Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een lintje voor het Lichaam

Mijn schoonmoeder ligt in het ziekenhuis. Ze is geopereerd aan haar hart. Daar moest het borstbeen voor worden opengezaagd, spieren en pezen worden doorgesneden en het lichaam op een machine worden aangesloten die haar in leven hield. Door de machine bleef het bloed in mijn schoonmoeder rondpompen, bleef het lichaam ademen, bleven alle organen doen wat ze horen te doen. Het hart lag opengesneden en bloot in de handen van de chirurg.

Wij zagen haar pas tien uur later terug.
Volledig van de wereld, wat haar geest betreft. Maar haar lichaam was alweer begonnen de krachten met zichzelf te meten. Dat lichaam dat zoveel opdonders heeft gehad dat het met gemak had kunnen zeggen: "Jullie bekijken het maar! Zo laat ik niet met me sollen. Hebben jullie enig idee wat het kost om weer op nieuwe kracht te komen?"

Dat lichaam werkt zich nu al drie dagen in het zweet om mijn schoonmoeder, die in haar woont, weer terug op de fysieke wereld te brengen. Zodat ze met hernieuwde, frisse moed en het optimisme van een nieuwe klep, de trappen weer op en af kan lopen en haar eigen boodschappen kan doen.

Dat is wat het lichaam voor haar wil. Een daad van pure, altruïstische liefde. Het lichaam wil niet voor zichzelf voortleven, maar voor mijn schoonmoeder. Dat is de aard van een lichaam - het is er voor degene die in haar woont. Hoe erg je het ook toetakelt, hoe slordig je er ook mee omgaat, het zal tot het uiterste zijn best doen om jou de woning te geven die je nodig hebt om hier te zijn.

Mijn schoonmoeder piekert er niet over om minder te gaan eten. En sporten? Daarvoor vindt ze zichzelf te oud.
En het lichaam zwijgt voorlopig. Blij dat het de zware aanslag heeft overleefd en weer zelfstandig kan ademhalen.

Ik denk dat ik een lintje koop. Een strikje in het haar, een paar vrolijke sokken en een nieuwe pyjama. Mijn schoonmoeder zal er blij mee zijn, met al die vrolijke spullen. Ze zal ze dragen met plezier. En alleen ik weet - en u nu ook - dat ik er het lichaam mee bedank voor de liefde die ze voor mijn schoonmoeder toont.

Schrijver: Pauline van Munster, 19 januari 2010


Geplaatst in de categorie: lichaam

4.2 met 4 stemmen 377Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)