Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Koeien in Hollandse wei

Een onschuldige dag in een onschuldig Nederlands dorp. Overal geurt het naar mei en nergens klinkt een onvertogen woord. Ik hoor het Daniel Lohues in gedachten al zingen.

Pas sinds kort besef ik dat een Hollands landschap niet meer is dan een economisch landschap. Schapen verdwijnen omdat het melkquotum is losgelaten en boeren meer kunnen verdienen met melk dan met wol. Wat ik nu tegenkom in de wei zijn melkkoeien, vleesrunderen en koteletkalveren. Er is niks romantisch aan, aan koeien in de wei. Ze moeten vreten, herkauwen en dik worden. Vleesch is geld, en geld is goed. Er is iets ironisch in de blik van die koeien. Bijna alsof ze al weten wat hun lot is. 'Je maakt mij niet gek, ik weet toch wel dat ik jouw economische belangen dien. Ik sterf met opgeheven kop. Gedenk mij, als u uw barbecue ontsteekt.'

Toch probeer ik terug te kijken als het kind dat ik ooit was. Dag koetje boe, ga maar lekker naar je mama toe. Zoiets. Maar ik ben geen kind meer. Ik denk aan krachtvoer, aan megastallen, antibioticaspuiten en vleesfraude. Ik wil helemaal geen deel uitmaken van dit systeem. Ik voel mij schuldig in een schuldig landschap. Dan maak ik de foto en loop door. Mijn dagelijkse beslommeringen vergen plots al mijn aandacht. Ik moet die nog bellen, die nog mailen en zou ik nog op tijd voor zus en zo? En boodschappen.

Vanavond eten we kip.

Schrijver: Marcel Harmsen, 8 mei 2015


Geplaatst in de categorie: dieren

4.0 met 5 stemmen 162Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
8 mei 2015
Nou nou man, ik zal mijn jongste broer maar niet op deze dagcolumn attenderen, want die is de laatste jaren serieus bezig met een boek over zijn verlichtingservaring door het zien van een koe.
Koeien zijn brave, dienstbare beesten en wij drinken hun melk door traumatisch opgelopen moedermelkgebrek. Zonder de koeien ook geen smakelijke pannenkoeken met stroop, poedersuiker, kaas, ananas, appel en spek.
Ik hoop echt dat mijn jongste broer Gustaaf zijn boek gepubliceerd krijgt, want ik ben reuze benieuwd naar zijn koe-effect.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)