Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2010, week 25

Iris gooit hoge ogen

dagcolumn
4.6 met 7 stemmen 477
Toevallig kwam hij in beeld, met zijn grote oren rechtop in de eikenboom. Op een zijpad van de Oude Hooislag, fietspad in het Staelduinsebos. Bij de kapel van de heilige Ursula en haar Elfduizend Maagden. Waar ik al eeuwen naar zoek.
Logisch dat ik ervoor moest stilstaan en mijn perspectief instellen. Het gevogelte was ingepast als boomstronk in het bosbeeld. Bruin en roestgeel. Nauwelijks te onderscheiden van bast en tak. Met groen lover erom heen. Nu hij zich lang en dun had gemaakt al…

Eva’s coup

dagcolumn
4.3 met 13 stemmen 419
Toen ik twee jaar geleden besloot m’n baan op te zeggen om me volledig aan schrijven te wijden, ging de hemel voor me open. Niet dat het schrijversbestaan rozengeur en maneschijn is. Maar het is wel mooi om ’s zomers lekker buiten te kunnen zijn. Om inspiratie op te doen. Of om lekker even te niksen, want dat kan ook heel inspirerend zijn. Maar een van de leukste kanten van het schrijverschap is naar de vogels in je tuin koekeloeren.
Hoewel…het is niet een en al romantisch geluk there…

Utrecht

dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 180
Bij binnenkomst in Utrecht zag ik een billboard staan, dat mij warm moet maken voor een verbouwing rond het station, zo bleek.
‘De stad is altijd in beweging’, legde het billboard uit. ‘De tand des tijds laat zijn sporen na, elk tijdperk heeft haar eigen ideeën’.
Ik keek rond op zoek naar de stad. Wat is een stad? Is een stad een samenstel van gebouwen, straten en riolen? Is een stad een gebied dat is afgebakend met borden ‘bebouwde kom’ met dezelfde naam? Utrecht, in dit geval?…

Het verhaal van de ezel (2)

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 248
'Ja, dat is 'm,' fluistert ze als we bij de ezel staan. 'Die heeft E. een paar dagen terug buiten gezet.'
We keken er met een overwinnaarsblik naar. Nu had ik de buit binnen dacht ik. Ik zag direct kans om de prijs te verlagen. Want een gevonden ezel brengt altijd winst op voor de eigenaar.
'Nee,' antwoordde de vrouw van de uitdragerij op mijn verzoek. 'De ezel stond bij ons voor de deur en dat betekent dat hij voor ons is. Wij mogen er voor vragen wat we willen.'
Ze had een punt. En zelfs op…

Leren van Japan

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 255
Deze week zei Obama, de man van de stoere woorden, dat Amerika nu moet beginnen met schonere energiebronnen. En het leek wel of die stoere frons tussen zijn wenkbrauwen nog een stukje strakker stond dan anders.
Prima hoor, dat die man laat weten dat Amerika al jaren de boot gemist heeft. Dat hebben we natuurlijk te danken aan de oliedomme Bush. Die wilde gewoon doorgaan met boren tot de boel helemaal op was. En dan? Dat zien we dan wel weer, dacht Bush. En Obama ook, want die had een mooi stoer…