Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Glenn Helder

‘Wie gaat er vanavond winnen?’, vroeg de radiojournalist goedgemutst aan Glenn Helder woensdagochtend op radio 1. Wie gaat er winnen of iets van dergelijke strekking, want door een gebeurtenis de vorige dag, heb ik niet eens onthouden wat de journalist precies vroeg. De journalist leidde het onderwerp in van de wedstrijd Engeland-Denemarken die, als u dit leest, allang beslist is in het voordeel van de winnaar.

Glenn gaf in een halve zin antwoord op de vraag, maar ging meteen over naar zijn emotie. ‘Maar’, zo begon hij het tweede deel van de zin, ‘als je mij gevraagd had of je me vanochtend hierover mocht bellen, dan had ik geweigerd’.

‘Oh?’

‘Gezien wat er gisteren is gebeurd, kan ik nu niet over voetballen praten. Dit is te groot, ik kan er niet zo makkelijk overheen stappen en het over voetbal hebben’.

‘Oh ja’, de journalist begreep meteen waar het over ging. ‘Ja, dat is inderdaad van een andere orde’. En zo ging het gesprek nog even door. ‘Wil je stoppen?’

Dat vond Glenn Helder weer een moeilijke vraag. ‘Nee, je kon hem altijd bellen, maar vandaag kon hij niet over voetbal praten.’ Hij draaide om de hete brij heen en de journalist kreeg geen nee, maar ook niet het gesprek over voetbal. Na wat heen en weer gepraat, waarbij Helder bleef benadrukken dat hij graag gebeld werd en tegelijk aangaf, dat hij graag over voetbal praatte maar nu niet, besloot de journalist maar te beslissen voor Helder. ‘Dank voor je eerlijke antwoord. Het lijkt me inderdaad beter om nu te stoppen. Het is natuurlijk allemaal veel te groot. Het is niet te vergelijken. Bedankt voor je reactie. We zullen later wel weer over voetbal praten.’ Hij zei net nog niet met Boudewijn de Groot over koetjes en voetbal.

En vervolgens ging de dwingende agenda van de journalist door. ‘Dan schakelen we over naar …’ en die naam ben ik ook vergeten, ‘voor de situatie in de Tour de France’. De agenda gaat door.

Peter R. de Vries kan wel dood gaan, maar de agenda dwingt mensen door te gaan. De koetjes moeten gemolken. De voetbalwedstrijden moeten gespeeld. De caravan trekt verder.

Maar Glenn Helder bleef even staan.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 8 juli 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 1 stemmen 133Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)