Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2012, week 38

kiezen voor een kater

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 193
Het lijkt erop dat één vaak gebezigde verklaring voor het onvermogen tot politieke democratisering nu kan worden opzij geschoven. De christendemoctratie zou verandering historisch blokkeren. Politieke democratisering begrepen als hervorming van het politieke stelsel om ons kiezers meer kans te gunnen direct bindend te beslissen.
Zo'n stelselhervorming kan - en velen zeggen met mij: moet - nog steeds op diverse niveaus: de directe verkiezing van de burgemeester, van Colleges van B&W of…

Wij zijn onze genen

dagcolumn
3.2 met 13 stemmen 348
Volgens Freud wordt het menselijk gedrag bepaald door seksuele drift. Theologen en filosofen dachten al lang voor Freud dat de geest de toon zet. Maar tot op de dag van vandaag weten we niet waar die geest zich verstopt. Hetzelfde verhaal met de ziel. Ook die is onvindbaar voor de wetenschap. Naoorlogse pedagogen prentten generaties ouders in dat opvoeding een kind volledig kan vormen. Nu stellen neurologen dat alles draait om ons brein. Maar hoe zit het met de genen?
Onderdeel van ons DNA is…

Toe maar

dagcolumn
3.0 met 2 stemmen 164
De Nederlander is naar de stembus gegaan en heeft voor de helft proberen duidelijk te maken dat we een kabinet moeten zonder de PvdA en voor de andere helft dat we een kabinet moeten zonder de VVD. Positiever positief was de keuze niet, vrees ik.
Maar wat moeten politici nu met deze uitkomst? Niet, zoals ik al iemand heb horen beweren dat de kiezer gesproken heeft en een VVD-PvdA-kabinet wil. Dat zou de domste conclusie kunnen zijn. Ik ken niemand die vooraf zei dat hij dat kabinet wilde. Ik…

Lieve knipoog van de kapster

dagcolumn
1.6 met 5 stemmen 241
Het is algemeen bekend dat veel mannen niet graag naar de kapper gaan. Ik ook niet, maar ik geef toe dat er een verschil is aan wie je je haren toevertrouwt. Vroeger, toen ik met mijn vader mee ging, voelde ’s mans knipwerk als een straf. Daarna is het nooit meer echt goed gekomen tussen mij en de kappers.
Je hoofd in handen van een kapster, dat was vanaf de eerste keer een andere ervaring. Het lijkt wel alsof die vrouwen de onrust door je hoofdharen heen kunnen voelen en je met fijnzinnige…

Vrienden

dagcolumn
4.7 met 28 stemmen 179
Ik haat vrienden. Zeker zogenaamde goede vrienden. Ik vertrouw ze niet. Ze zeggen wel dat ze het beste met u voor hebben en dat ze er altijd zullen zijn als er iets is. Dat ze maar een telefoontje verwijderd zijn en dat je hen dag en nacht mag bellen. Ik moet ervan kotsen. Er zijn te veel verplichtingen aan vrienden. Je moet er mee gaan eten, tennissen, naar de film, op café, naar een vernissage, een receptie of een begrafenis van een andere goede vriend.
Je moet er ook naar luisteren. Want…
Johan De Smet16 september 2012Lees meer…