Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dennis Gaens en de tramschrijfwedstrijd van Stratemakerstoren

De Waal baadt in helder zonnelicht iets over elf op Moederdag. Een zware zwerver met doorzichtig Donald Trump kapsel huppelt van de berg af, het Valkhof uit. Op de Waalkade aangekomen vraagt hij de dienstdoende fietsagente naar de Stratemakerstoren. ‘De stadsdichter gaat daar een rondeel voordragen. Ik ben Jef en wil er naartoe.'

De agente lacht licht bevreemd. ‘U zult onze oude vestingtoren bedoelen. Het oude rondeel waarin Museum Stratemakerstoren is gevestigd. Schuin aan de overkant. En onze dichter ja die ken ik. Die heet Dennis.’

Jef spoedt zich naar binnen. Hij loopt even later naar de binnenplaats achter. Een chique heer stelt zich achter het katheder voor als Clemens Verhoeven. 'Oomzegger' zegt hij 'van Cornelis'. Hij opent de officiële prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd 'Met de tram of anders…'. Kapstok is de tentoonstelling ‘Met de Tram’ hier. Hij dankt het literaire tijdschrift Op Ruwe Planken, speciaal hoofdredacteur Dennis Gaens, de juryvoorzitter.

Jef knikt tevreden. Dennis blijkt een lange slanke jongeman met guitige blik. Een succes zegt hij, zoveel inzendingen voor de twee categorieën: Jeugd en 17 Plus. Waarna voordrachten volgen van de winnaars.
Eerste prijs Jeugd is voor Chantal Brugge(15 jaar) met haar prachtverhaal 'Het Eindpunt'. Vloeiend voorgelezen. Bij de volwassenen won Rhaemye, een schuilnaam, met 't gedicht 'Trammelant'. Alle winners zijn te lezen op de site van Museum Stratemakerstoren - zie link.

Om half één is de bijeenkomst afgelopen. Jef kijkt even rond in de ondergrondse ruïne waar de film draait over het vergane Nijmeegse tramwezen. Daarna spoedt hij zich naar de verteerzone. 'Alors' spreekt hij Dennis aan, 'Gij zijt dan zeker de stadsdichter. Genomineerd ook voor de C.Budding’-Prijs'.

Dennis reageert quasiverrast: 'Aangenaam Dennis Gaens is de naam. Die nominatie zeer verrassend, maar ik denk dat 't alweer voorbij is. De winnaar zal nu wel bericht hebben.'
Hij kijkt naar Jef, benieuwd wat er gaat volgen.

'Welnu' zegt Jef nippend van zijn glaasje passiefruit, 'hoe eenzaam is de dichter deze lente. Wat een dubbele achterstelling. Het lijkt wel nierproeverij met die kampioensmatch Ajax-Twente. Niemand komt er onderuit zijn balgevoelens en technische overwegingen te specificeren in de publieke ruimte.
Zelfs volstrekt anti-sportievelingen als Paul Witteman bezigen nu dat voetbaltaaltje'.

'Logisch dat voetbalspelers aan uitwisseling doen. Maar zelfs dan, hou 't tijdelijk en in afgebakende rubrieken. Laat ons geestelijk niet creperen op termijn.
Heer Dennis zeg zelf, krijgt u geen maagkrampen? Ik bedoel dichters talen per definitie al nieuw en oorspronkelijk, en geven hun zintuigen en gevoelssprieten alle ruimte!'

Dennis staat te wippen op één been en weet niet goed wat te zeggen. Clemens probeert de aandacht te verplaatsen: 'Doet gij ook aan poésie trouvée?'
De dichter wijst enthousiast naar het instructiebriefje op de koffieautomaat. Ineens wendt hij zich tot Jef: 'Voor mij totaal geen probleem vreemde zwerver! Ik maak de hele dag door schijnbewegingen met metaforen. Je moet van goeden huize komen om ze te doorzien! Altijd te laat, ik ben gewoon niet bij te houden'.
De hoogbegaafde poëet buldert van de lach.

De wijn doet het werk en hij raakt tegen één aangeschoten. 'Weet je' zegt Dennis 'dat ze in Rotterdam bij de stadsdichter een nul teveel gezet hebben? Ester Naomi Perquin heet ze, in januari aangetreden. Eigenlijk zou dat surplus hoofdelijk moeten worden omgeslagen over alle stadsdichters'.

Tegen half twee verlaat Gaens het museum om in zijn moestuintje te gaan werken. Autarkie is zijn streven - zoals een arme stadsdichter betaamt.


Zie ook: http://www.stratemakersto...s-schrijfwedstrijd_6213_1.html

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 14 mei 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.7 met 3 stemmen 531



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Dennis Gaens
Datum:
18 mei 2011
Afgezien van het feit dat alleen het stuk over de buddingh'-prijs en de moestuin waar is, is het een vermakelijk stukje.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)