Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 13

Weezemaalse mijmeringen

dagcolumn
2.8 met 13 stemmen 738
Op zoek naar de gedichtenbundel ‘Niets dat zegt’(2002, Patricia de Martelaere) stuitte ik op iets dat mij hoogst bevreemdde. Voor als u het nog niet wist: Patricia stierf op 4 maart j.l. in Wezemaal(geboren te Zottegem, 16 april 1957).
Zij was Vlaams filosofe, hoogleraar, auteur en essayist. Hoogleraar aan de K.U. Leuven. Hoog aangeschreven filosoof, door haar onderricht en publicaties over o.a. Hume Derrida Wittgenstein Schopenhauer en Freud.
En zij schreef romans, essays en novellen…

3 miljoen slachtoffers

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen 260
‘Leeft ie nog?’ Mijn dochter pakte het bruine verenballetje voorzichtig op van de stoeptegels. Even daarvoor was het vogeltje in de vlucht geschept door een voortjakkerende auto. Dankzij zijn vaart was het niet op de rijbaan maar op het fietspad beland.
‘Ja, volgens mij ademt ie. ‘t Is een roodborstje.’
Eenmaal thuis legden we het diertje op een krant in een schoenendoos. We besloten de dierenambulance te bellen. Deze verwees ons door naar een vogelopvangcentrum aan de rand van de…

Het evaluatiegesprek

dagcolumn
1.7 met 3 stemmen 277
Ik ging een keer met een vriend mee naar een evaluatiegesprek. Een half jaar daarvoor had hij een functioneringsgesprek gehad en hem was gezegd dat hij niet goed functioneerde. Daar had hij nog niets van gemerkt, maar goed, er kan verschil van mening zijn. Hij moest beter communiceren.
In de aanloop van dit gesprek had hij geen signalen gekregen, dat het niet goed ging. Hij ging er dus van uit, dat er niets zou gebeuren. Hij ontving me hartelijk op zijn werk en leidde me trots door de…

De koning van Zwolle

dagcolumn
4.1 met 8 stemmen 544
Hij zou fysiek contact hebben gezocht met een medewerker van de club nadat hij was overgeslagen bij het uitdelen van de bitterballen.
Hij zou een jeugdige stagiaire op de club seksueel hebben geïntimideerd ("Ga je mee een ritje op de achterbank maken?").
Hij zou hebben geweigerd de jas van de sponsor te dragen.
Hij zou zijn auto verkeerd hebben geparkeerd.…

Wachten of weglopen

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 414
Met z’n vieren wachten we in de rij voor de kassa van de supermarkt. We kijken naar de vrouw die aan de beurt is en haar boodschappen stapelt op de lopende band. Niks economische crisis hier. Ik gluur naar de drie wachtenden voor me. Die hebben ook weinig te maken met bezuinigingen. Ze lijken wat rustiger dan ik zelf altijd ben in zo’n rij. Ik twijfel of ik weg zal gaan, maar zij lijken geduldig te wachten tot ze in actie mogen komen.
Dat wachten op actie heb ik eerder gezien deze week. In…

Apostel

dagcolumn
1.8 met 4 stemmen 520
“Is er dan werkelijk niets meer heilig?” Ik besef ten volle dat dit een ouwelullenvraag is. Een vraag die riekt naar “vroeger was alles beter”. Die je niet hoort te stellen als je nog (even) 50-min bent. Toch kwam deze vraag dezer dagen bij me op.
Voor ik de aanleiding noem, neem ik u mee naar het begin van mijn studententijd. We spreken over het jaar 1977, het laatste jaar van het roemruchte kabinet Den Uyl. (Toen er nog hemelbestormers in de politiek zaten, al is ook dat een…