Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Jurassic Park van Noach

Het enige voordeel van reproductief klonen heeft een dubbele bodem en dat is geld.

Zo is het gebrek aan donororganen geen reden, maar een paradox; om de eerste mens te fixen, maken we een tweede...kapot, maken we een derde...vierde...
En als we teveel voor komen, nog altijd niet genezen, maar slechts voor de helft.

Met het klonen van de Holenbeer sterven bedreigde diersoorten niet uit, maar waar blijft het tegengif voor de monsterlijke gedachte dat het aftappen van gal uit nog levende beren Made in China een genezende werking zou hebben, goed voor onze gezondheid...
Hoe absurd ook; er moeten eerst miljoenen proefdieren verminkt en dood omdat wij als echte dierenvriend geen afscheid van ons huisdier kunnen nemen.

En hoeveel afwijkingen, miskramen, handicaps en misvormingen kost nou zo'n kinderwens? Vooralsnog is de kloon van een levend organisme niet eens een exacte kopie, zet een Neanderthaler in onze kwestie van tijd een miskleun er bij, op zoek naar verloren identiteit.
Natuurlijk komt het ooit zover dat het klonen een menselijk karakter krijgt en daarmee verdwijnt dan ook meteen het recht om jezelf te mogen zijn.

Goed voor de wetenschap? Ja, de vooruitgang is enorm. Enig idee wat er van komt, als een kloon inderdaad uitgroeit van product tot persoon? Voor eeuwig leven met een stand-in...dan is er sprake van verlies, nooit een redding of zelfs maar verbetering.

Schrijver: Monique Methorst, 3 april 2013


Geplaatst in de categorie: wetenschap

4.2 met 5 stemmen 255



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
3 april 2013
Email:
joke190411hotmail.com
In het tijdperk van de: Nanotechnologie, 3D Printers,
straks 4G,en alle andere nieuwe vormen van ontwikkeling op elk gebied, o.a. de mensheid die zich wil gaan vestigen op de Maan....enz. is er van alles mogelijk.
Niets zal blijven zoals het nu is.
Een wijsmens, Albert Einstein, gaf eens antwoord op moeilijke vragen, zoals hoe zal het gaan straks in de toekomst met de wereld, hij zei simpel: wacht maar af!
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
3 april 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Je snijdt een boeiend onderwerp aan, Monique. Reproductief klonen vind ik fascinerend en gruwelijk tegelijk. Voor medische doeleinden kan het misschien helpen, maar als men alleen maar kloont vanwege de fascinatie voor het experiment, krijgt het iets lugubers.

Zo kijken sommige wetenschappers al serieus naar het DNA van mammoeten in de hoop dat ze die beesten kunnen klonen. Bij dinosaurussen is dat veel lastiger, want daar kunnen ze niets bruikbaars van vinden. Wie weet komt er nog 'es een Ice Age Park, compleet met mammoets en sabeltandtijgers. Natuurlijk in de V.S., waar anders, want daar zijn wij Europeanen te nuchter voor. :-)
Naam:
Monique Methorst
Datum:
3 april 2013
Email:
moi636yahoo.com
Len dank voor je reactie! Jouw voorbeeld verschilt van de toekomst waar het klonen naar toe gaat. Het is lastig uit leggen in een reactie, heb je de film "The island" gezien? Of nog beter; het boek "Vervangers" van Michael Marshall Smith.
Zal kijken of ik het anders kan verwoorden, stuur ik het als een kleine hartenkreet in.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
3 april 2013
Integere boodschap, geschreven in jouw prettig herkenbare, soms bijna dichterlijke stijl. Maar nu een voorbeeld. Goede vriendin van mij krijgt nier van haar zusje, die dit orgaan bij leven doneert. Zus gezond na korte operatie. Beiden werken weer fulltime. Alles even staccato genoteerd. Anders gezegd, wat bedoel jij met 'fixen en kapot'?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)