Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2012, week 51

Is Erika het einde?

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 269
De avond van de dag van het einde van de wereld betaalde ik nog gewoon mijn rekening. We aten bij ALTA Turfmarkt 20 Haarlem, aan het Spaarne. Uitstekende bediening formidabel eten. Wij zaten op verhaalstoelen. Over o.m. Paradiso waar een beetje kerstsfeer heerste. De kleine uitgevers daar waren lief voor ons en elkaar. Bijna iedereen deed gewoon een beetje vreemd. Zodat je er soms doorheen moest kijken voor de aardigheid.
Neem de tweemansredactie van De God van Nederland, onophoudelijk in…

Gewetensbezwaard

dagcolumn
4.1 met 18 stemmen 396
Mijn twee oudere broers werden afgekeurd. Dus moest ik als derde zoon opkomen voor de keuring militaire dienstplicht. Goedgekeurd. Toen ik weigerde verscheen ik voor een commissie. Geen principiële bezwaren? Wat zeg je? Je hebt verstandelijke bezwaren? Heb je er geen bezwaar tegen om vervangende dienst te doen, hoe zwaar of vuil ook?
Dat had ik niet.
Maanden erna kreeg ik een brief van Defensie. De wet bood geen ruimte om dienst te weigeren op grond van rationele bezwaren. Omdat ik tegen de…

Koning

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 1.328
De service wordt uitgebreid!
Heeft u dat ook? U krijgt een brief van uw bank, verzekeringsmaatschappij, uw gemeente of wat voor instelling dan ook, waarin ze blij uitleggen dat ze de service aan u hebben uitgebreid. Hoera, moet u denken, maar u weet het al. Er komt meer. Even doorlezen en ja. Daar staat het.
Omdat ze de service zo goed hebben uitgebreid is het niet meer nodig papieren afschriften te sturen. Met andere woorden – wat ze met de ene hand hebben gegeven, wordt met de ander…

Kerstmisser

dagcolumn
3.9 met 15 stemmen 1.615
Om toch een witte kerst in huis te halen, kan ik nu voedselbankieren. De groente deel ik met Lola, die van één deur verderop, naast de barbecue. Zij kan ook zo wild worden van deze laatste dagen, het is te zien aan die big bright eyes...zal er een beetje wodka bij doen, daar knapt haar velletje zo lekker van op.
Er blijft maar bal weinig hangen van al die pieckfijne feestdagen, valt het uiteinde vroeger dan ooit zullen we kappen met een boom, zo gezellig moet het elk jaar, zijn het die…

Ouder worden

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 872
Noem mij één goede reden om oud te worden. Ik geef je het antwoord: de film Young@Heart. De film gaat over een koor van Amerikaanse 75-plussers die met intense overgave punkklassiekers zingen. Het is even de vraag of ze met hun versie van de Clashhit ‘Should I stay or should I go?’ ook het euthanasiethema hebben willen aanroeren, maar dit is dè feel good movie over oud zijn. Daarnaast zijn er een hoop redenen om zo je twijfels te hebben bij onze ouderdom.
‘Het is idioot om het…

The end

dagcolumn
4.6 met 9 stemmen 308
Nog vijf dagen. Meer niet. Dan is het gedaan, met alles, met iedereen. Dan is alles voor niets geweest. De bomen, de liefde, de zomeravonden, de uren studeren voor een diploma dat nergens toe leidde.
De Maya’s zitten er niet vaak naast. Ook niet toen ze hun kalender lieten eindigen op 21 december 2012. Die van ons eindigt ook, maar dan tien dagen later, om te beginnen met een nieuwe. Niet zo bij de Maya’s. Zij menen het. Nog vijf dagen, meer krijgen we niet. Het heeft geen zin meer om…