ballerina in een fles met vloeistof. Die kon je opwinden en dan ging ze dansen.…

De schennispleger

dagcolumn
3.8 met 15 stemmen 786
Majesteitsschennis is zo’n woord dat bij bromsnor hoort. Niet van deze tijd. Wie de koningin verrot scheldt, pleegt schennis. Prachtige uitdrukking, nauwelijks te bevatten. Hans Teeuwen is een koninklijke schennispleger. Zoals hij op het podium Beatrix te grazen neemt… oeioeioeioei.
Moet je op straat niet proberen, zo ondervond onlangs een man die ruzie kreeg met de veldwachter. Daarbij schijnt de vlegel omstandig te hebben uitgelegd wat hij met hare majesteit zou doen als hij haar in haar…

Het platteland.

dagcolumn
-1.0 met 1 stemmen 387
Wij wonen aan het nieuwe natuurgebied ‘De Blakers’ in Langdorp (Vlaams Brabant). Dit nieuwe natuurgebied ontstond twee jaar geleden na het slopen van een groot deel van een oud dennenbos. Ik zag het met gemengde gevoelens gebeuren, enerzijds omwille van het oude bos zelf, en anderzijds omwille van mijn vermoeden van een verschuiving van de dieren van het bos naar de smalle bufferzone die grenst aan woningen.
Een natuurgebied zo kort bij de ‘beschaafde wereld’, het brengt miserie mee. …

De tuin der geliefden.

dagcolumn
1.0 met 2 stemmen 840
Hij lijkt van gestalte en uiterlijk een stoere bink te zijn en houdt van de ruwe natuur zoals de Schotse Highlands. Zij lijkt met haar frêle voorkomen en lange koperen haren op Axelle Red en houdt enkel van de natuur wanneer die zich afspeelt als achtergrond voor romantische tafereeltjes. En die idyllische tafereeltjes, die ensceneert zij in haar tuin, of beter gezegd ‘in de tuin van haar ouders’. Onze tuin, dus.
Het is een tuin die zij enkel kent als een lastig obstakel, een vervelend…

Keukenprinsen

dagcolumn
3.0 met 8 stemmen 888
Ik kan het niet meer aanzien. Kerels op tv die twee garnalen draperen op een ongepelde ui en dat vervolgens met een stokbrood in hun broek aan een stel pakezels uit de zakenwereld serveren als Oignon du Mer exclusive. Haute cuisine heet dat.
Waar vroeger een heer van stand in geruite jas volstond met een eenvoudige doch voedzame maaltijd neemt deze selfmade adel in gestreept kostuum slechts genoegen met een uitzonderlijke creatie van een fornuisridder voorzien van sterren.
De betreffende…