Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2008, week 43

Een wulps concept

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 454
De auto-industrie heeft veel gemeen met haute couture. Wat je op de catwalk ziet, kom je op straat nooit tegen. In het echte leven dragen vrouwen tijdloze spijkerbroeken of decente jurkjes, hebben ze vlees aan hun botten en laten ze hun tepels niet aan Jan en alleman zien.
Zo is het ook een beetje met de ‘concept cars’ die op alle autoshows zijn te bewonderen. Wulps en gewaagd vormgegeven, kunnen ze met één liter benzine de halve aarde over racen. Of beter nog: met 200 km per uur over de…

Flexibel krediet

dagcolumn
4.2 met 11 stemmen 247
Een paar weken geleden vroeg ik mij af of iemand nog wel eens iets van ene Rijkman Groenink had gehoord, want aan de tafel van Pauw en Witteman hadden was hij nog niet gezien. En zie daar, als een duveltje-uit-een-doosje duikt deze scharrelaar in grootkapitaal op, niet in persoon, maar wel als potentiële bestuurder van de staatsbank ABN Amro, van de financiële redder des vaderlands, ‘Stropdas´ Bos. Diverse nieuwsmedia meldden op 29 oktober 2008 het volgende.
“Rijkman Groenink zou graag…

Opruimen in crisistijd

dagcolumn
1.7 met 7 stemmen 454
Ook ik ontkom er niet aan: de crisis. Al een paar weken heb ik er niet over geschreven, maar nu moet het er toch van komen. Kan organizing helpen bij de kredietcrisis?
Die hulp kan alleen op individueel niveau zijn, laten we daar helder over zijn. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat je spullen kunt verkopen of ruilen die je niet meer nodig hebt. Zo zorg je voor wat extra armslag.
En als je goed weet wat je hebt aan spullen, dan verspil je in elk geval geen geld aan onnodige…

Pfizer Persprijs 2008

dagcolumn
3.3 met 7 stemmen 1.563
De inschrijving voor de Pfizer Persprijs 2008 is geopend. Vakblad De Journalist ruimde de achtercover in voor deze aankondiging. De hoofdprijs bestaat, evenals bij de eerste editie vorig jaar, uit 5000 euro en een sculptuur. De vier overige genomineerden krijgen ieder een geldprijs van 1000 euro. Da’s een smak geld voor een verhaaltje over diabetes, het thema van dit jaar. Ik heb nog even gekeken in mijn publicatiearchief van het afgelopen jaar, maar helaas.
Waarom trekt…

Griph

dagcolumn
2.2 met 4 stemmen 428
Een Anton Geesink ben ik er nog nooit tegengekomen. Nee, een Dick Bruna ook niet. Zelfs een Henk Westbroek heb ik nimmer aangetroffen. Een andere BN’er (lees: BU’er) daarentegen houdt steevast de kruk bezet die ik op het oog had, waardoor ik weer eens moet staan in mijn stamkroeg. Het is duidelijk ook zijn stamkroeg. Zoals ogenschijnlijk bijna alles hem toebehoort: de literatuur, de media, de filmwereld. Je kunt niet meer om de Stamgast der Stamgasten heen.
Net als ik in het ochtendblad…

Bergtop

dagcolumn
3.5 met 6 stemmen 433
Zondag. Te midden van een woest landschap, dut ik in. Ruige vlagen van wind maken zich van mij meester en ik klamp mezelf vast aan de woedende droom die ik heb. Iets over het ontstaan van de wereld uit chaos, maar ik zie niet goed wat er gebeurt op het naakte, volborstige lichaam van Moeder Natuur. Haar vrouwelijkheid laat me schrikken en plotsklaps staar ik als in een surrealistische film naar mijn tenen, die wiebelen bij de gratie van mijn vrije wil.
Voor mijn verdwaalde geestesoog openbaart…

Jan Sidekick Mulder

dagcolumn
3.2 met 10 stemmen 806
Jan Mulder gaat als officiële sidekick bij de sites www.gedichten.nl en www.nederlands.nl proef draaien! Jan Mulder!
Dit grote nieuws mag ik namens de hoofdredacteur aan u doorgeven.
De sympathieke Winschotenaar zei 'ja' op het verzoek van de redacties om bij ieder gedicht en ieder stuk proza zijn commentaar te geven. Uit overwegingen van tijdsefficiëntie zal Jan dit mondeling doen meteen nadat het gedicht c.q. prozastukje op de site gepubliceerd is.
Hij zal dus om tijd te besparen dit in het…