Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2008, week 32

Schrijvers en dichters gezocht voor landelijk kunstproject

dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 458
ZIN OM MEE TE DOEN AAN HET
LANDELIJKE KUNSTPROJECT:

‘ER WAART IETS DOOR HET LAND…’ ?…
Lidwientje16 augustus 2008Lees meer…

Doe-isme

dagcolumn
3.3 met 10 stemmen 431
‘Het maakt niet uit wat je doet, zolang je het maar met liefde doet’, zegt de boeddhist. Dat klinkt sympathiek, dacht ik aanvankelijk. Ieder zijn vrijheid. Daarna viel het kwartje. Met liefde vergreep de pastoor zich aan de misdienaar en met liefde bedroog de vrouw haar man. Onder het mom van liefde zijn de grootste misdaden begaan. Maar laten we daar de liefde de schuld niet van geven. Liefde is een gemoedstoestand, geen gereedschap waarmee de problemen van de wereld worden opgelost.
Ik…

Olympische gedachte

dagcolumn
4.2 met 14 stemmen 544
Ver van ons bed in China worden momenteel de Olympische Spelen afgewerkt, het zal u als aandachtig volger van het wereldnieuws vast niet zijn ontgaan. Van uur tot uur kunnen wij televisiekijkend en/of internetsurfend kennis nemen van de ‘sportieve’ prestaties van duizenden beoefenaren van de meest uiteenlopende takken van sport. We worden zelfs via het Journaal beter op de hoogte gehouden van het weer in Peking e.o. dan in Lutjebroek.
De Nederlandse inbreng is groter dan ooit, zo heb ik…

Navigatiesysteem

dagcolumn
3.0 met 5 stemmen 381
Een auto stopt, een portier zwaait open en even later staat een man van Zuid-Europese afkomst breed lachend voor me op het fietspad. Ik stop. Hier wil iemand misschien de weg vragen. Dat is leuk, ik ben graag behulpzaam. En een beetje nieuwsgierig, dus het is altijd boeiend om zo maar even te weten te komen welk reisdoel iemand heeft.
Ik zie het al voor me. Twee mensen die geconcentreerd in dezelfde richting kijken. Eén zwaait met brede armgebaren, de ander knikt begrijpend en probeert mee te…

Out of touch

dagcolumn
2.0 met 9 stemmen 455
Mensen met een harddiskrecorder kijken ongeveer negen procent van hun programma’s vanaf hun recorder, las ik. Een heel aardig marktaandeel vond de meneer die het onderzoek had gedaan. Gemiddeld kijkt 0,7 procent ‘uitgesteld’, dus dan is negen procent inderdaad niet slecht.
Sinds wij een harddiskrecorder hebben kijk ik zelf zo ongeveer 100 procent uitgesteld. Echt gemiddeld kijkgedrag vertoon ik dus niet. Het gevolg is ook dat ik nauwelijks meer reclame zie. Heerlijk vind ik dat. Het…

Spleetogen

dagcolumn
2.4 met 11 stemmen 665
Hoe zou het toch zijn met Wim Mateman? Ik geef het onmiddellijk toe: er gaan dagen voorbij in mijn leven dat ik mezelf die vraag niet stel. Het is zeer wel mogelijk dat voor de gemiddelde columnlezer hetzelfde geldt. Sterker nog, tien tegen een dat u geen flauw benul (meer) heeft over wie ik het in hemelsnaam heb.
Over Wim Mateman dus.
Uit de jaren negentig herinner ik mij het volgende signalement: opvallend postuur, opvallende bril en opvallende ogen. Verder nog bijzonderheden? Ik dacht het…
Quirijn Metz12 augustus 2008Lees meer…