Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Klimaatverandering

Het regent weer.
Alsof het dit hele jaar dat we hier wonen alleen maar heeft geregend.
Ligt het aan de bomen? Is hun wens voor water zo sterk? Was het hier altijd al zo? Nat?
Schotland, ja, dat begrijp ik wel. Ierland ook. De hele sfeer van die plekken is geschilderd met de waterverf van de regen. Maar sinds we hier tussen de bomen wonen, onder de bomen, ondertussen de bomen, druilt het. Huilt het.

Nu, vannacht, tegen tweeën, luisterend naar Ravel’s mysterieuze Daphnis et Chloé (zulke evocatieve, atmosferische muziek) druppelt, nee huppelt, de hemelse nectar allervriendelijkst rondom ons huis.
Vredig en tevreden. Vruchtbaar en vriendelijk.
Niet alle regen is hetzelfde.
De vraag is: wat brengt het met zich mee? Wat zit erin?
Water ja.
Maar wat zit er ín dat water? Wat heeft het geabsorbeerd en waar is het gecondenseerd? En wat deponeert het hier?

Zou het kunnen zijn dat regen meer is dan het weerbericht ons vertelt?
Is het een manier van de Aarde om op de ene plaats iets in het water op te nemen en dat op een andere plaats weer los te laten?
Dat wolken al miljoenen jaren de drones van de firma Amazon van onze planeet zijn, die pakketjes met belangrijke inhoud transporteren van de ene plek naar de ander?
Wat krijgen wij op ons hoofd als we in de regen lopen? Waarom lopen we de ene keer snel en gebukt met van chagrijn strakgetrokken uitdrukkingen en de andere keer met omhoog gewende en verwelkomende gezichten in de regen?
Wat maakte ‘Singing in the rain’ zo’n iconisch succes?
Kan dat aan de inhoud en de kwaliteit van de regendruppels liggen?
Brengt die een stemming met zich mee? Brengen wij onze stemming er in over?

Wat in elk geval zonneklaar is, is dat het weer onze stemming ingrijpend, aangrijpend beïnvloedt.
Het weerbarstige lied van Jacques Brel ‘mijn vlakke land’ verhaalt over de vier verschillende winden die alle een ander karakter hebben en een eigen invloed uitoefenen. Die elk een compleet andere sfeer veroorzaken en een eigen effect teweegbrengen.

De regen nu hier is uitermate geruststellend en aangenaam.
Ik sta met plezier op de veranda haar invloed te observeren.
Absorberen. Observeren.
Ik zie voor me dat elke druppel een capsule is, als zo’n klein blaasje met bijv. levertraan; dat die druppels openspetteren op de bladeren en de grond, daarbij kleine fonteintjes van hun inhoud loslatend in onze tuin, op het dak, in het dorp:
‘Gerommel uit Griekenland’, ‘Zekerheid uit Zwitserland’, 'Rumoer uit Rusland’, ‘Sidderingen uit Syrië’, ‘Solidariteit uit Frankrijk’, 'Eigengereidheid uit Engeland'..

Wat verzamelt de regen bij ons dat neerdruppelt op allerlei plekken op Aard? Wat kan de waterdamp die hier condenseert, absorberen waar de rest van de wereld iets aan heeft? Waarmee willen wij deze Aarde, deze tijd, onze wereldwijde broeders en zusters beregenen, bejegenen?

Welke dampen wasemen wij uit? Met welke gedachten vullen wij de wind die dichter bij huis of verder weg onze inhoud weer loslaat?

Is dat misschien waar klimaatverandering over gaat?
Zijn wij de makers en verspreiders van ons klimaat?
Het klimaat van menselijkheid, verantwoordelijkheid, uitnodiging, betrouwbaarheid, zorgvuldigheid, medemenselijkheid, sympathie?
Of de andere kant van de medaille?

En wanneer is onze individuele en collectieve intentie sterk genoeg om door te dringen tot in de waterdruppels van de wolken? Tot in de luchtdeeltjes van de winden?
Om de grootste klimaatverandering uit de hele geschiedenis te veroorzaken? Waar de hele wereld op zit te wachten…

Schrijver: Ton Hettema, 19 december 2015


Geplaatst in de categorie: natuur

3.7 met 6 stemmen aantal keer bekeken 164

Er zijn 2 reacties op deze inzending:

An Terlouw, 9 jaar geleden
Weet je Ton, ook wij ademen CO2 uit, ook wij geven warmte af...dus hoe meer mensen er op aarde komen, hoe meer regen. Regen die soms goed en lief druppelt en regen die hard en meedogenloos neerklettert. Striemende regens, allerlei regenbuien net als onze humeuren...mooie doordachte column
Len Cornelis, 9 jaar geleden
Originele en sfeervolle bijdrage met best veel vraagtekens (26).

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)