Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2007, week 34

Notebook

dagcolumn
4.2 met 13 stemmen 534
Ooit, heel lang geleden, heb ik eens een computercursus gevolgd. De docent van toen moet zich mij nog herinneren als het meest vervelende mannetje van de klas. Hij begon met een heel ingewikkeld verhaal over eentjes en nulletjes en de manier waarop computers dit hadden vertaald in een toepassing, die ingenieus en revolutionair zou blijken. Wij werden, kortom, twee of drie lessen verveeld met volstrekt overbodige technische informatie over de binnenkant van de eerste computers.
Nog langer…

Subtiel

dagcolumn
1.9 met 8 stemmen 621
Soms denk je iets goeds te doen en dan blijkt het opeens toch niet onverdeeld goed te zijn. Neem hybride auto’s. Het maïs dat daarvoor nodig is wordt gekweekt in Zuid Amerika. Prima zou je zeggen: een zich ontwikkelend land verdient er iets aan en het milieu is geholpen. Maar helaas: om die maïs te kunnen kweken wordt regenwoud gekapt. Moet je nou wel of geen hybride auto kopen?
Of neem zonnepanelen: een tijdje geleden las ik over het prima subsidiesysteem in Duitsland, waardoor veel…

God, oorlog en functioneel bloot

dagcolumn
3.9 met 12 stemmen 1.464
‘Typisch Nederlands’ is zo’n cliché waarmee landnoten ergernis over van alles en nog wat samenvatten (nietwaar Frank?). Wie deze woorden in de mond neemt, generaliseert en kan om die reden nauwelijks serieus genomen worden als een vertolker van een interessante analyse. En toch… elke keer als zo’n racistische dooddoener bij een gesprekspartner van de tong rolt, kriebelt er wat in mij: vanwaar die neiging om alles wat je niet zint aan 'de' volksaard op te hangen?
Aanleiding was een…

Het echte leven

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 744
Hou haar in de gaten. Daar gaan we nog veel van horen, let op mijn woorden. Dat wordt een grote later. Ja, daar kunnen we nog een hoop plezier aan beleven. Ik heb het over 'de nieuwe Carice van Houten'. Want zo wordt ze al genoemd, deze 'potentiële Oscarwinnares'. Het meest opvallende aan deze 'ster' (in wording)? Haar leeftijd: vier. Volgende week wordt ze vijf.
Mijn dochter heeft er sinds kort niet alleen een neefje bij, maar ook een nieuwe passie: acteren. Ze doet niets anders en liever…
Quirijn Metz28 augustus 2007Lees meer…

Hetero!?

dagcolumn
3.4 met 10 stemmen 1.108
Tot onbegrip van vele gezagsgetrouwe Nederlanders mag een boze burger in Den Bosch 'homo' tegen een agent roepen en in Zwolle niet: € 220,-- boete.
De rechter in Den Bosch vindt dat ‘homo’ op zich geen beledigend karakter heeft.
In het Nederlands genereert ‘homo’ twee betekenissen en is dus een homoniem.
De eerste betekenis stamt uit het Latijn en staat voor: ‘mens’. Als je het hebt over de ‘homo sapiens’ dan kan dit moeilijk als een belediging worden opgevat.…
Dagschrijver26 augustus 2007Lees meer…