Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hof en leger Honduras gaan hun boekje te buiten

Afgelopen zondag is de Hondurese president Manuel Zelaya door een staatsgreep uit zijn ambt gezet. Dit gebeurde nadat er in het Midden-Amerikaanse land gedoe was ontstaan over het te houden referendum, waarin Zelaya de bevolking om toestemming wilde vragen om meer dan een termijn de functie van president te vervullen. Op zichzelf is het al opmerkelijk dat een president slechts één termijn mag dienen, maar als de Hondurese wetgever dat zo heeft bepaald is het natuurlijk niet aan mij om daar iets over te zeggen.

Wat wel vreemd is, is de gang van zaken rondom het afzetten van Zelaya. Nadat de president namelijk een referendum had aangekondigd, heeft het hooggerechtshof zich over het voorgestelde referendum gebogen en geoordeeld dat dit ongrondwettelijk zou zijn. Tot zover kan ik leven met de gang van zaken. Vervolgens heeft Zelaya gemeend het referendum toch door te zetten. Hier maakte de top van het leger bezwaar tegen en daarop ontsloeg Zelaya, vorige week, de chef-van-staven van het Hondurese leger.

Hierna heeft het hooggerechtshof het leger bevolen om Zelaya uit zijn ambt te zetten. Hier heb ik mijn ernstige bedenkingen bij. Het kan in mijn ogen niet zo zijn dat het hooggerechtshof het leger de opdracht geeft om een president af te zetten. Ook al gaat een president in tegen de grondwet, een militair ingrijpen is ongrondwettelijk en daarmee nooit een goede oplossing.

De enige die een president in dit geval op een grondwettelijke manier kan dwingen af te treden is het parlement. Het hooggerechtshof handelt, door het mee werken aan een militaire staatsgreep, dus zelf ook in strijd met de grondwet. De enige rol die het hooggerechtshof in deze kwestie had mogen spelen was het ongrondwettig verklaren van de wetswijziging, die eventueel was doorgevoerd na het houden van het referendum.

Zowel het leger als het hooggerechtshof zijn in deze dus hun boekje te buiten gegaan. Ook de rol van het parlement is opmerkelijk. De meerderheid van het parlement is tegen de militaire staatsgreep, maar heeft zondag wel meteen een opvolger aangewezen. De parlementsvoorzitter en partijgenoot van Zelaya, Roberto Micheletti, zal de rest van de huidige ambtstermijn, tot januari 2010, waarnemen als interim-president.

Schrijver: Jaap van der Heijden, 1 juli 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.3 met 7 stemmen 1.627



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)