Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2008

2008

dagcolumn
1.6 met 5 stemmen 324
Het is goed om 2008 af te sluiten. Het was een rotjaar. Nu kan het alleen nog maar beter, zou een voormalig directeur van mij roepen. Hij was overigens rechtstreeks op weg naar zijn ontslag en de opheffing van zijn afdeling.
Die directeur gedachtig moeten we dus voorzichtig zijn. Het kan nog minder.
Om te beginnen de kredietcrisis. In 2009 krijgen we volstrekt onnodig een economische crisis om de oren, omdat een aantal bankiers er met ons geld vandoor is. Op zich is het rechtvaardig dat die…

Appelbeignets

dagcolumn
4.1 met 9 stemmen 428
Beste redactie,
Met stijgende verbazing heb ik kennis genomen van de zoveelste Nationale Oliebollentest in uw krant. Dat u dit culinair gedrocht jaar in jaar uit aan een test onderwerpt, stuit mij bijzonder tegen de borst. Vanwaar die eeuwige en eenzijdige fixatie voor deze zwaar overschatte bol? Neem me niet kwalijk, maar er zijn toch wel meer – lees: betere en lekkerdere – oudejaarslekkernijen die voor een test in aanmerking komen? Wat te denken van die fenomenale appelbeignet?
Als…
Quirijn Metz30 december 2008Lees meer…

Antwerpen

dagcolumn
4.8 met 4 stemmen 1.887
Sommige steden wil ik eens in de zoveel tijd een keer bezoeken. Een van die steden is Antwerpen. Ik ben daar in de loop der jaren heel wat keren geweest: met mijn vrouw (toen ze nog mijn vriendin was), met vrouw en kinderen, met collega’s, vroeger met mijn eigen ouders. Maar het blijft een stad die me nooit verveelt en om de zoveel jaar wil ik de kennismaking hernieuwen. Dan wil ik bij wijze van spreken met eigen ogen aanschouwen of Brabo nog steeds bezig is de hand te werpen.
Welnu, dat is…
Hans Manders28 december 2008Lees meer…

Het ga u goed

dagcolumn
3.1 met 7 stemmen 557
Beste lezers, collega's, vrienden en passanten,
Bij mijn eindejaars overpeinzingen kom ik tot de slotsom dat ik u de afgelopen weken nogal eens in de steek heb gelaten. Tijd schiet vaak te kort en ook de onderwerpen komen niet meer vanzelf aanwaaien.
Toenemende mildheid over het menselijk tekort - niet in de laatste plaats dat van mijzelf - leidt tot een chronische vorm van meningnietis. Niks ernstigs, eigenlijk wel een prettige staat van zijn. Maar voor u als lezer heeft mijn nieuw verworven…

Vrolijk kerstfeest

dagcolumn
2.7 met 13 stemmen 1.054
Met gekamde haren en voldoende klein geld op zak zit ik naast mijn gezinsleden te luisteren naar de preek van de dominee. Het evangelie van Lucas. De blijde boodschap verkondigd door de engelen aan de herders die lagen in het nachtelijk veld. ‘Wees eerlijk naar God, naar u zelf en naar elkaar’, zegt de dominee overtuigend. De organist zet vol in voor een intro op Ere zij God. De hoge tonen die mijn verkouden keel bij elkaar schrapen gaan mezelf door merg en been. Het is zo vals dat ik…

Ogen van achttien: verbazing in het Noorden

dagcolumn
2.4 met 15 stemmen 406
Gisteren werd ik iets gelukkiger. Kunst kan mensen iets gelukkiger maken en goede kunst maakt mensen iets gelukkiger. Ik liep langs schilderijen van 55 verschillende kunstenaars die zich hebben aangesloten bij de Klassieke Academie of die bevriend zijn. Hedendaagse kunstenaars.
Ik viel van de ene verbazing in de andere.
Het was geen thematische voorstelling. Schilderijen en enkele beelden hingen en stonden lukraak door elkaar. Technieken verschilden van olieverf, ets, potloodtekeningen en ga…

Goeie dagen

dagcolumn
3.5 met 6 stemmen 392
Het hoogtepunt uit mijn carrière als supporter. Ja, zo mag je het bereiken van de derde ronde van de UEFA Cup wel noemen. Dat ik dit nog mag meemaken!
Jarenlang werd NEC gezien als het lelijke eendje van het betaalde voetbal, maar die tijd is voorbij. Zelfs de Azijnbode komt tegenwoordig superlatieven tekort. "De club die zichzelf en daarmee ook heel voetbalminnend Nederland blijft verbazen met uitzonderlijke resultaten, bekroonde donderdagavond een jaar dat steeds meer het karakter heeft van…
Quirijn Metz23 december 2008Lees meer…

Dilemma's

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen 722
Kinderen opvoeden, hoe doe je dat? We zijn er geen van allen voor opgeleid. Het enige echte voorbeeld dat we hebben, zijn onze ouders en die willen we nou net niet tot voorbeeld nemen. Op een aantal terreinen willen we het juist anders, ja beter doen dan zij destijds gedaan hebben. Maar of dat ook beter uitpakt? Een echte houvast of maatstaf hebben we niet. We dolen dus maar wat rond in opvoedersland. We doen ons best, dat wel, maar wie zegt dat het resultaat van onze inspanningen ook is wat…
Hans Manders21 december 2008Lees meer…

Slim?

dagcolumn
3.5 met 11 stemmen 576
Als kind uit een autoloos gezin kijk ik toch wat anders aan tegen mobiliteit dan leeftijdgenoten die met de vierwieler naar school werden gebracht en naar wintersport.
De eerste keer dat wij met de familie naar het buitenland op vakantie gingen, was een onderneming die diepe indruk heeft gemaakt. Vader, moeder, vier kinderen en zes koffers in de trein naar Zuid–Frankrijk. De reis was enerverender dan de bestemming. Vooral de overstap in Parijs was bloedstollend: met de metro van Gare du Nord…

Lachen verboden

dagcolumn
4.2 met 24 stemmen 1.116
‘Nee, u glimlacht nog, zo kan ik geen foto nemen.’
Dat zei de fotograaf tegen mij toen ik een pasfoto wilde laten maken.
Voor je nieuwe paspoort moet je op je pasfoto streng kijken. Dat schrijft Europese regelgeving voor. Als er ook maar een zweem van een glimlach te zien is op de foto keurt de gemeente hem af. Dan word je onverbiddelijk teruggestuurd naar de fotograaf. Deze haalt alles uit de kast om de persoon zo ernstig mogelijk te laten kijken. Dat is niet makkelijk want iedereen weet…

Staatsrechtgeleerden

dagcolumn
1.6 met 10 stemmen 700
Staatsrechtgeleerden zijn de ergsten. Juristen zijn mensen die eerst naar de wet kijken en dan naar de werkelijkheid. Juristen hebben er een gloeiende hekel aan als iets niet uit de wet volgt. Eigenlijk willen zij ons de wet voorschrijven. Zij zouden graag zien, dat alles wat we doen uit de wet volgt.
Natuurlijk is de wet niets meer dan een lapmiddel om allerlei onderlinge ruzies te beslechten. Daarom is het wel nuttig om wetten te hebben, maar een goede wet is een wet die niet opvalt, omdat we…

Vallen en opstaan

dagcolumn
3.8 met 13 stemmen 478
Wouter Bos is opgestaan!
Was Woutertje weinige maanden geleden nog de risee van het Binnenhof, nu is hij politicus van het jaar.
De PvdA had bijna geen zetel over in de peilingen, Balkenende en Verhagen jongleerden met hem als een goedkope jojo van Bart Smit. Dankzij de financiële crisis is Wouter bezig met een ongekende comeback.
Raar: ik vond Wouter aandoenlijker als underdog dan als lachende topdog in die malle tenenkrommende verkiezings-tv-show van de beste politicus van het jaar 2008.…
Dagschrijver17 december 2008Lees meer…

Een keuze (kenbaar) kunnen maken

dagcolumn
2.0 met 5 stemmen 510
Ik heb een keuze kunnen maken. Dat willen ze altijd weten, of je daarin geslaagd bent. Dat ben ik. Allang zelfs, maar nu is het zaak om dat kenbaar te maken aan de aangewezen persoon. Kom daar maar eens om. Om iemand die je ziet staan bedoel ik, of beter gezegd: zitten.
Ik wil graag bestellen.
"We komen bij u aan tafel, meneer."
OK.…
Quirijn Metz16 december 2008Lees meer…

Neger

dagcolumn
4.4 met 7 stemmen 551
Zangeres Hind staat op de cover van het decembernummer van Reader’s Digest. Hind deed ooit mee aan Idols en het songfestival en is volgens het blad dat vroeger Het Beste heette, gelukkig met rapper Brainpower. Op de dag dat ik dat lees, staat in de krant dat Hind en Gertjan – want zo heet Brainpower in het echt – uit elkaar zijn. De nachtmerrie van elke hoofdredacteur: ingehaald door het leven.
Verderop in het handzame blaadje staat een verhaal over chef Margot Janse onder de titel:…

Kerstcrisis

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 379
“’Crisis, wat een crisis”, zegt de vrouw die voor me loopt lachend tegen haar metgezellin. Aan hun lichaamstaal te zien hebben ze het niet over de recessie. Me zwoegend door een meute die in een druk verlichte winkelpromenade zijn weg koopt, blijven de woorden van de vrouw lang en onwerkelijk in mijn hoofd rondtollen.
Waar eerst Sinterklaas ons tot grote daden van goedgeefsheid en dichtkunst inspireerde, storten we ons nu al winkelend op de kerst.
Op de hoek van de Hema staat een stel…

Trots

dagcolumn
1.6 met 8 stemmen 456
Richard Sennett heeft een prachtig boek geschreven over de cultuur van nieuw kapitalisme. Het is een pleidooi voor organisatie van Max Weber. De bureaucratie van Max Weber. Een pleidooi om kunde weer te waarderen.
Nederlandse scholen zijn dramatisch doorgefuseerd tot grote onoverzichtelijke gehelen bijeengehouden door managers die van het werkveld zo weinig mogelijk weten. Sommige managers komen rechtstreeks van de universiteit bedrijfskunde, bestuurskunde of onderwijskunde en anderen zijn…

Paddo's platgelegd

dagcolumn
4.0 met 12 stemmen 372
Na de gedroogde paddo ligt per 1 december ook de verse paddo er uit.
Mij maakt het in de praktijk niets uit want ik beperk mijn paddenstoelconsumptie tot een bordje champignonsoep van Knorr.
Het christelijk–sociale kabinet heeft drastisch ingegrepen. In de kamer gesteund door het liberale kamerlid Fred Teeven. Die wees op het grote gevaar voor buitenlandse kinderen dat ze na paddogebruik uit een Amsterdamse hotelkamer willen springen. En Minister Klink pakte de handschoen op: paddoverbod…

Oké

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 248
Het begon allemaal met een koddige campagne van Duyvis waarin een heerschap in een witte jas ons zoute pinda's probeerde aan te smeren door de indruk te wekken dat alle nootjes afzonderlijk door de firma op kwaliteit en glans gekeurd werden waarna ze het stempeltje OKE ontvingen en in een zak verdwenen.
Maar de tijd is voorbij dat het woord OKE alleen wordt gebruikt voor het aangeven van ultieme waardering voor een product of voor het bevestigen van een afspraak of overeenkomst.
Het woordje…
Trawant6 december 2008Lees meer…

Gemengd douchen

dagcolumn
3.4 met 10 stemmen 829
Mijn lief vindt korfbal een ‘mietjessport’. Desalniettemin is ze weinig gerust op het gemengd douchen waar deze sport bekend om staat. Wegens deze malle hetze ben ik nooit met korfbal begonnen en wel met volleybal.
Mijn eerste vereniging was een waar pottenbolwerk, dus daar werd niet gemend gedoucht. Bij mijn huidige club wordt helemaal niet gedoucht: hardnekkige legionella. Wel hebben we een gemengd team, maar daar hoor ik mijn lief zelden over.
Toch zijn de vrouwen van mijn team…

Wie stout is...

dagcolumn
3.5 met 11 stemmen 764
Groei. Dat is wat de economie en de moderne manager drijft en bezig houdt. Hoewel de economie even niet groeit tast Sinterklaas, alsof er niets aan de hand is, diep in de buidel.
Wat is economische groei nu eigenlijk? Als we allemaal in een snelle auto rijden groeit de auto-industrie, dus de economie. Bedrijfsleven, consument en overheid wrijven tevreden in de handen.
Maar de andere kant wordt onderbelicht. Overal in Europa, behalve in sommige delen van Duitsland, geldt een maximumsnelheid…