Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2011, week 22

Frouke blij onthaald in Soest

dagcolumn
4.5 met 6 stemmen 341
Melden krantenkoppen reeds komkommertijd, niet voor ons, vrijetijdspoëten. Vrijdagavond 27/05 20.15 werd de driejaarlijkse Rinke Tolman poëzieprijs uitgereikt. De naamgever was een bekende veldbioloog en schrijver, o.a. van plaatjes-albums voor koffiebranderij Kanis & Gunnink. Thema ‘Vreemde Vogels’. Organisatie: Stichting Literaire Activiteiten Soest (SLAS) en Vlaams Literair/Cultureel Tijdschrift 'Schoon Schip '93'.
Hoofdprijs 1000, tweede 500, de derde 250 euro, 10 dichters uit 284…

Ballon boven Berlijn

dagcolumn
4.4 met 7 stemmen 199
Je stapt op de trein in Amersfoort. Zonder over te stappen zet je zeven uurtjes later voet op een perron midden in Berlijn. In de Duitse hoofdstad ontkom je niet aan de oorlogsherinneringen. De gedächtniskirche midden op de Kurfürstendamm is aan het oog onttrokken. Wat na de bombardementen overbleef, dreigde tot puin te verwaaien. De toren werd ingepakt in plastic en daaronder werkt men aan zijn wederopstanding.
Op een steenworp daarvandaan staat het grootste warenhuis van Europa: Kaufhaus…

Hitler en Wilders

dagcolumn
2.0 met 7 stemmen 264
Hoewel strikt verboden, doe ik het toch maar weer eens: de ideologie van Hitler met die van Wilders vergelijken.
Er is namelijk verschil. Hitler geloofde in de toepasbaarheid van Darwins wet van het recht van de sterkte in de sociale wetenschap. En Hitler geloofde dat het niet, zoals bij de neoliberalen, een strijd tussen individuen was, maar tussen volkeren. Het Duitse volk was, zo had hij bedacht, zo verschrikkelijk veel slimmer dan alle andere volkeren, dat ze de wereldheerschappij naar zich…

Ratco Mladic en Osama bin Laden

dagcolumn
3.3 met 9 stemmen 194
De heer Ratco Mladic is in zijn eigen land gearresteerd en wordt hopelijk binnenkort uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.
Hij zal daar een ordentelijk proces krijgen en zo hoort het ook.
Het is te betreuren dat zijn uitlevering in een zo laat stadium heeft plaats gevonden, dat wel.
En de reacties van sommige personen in Servië zijn bedroevend: zij steunen nog steeds de misdaden van deze gewetenloze man. In mijn visie geen verdachte: we konden zijn daden met eigen ogen…

Tienerdroom

dagcolumn
2.5 met 4 stemmen 159
Wie wil er tegenwoordig nog popmuzikant worden? Een jaar of tien geleden was dat de droom van talloze tieners. Het geld lag op straat. Met talent, een beetje werken en veel plezier maken was je toekomst okee.
Maar die tijden zijn voorbij. Als je nu wat wilt bereiken in de muziek ben je een echte dromer, een desperado of iemand met het uithoudingsvermogen van een marathonloper. Je muziek op de radio laten horen is veel moeilijker geworden want dj’s lullen het liefst zelf en dan ook nog met…

Laat naar je borsten kijken

dagcolumn
4.7 met 46 stemmen 473
Sensibilisering, ik krijg er koude rillingen van. In België wordt er meer gesensibiliseerd dan goed is voor je gezondheid. Je kan niet buitenkomen of je wordt geconfronteerd met grote borden langs de kant van de weg, net op het moment dat je in de auto aan het bellen bent: ‘RIJDEN + GSM = DODELIJK’. Wat doe je dan, direct afleggen? Nee, je belt wat langer, om te zien of het klopt.

Je kan de laatste tijd ook geen sigaretten meer kopen, of er staat op de verpakking een gruwelijke foto van…