Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2018, week 6

Liegen en Leugenaars

dagcolumn
1.9 met 8 stemmen 271
(disclaimer: niet geschikt voor zwakken van geest)
Alles wat we vinden, alles wat we denken als reactie op de indrukken die we via onze zintuigen waarnemen, is geprogrammeerd.
Niets van wat we onze eigen gedachten noemen is door onszelf bedacht; al onze opvattingen omtrent wat juist is en wat niet, wat rechtvaardig is en wat niet, wat moreel is en wat niet, zijn door anderen in onze hersenen geplant, zijn door ons geabsorbeerd in onze jeugd door de boeken die we hebben gelezen, de sociale…
Ton Hettema17 februari 2018Lees meer…

De jeugd van tegenwoordig

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 173
Soms kijk ik naar jonge mensen om mij heen. Soms denk ik dan, wat moet er van hen worden? Want we zadelen ze met nogal iets op.
Er zijn in het verleden sombere tijden geweest. De Middeleeuwen waren voor veel Europeanen een tamelijk gevaarlijke tijd. Cholera, de pest, heksen, oorlogen, alles kon er gebeuren en niemand was echt beschermd. Veel mensen hadden niets en zouden ook nooit iets krijgen. En toch, in die tijd, werd de grondslag gelegd voor de Renaissance. In die gevaarlijke…

Maatschappij ontwrichtende kijkcijfers

dagcolumn
3.4 met 9 stemmen 165
In de tram raak ik aan de praat met een wat oudere vrouw. Ze heeft het over die dag in december. De elfde. Met al die sneeuw toen. "Maatschappij ontwrichtende omstandigheden", noemde het nieuws dat.
'Omdat ik tegenover de opnamestudio werk waar 'De Wereld draait door' wordt opgenomen , op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, werd ik samen met wat collega's gevraagd om als publiek daar te dienen tijdens de uitzending,' vertelt de vrouw. 'Want niemand anders kon komen. Iedereen zat vast in…
van Gellekom12 februari 2018Lees meer…

Kleur en IQ

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 123
Is er een verband tussen huidskleur en IQ? Laat ik dit zeggen, neem twee willekeurige groepen mensen en voila, het gemiddelde IQ tussen beide groepen verschilt. Dus de ene groep is slimmer dan de ander. Big deal.
Maar dit mag dus niet worden gezegd, volgens Pechtold en Ollongren. Anderen vallen hem bij. Maar het is gewoon een feit dat er een verschil is van IQ tussen bepaalde groepen. Maar is er dan ook een verband?
Is, als je zwart bent, je IQ lager? Nee. Voorbeelden te over. Er zijn zeer…