Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2016, week 19

MUIS

dagcolumn
4.3 met 6 stemmen 135
Een muis heet in het Frans een glimlach.
's Avonds laat, als iedereen horizontaal was gegaan, zat ik in de witte ruis van de stilte als laatste waker in de grote keuken-kamer-ruimte nog wat te lezen. De hond naast me op de bank. Soms een vuurtje in de open haard.
Dan kwam hij stilletjes van ergens achter de ijskast uit z'n schuilplaats schuifelen om te kijken of we niet wat vergeten waren. Kruimeltjes, stukjes kaaskorst, een open zakje hondenbrokjes, dat soort dingen.
Op zijn routinematige…

Goeroeboek

dagcolumn
4.0 met 8 stemmen 274
Zojuist heb ik me verstout een goeroeboek te lezen.
Een goeroeboek is een boek dat een simpele oplossing belooft voor complexe problemen. Het maakt even niet uit waar dit boek over gaat – ik wil alleen even uitleggen hoe dit boek de arme lezer probeert te overtuigen dat het om revolutionaire oplossingen gaat, die de oude wereld achter zich gaan laten en een nieuwe weg openen.
Een goeroeboek moet in de eerste plaats aansluiten bij de zorgen van de lezer. Als zo’n boek veel lezers wil, moet…

Kroowaatsieje

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 162
Op zoek naar een mooie kapstok om wat anekdotes aan op te hangen, ga ik naar een lezing van Paulien Cornelisse. In een volle spiegeltent vertelt ze over haar nieuwe boek: 'De verwarde cavia'. Ze heeft een cavia-stempel mee. Handig voor het signeren straks. Een fan vraagt of er ook borden en mokken van de cavia gaan komen?
Een onhandige vraag van de interviewster aan Paulien legt een belangrijke twist in de roman bloot. Wat maakt het ook uit? We kopen het boek toch, beloven we.
Vanaf een…

Linda (2)

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 208
Wat was het fantastisch warm afgelopen vrijdag. Ik besloot dan ook naar buiten te gaan en lekker wat te wandelen door de wijk. Ik was nog maar twee straten verder en toen zag ik haar. En ik denk dat ze mij ook meteen zag. Er stonden wat struiken tussen mijzelf en haar in. En bovendien werd ze bezig gehouden door haar twee kinderen. Ik zag het toch echt goed.
Het was Linda. 
U leerde haar, net als ik, in mijn vorige column kennen. Ze was de vrouw in de straat die ik altijd begroette. Dat was…