Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gedwongen winkelnering

Als je verplicht bent om bij een bepaalde leverancier iets te kopen, heet dat gedwongen winkelnering. Het is niet bij de wet verboden, maar fris en zuiver is het ook niet. Neem het openbaar vervoer. Er zijn mensen die geen alternatieven hebben voor een reis met trein of bus. Is dat dan gedwongen winkelnering?
Nee, zeggen puristen; er is altijd een alternatief. Je kunt vragen of iemand je met de auto wilt brengen, of je neemt een taxi. Klopt, maar je bent dan afhankelijk van anderen of je moet een hoop extra betalen.

De ov chipkaart dan, is dat gedwongen winkelnering? Nee, zeggen diezelfde puristen. Je kunt altijd nog een kaartje in de bus of aan het loket kopen, ook al is dat wat duurder. Ja, zo kun je alle trucs om een burger geld uit de zak te kloppen wel wegwuiven.

Het openbaar vervoer in Nederland wil zo veel mogelijk aan de reiziger verdienen. En dus moeten we twintig euro op onze ov-chipkaart storten. En we moeten 1 euro gaan betalen voor een treinkaartje.
Protesteren zou kunnen, maar helaas, wij Nederlanders gaan niet meer de straat op. Eén mogelijkheid hebben we nog: we kunnen een petitie ondertekenen. Bijvoorbeeld tegen deze schaamteloze vorm van gedwongen winkelnering, bedacht door de Nederlandse Spoorwegen.

Mooi zou je zeggen, we vechten voor het behoud van een stukje vrijheid. Mis. De petitie op petitie.nl tegen de afschaffing van het papieren treinkaartje heeft slechts een handvol handtekeningen. Blijkbaar laten we tegenwoordig gewoon met ons sollen. Alles kan, iedereen kan gewoon geld van ons plukken, we vinden alles wel best. Gedwongen winkelnering, welnee, dan betalen we toch gewoon wat meer?

Schrijver: Rob Chevallier, 26 mei 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 4 stemmen 295Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Eelt
Datum:
26 mei 2014
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Geweldig Rob, Het Openbaar Vervoer is een schande! Als je niet over zo'n smerige auto beschikt ben je meteen een derderangs burger.
Zelf kan ik best een auto kopen, maar ik rijd niet goed genoeg. Geen talent om spelende kinderen dood te rijden.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 mei 2014
Zelf reis ik enkel nog met Blokker, Kruidvat of Hema voordeeltreinkaarten met ingebouwde chip, want de rest van de ingewikkelde, uitbuitende vervoerssystemen kunnen me gestolen worden. Ik laat mezelf niet gek maken.
Ik heb medelijden met al die openbaar vervoer reizigers, die niet meer van het uitzicht weten te genieten, maar slaafs met hun mobiele telefoons en laptops zitten te pielen/vingeren!... Ze durven hun medepassagiers niet meer in de ogen aan te kijken en ze zijn bang voor iedere vorm van aanraking! De technische communicatie- en vervoersmiddelen hebben de mensen nog vele malen eenzamer gemaakt, dan ze van nature al zijn. Geld rolt bizar de onzinnigste wegen. Moderne leefwijzen verstikken!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)