Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 21

Wat valt er vrij bij de VU?

dagcolumn
4.0 met 6 stemmen 382
De promotie van Karima Kourtit 29/05/2013 is zojuist opgeschort. Heel bijzonder, zo laat. De champagne stond klaar.
Sprake is van diverse onzorgvuldigheden in 'The New Urban World', haar proefschrift. Minstens één hoofdstuk deugt echt niet naar blijkt. Door vele onjuiste citaten van een internationale conferentie in 2012. Volgens Harm Verbruggen, decaan Economische Faculteit VU. Ingeseind recentelijk door collega's van de promovenda op de faculteit.
"Ik weet op dit moment niet exact wat er…

Mijn bakker en de wet

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 928
Mijn bakker zit in een klein straatje. Zonder reclame zouden veel mensen het ambachtelijke winkeltje niet vinden. Dus staat op de straathoek al meer dan dertig jaar een bord. Het staat niet in de weg. En hindert het verkeer niet. Het bord staat er elke dag behalve op zondag. Van acht tot één. Niks aan de hand dus. Pais en vree in Utrecht.
Toch niet. Een tot nu toe anonieme bewoner heeft geklaagd. Je mag geen reclame maken verder dan een meter van je winkel. Dat wist die bewoner. En dus kwamen…

Media medeplichtig

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 627
In London is een man vermoord. Een auto reed op hem in en twee moordenaars sprongen eruit en hakten met slagersgereedschap op hem in. Op klaarlichte dag, voor het oog van bewakingscamera’s en winkelend publiek.
Even later liet één van de daders zich filmen met bloed aan zijn handen en verklaarde hij dat hij spijt had dat vrouwen dit moesten aanzien, maar dat het nodig was om uit te leggen dat de Engelsen uit hun land moesten vertrekken.
Dit is terrorisme. Volgens het Wetboek van Strafrecht…

Als de vrouw niets is, hoe wilt U dan als man geboren worden?

dagcolumn
4.1 met 8 stemmen 753
Nou ben ik al jaren in het reine gekomen met het menselijk lichaam om er openlijk voor uit te komen dat wij vrouwen helemaal kut zijn, de roodgelakte nagel aan de kist en ons hoofd in de wolken, heeft U nog even? Of wij wel hetzelfde verdienen als de man is onbelangrijk, maar waaraan verdienen vrouwen in andere culturen het om minder dan niets waard te zijn ten opzichte van mannen?
Het stikt hier al volgens de regels van wat ze niet allemaal verzinnen en geloof mij maar...
alsof de vrouw iets…

Aids-patiënt

dagcolumn
4.5 met 6 stemmen 640
Langzaam nadert een man het bushokje waar ik sta te wachten. Er is verder niet veel te zien op straat dus mijn blik wordt bijna vanzelf naar de man toegetrokken. Hij oogt onverzorgd: vale spijkerbroek, een t-shirt slobbert om zijn licht naar voren gebogen bovenlichaam. Hij heeft zich een paar dagen niet geschoren en ziet er oud en vermoeid uit.
Hij ploft neer op het smalle bankje bij de bushalte. Diepe zucht, dan een glimlach die zijn gezicht meteen jonger maakt. “Hèhè, hier kan ik altijd…

De laatste tijd

dagcolumn
4.1 met 9 stemmen 297
Wat voor zin hebben mijn zintuigen nog, nu ze traag maar zeker beginnen af te takelen? Elke dag word ik twee dagen ouder. Voor mijn ogen hangt een waas die niet meer weggaat. Langzaam vervaagt mijn gehoor. Ik merk dat ik zoals mijn grootvader vroeger meer en meer mijn hand achter mijn oor begin te houden, als een hulpschelp die het geluid moet tegenhouden en recht mijn oor in kaatsen. Maar het helpt niet.
Wablief is met voorsprong het woord dat ik de laatste tijd het meest gebruik. Wablief en…