Twintig-Twintig, 2020, MMXX
dagcolumn
1.0 met 1 stemmen
462 In wat heel wel mogelijk m’n laatste bijdrage is aan deze nu al legendarische niche-site, voordat die ofwel oplost in dunne lucht en geen enkel spoor achterlaat ofwel (’t andere uiterste), opgekocht door opportunistische exploitanten ’n commerciële wedergeboorte ondergaat, wil ik ons nog eenmaal ’n blik gunnen op de tijd waarin we nu leven, het XX-ste jaar van de XX-ste eeuw (+I), ofwel MM, tweemaal duizend voor 20-ste eeuw, door de vensters van de numero-logica.
De astro-logica, de…
Dag Boek!
dagcolumn
3.7 met 9 stemmen
539 Waar zullen we het vandaag over hebben, m’n beste dagboek?
Is er nog tijd?
Zijn ze van binnen iets aan het uitwerken dat we aandacht dienen te geven om verder te komen?
Waar komen die impulsen eigenlijk vandaan?…
Hugo’s
dagcolumn
5.0 met 4 stemmen
224 Het zal toch niet in de voornaam zitten? Eerst Hugo Borst die van de week tijdens DWDD zijn passieve agressie de vrije loop liet in de richting van Ilse de Lange.
Of het nog wat zou worden met haar carrière, straks als oudere vrouw en of ze nog wel wat zag in alweer zo’n obligate Edison.
Ilse, nachtegaaltje en altijd in prinsessendracht, had meer haar op de tanden dan Borst verwacht had en antwoordde charmant glimlachend dat ze zo’n prijs als een grote eer ervaart en dat meer…
Mijn eerste kaartje
dagcolumn
4.0 met 1 stemmen
494 Lang, lang geleden zat ik op de Wilhelminaschool in Coevorden. Ik weet niet in welke klas, maar misschien in de derde klas, of de tweede, kreeg ik mijn eerste aardrijkskundeboekje dat een enorme indruk op me heeft gemaakt. Het heette, omdat de samenleving toen nog wat inclusiever was, ‘ons eerste aardrijkskundeboekje’ (Wolters-Noordhoff, Groningen, 1961). Aardrijkskunde was van ons allemaal en we deden dingen samen.
Dit boekje opende mijn ogen. Ik kreeg het ergens in de jaren negentig van…
Wereldpolitiek
dagcolumn
2.6 met 22 stemmen
325 Lang, lang geleden vond ik politiek interessant, maar dan wel de wereldpolitiek. Ik keek neer op de lokale politiek waar onbelangrijke besluiten door ongeleerde mensen werden genomen. Nee, in de wereldpolitiek zaten mensen die goed nadachten en verstandige besluiten namen.
Dat dacht ik.
Ik was naïef.
Ik was twee kanten op naïef.…
Nieuw regime
dagcolumn
3.8 met 4 stemmen
252 Goedemorgen meneer Taghi
Mogge Harry
Lekker geslapen? Bed niet te hard? Tralies ook naar wens?
What’s for breakfast?…
Fundamenten en Principes (1)
dagcolumn
2.5 met 8 stemmen
249 Ik hoorde deze week dat er veel steden zijn over de hele wereld die gebouwd zijn op houten palen. In dit geval ging het over Boston. Maar ook Los Angeles, Venetië en steden in Finland en Roemenië zijn gebouwd op palen. Hier in Nederland is de oudere generatie gevoed met het rijmpje van Amsterdam die grote stad; die is gebouwd op palen; als die stad eens ommeviel; wie zou dat betalen?
Ik leerde dat het omvallen of wegzakken alleen zou gebeuren als de palen zouden gaan rotten; niet door vocht,…
Russel Brand links laten liggen!
dagcolumn
3.7 met 6 stemmen
687 Momenteel lees ik een boek van Russel Brand. Revolution heet het. Russel is een comedian, wat in gewoon Nederlands gewoon komiek is. Het boek moet dus ook leuk zijn. En het moet links zijn. Zijn helden zijn Naomi Klein, Piketty en de Occupy-beweging dus linkser kun je het haast niet krijgen. Het is een grote aanklacht tegen politiek, macht en kapitalisme.
Ik zou het er zomaar eens mee kunnen zijn.
Maar toch raad ik u dit boek niet aan. Het is niet leuk. Het vertelt niets nieuws behalve dan dat…
Kosmische buitelingen
dagcolumn
4.0 met 1 stemmen
256 “All in a dream the loading had begun. Flying Mother Nature's silver seed to a new home in the sun”. (uit After the goldrush. Neil Young).
Heeft u ook wel eens van die momenten. U kijkt mijmerend omhoog naar de sterrenhemel en vraagt zich af: “waar komen wij toch vandaan en waar gaan we heen”. U verliest uzelf in de oneindige aanblik van het heelal en voor een kort moment overvalt u het gevoel een te worden met de kosmos. Opgenomen te worden in het onbeschrijfelijke alles omvattende.
Uw…
Wachten Op Wonderen (WOW)
dagcolumn
3.8 met 4 stemmen
634 Terwijl ik zit te wachten op wonderen, besluit ik het heft van de Ontdekking van het Universum zelf maar ter hand te nemen.
Zou ik er met logica uit kunnen komen? De strikte, rigide discipline van het logisch redeneren?
Als dit, dan noodzakelijkerwijze dat; en als niet dit, dan dat toch evenmin.
Waarom zou logica een kans maken om de geheimen van de Kosmos te ontrafelen? Zullen we die kunst een kans geven?…
Jinek
dagcolumn
2.3 met 6 stemmen
333 "Nee Eva! Rustig, laat die stoelen staan en hou op met dat hysterische gegil.
Ja, 4-1 we weten het allemaal. Ja, hadden we niet gedacht, we zouden Op1 verpletteren.
Nee, dat ligt niet aan de tafel, die is inderdaad kleiner dan bij de publieken.
Maar Eva, NEE geen bier meer! We moeten nu kijken wat we eraan kunnen……
Een democratie begint geen oorlog, toch?
dagcolumn
5.0 met 1 stemmen
285 De Verenigde Staten zijn volgens de inwoners van de Verenigde Staten een democratie. Iran is volgens veel inwoners van Iran een democratie. Wie dus ooit heeft geschreven dat democratieën geen oorlog beginnen met democratieën kan dus nu zijn woorden inslikken.
Of de definitie van democratie zo uitleggen dat tenminste één van beide geen democratie is.
Ik wil nog best een stap verder gaan: beide zijn geen democratie. In Iran is niet iedereen verkiesbaar, want een commissie bepaalt of je mee…
Nieuwjaarsmijmeringen
dagcolumn
3.0 met 2 stemmen
601 2020 het jaar van de Phoenix
Tijdens mijn avondlijke snuffelrondje met de hond, zie ik de afgedankte kerstbomen hier als dooie stekelvarkens langs de donkere straten liggen. In verschillende prijsklassen. Variërend van 15 tot wel 40 Euro toen ze aangeschaft werden begin december. Enkele misschien van de Ikea, die een heel Zweeds sparrenwoud voor het onmogelijke bedrag van 1 Europese munteenheid per exemplaar over de Nederlandse huiskamers heeft gedistribueerd.
Hier in deze buurt van…
Omgevingsmanager...
dagcolumn
1.7 met 3 stemmen
303 Begin december al lichtbeschaamd aangekondigd, de Overlastbrief en Het Verbeterplan, dat zijn de maatregelen waarmee men wil voorkomen dat het opnieuw een protestjaar wordt vol werkonderbreking en ontevredenheid. Zodra de winterrust achter de rug is, zal dat te zien zijn aan diverse vormen van actieve en frequente informatievoorziening. Sommige ministeries koesteren hoge verwachtingen en zijn bezig met het verder uitrollen van de fouten waarvan ze het afgelopen ‘annus horribilis’ het meest…
Vrijheid
dagcolumn
3.0 met 1 stemmen
250 Op een hoogtepunt van de spits nadert in het station Utrecht een trein uit Rotterdam die richting Amsersfoort moet. Trein en perron zijn extra vol, omdat de vorige trein is uitgevallen. De trein komt een paar minuten te laat aan, waardoor de vertrektijd nog maar twee minuten weg is.
Wat is vrijheid?
Vrijheid kan zijn dat iedereen in de trein het recht heeft om als eerste uit te stappen en iedereen op het perron het recht heeft om als eerste in te stappen. Gezien de beperkte capaciteit van de…
Deugen in het nieuwe jaar?
dagcolumn
3.5 met 2 stemmen
229 De meeste mensen deugen, stelt Rutger Bregman in zijn veel verkochte boek. Wie dat zegt, heeft daar dus over getwijfeld, want anders heb je de vraag niet gesteld.
Eerder dit jaar schreef ik over het boek de Geografie van Goed en Kwaad van Kinneging. Kinneging stelt daarin dat het kwaad heerst, tenzij je erg je best doet. Hij is, met andere woorden, aanhanger van wat Frans de Waal en Rutger Bregman de Vernistheorie noemen. De Vernistheorie stelt dat mensen van nature kwaad zijn, maar dat ze…
BESCHAVING
dagcolumn
3.0 met 3 stemmen
242 Een fraai wolkendek van katoenen golfjes, als een aan de hemel gespannen vel van afwisselend half doorzichtig grijs en wit ouwelpapier, doorschenen met het vale zonlicht van deze stilstaande Saturnalia-tijd tussen Kerst en de Jaarwisseling, overkoepelt de mensenwereld hier aan de oostkant van ons nederige landje.
Nog een paar dagen, en de getallen 20-20 zullen zich doen gelden.
Van enkele Kerstkaarten hier op de piano krijg je de indruk dat onze vrienden ons een zo-zo jaar toe willen wensen,…
Welkom
dagcolumn
4.0 met 2 stemmen
441 Ik heb dus niets met kerst.
Maar toch, op de radio hoorde ik een mooie invulling voor kerst. Eentje waar ik wel mee kan leven of sterker nog, eentje die ik wel graag zou bevorderen. Dus professionele mopperaars zijn gewaarschuwd – hier volgt een positieve boodschap.
Kerst zou je kunnen zien als een feest van welkom.
Een welkom van een kind dat in een kribbe in Bethlehem is geboren. Herders en koningen komen het kindje welkom heten, dat is mooi. Niet, wat mij betreft, omdat een koning zou zijn…
Niet Gangbare Geheimzinnigheden
dagcolumn
3.0 met 3 stemmen
195 De Binnen Aarde
Ziedaar het verschil tussen “m’n vrouw” en ik/mij: als ik zeg dat ik over de Binnen Aarde wil schrijven, dan kaatst er een half beschaamd, half geërgerd ‘nee toch’ naar me terug. Voor mij is dat een teken van hoe in de algemene sociale context van onze maatschappij en in de wandelgangen van het geaccepteerde ‘denken’ over zaken wordt geoordeeld waar een taboe op rust.
Dat is een raar en ongrijpbaar fenomeen, het taboe. Bijna occult te noemen. Voodoo. Winti.…
Nieuwe tirannie
dagcolumn
5.0 met 1 stemmen
293 Zolang problem-solving tot de eerzame beroepen wordt gerekend, is er hoop. Ik vind het daarom begrijpelijk dat ‘democratie’ in deze tijd onder het vergrootglas ligt. De grondlegger van democraten66, Hans van Mierlo, bewonderde de reportages van Alexis de Tocqueville, de edelman die lang geleden (omstreeks 1830) een studiereis door Amerika maakte. Angstaanjagende machthebbers als Hitler en Stalin hadden De Tocqueville’s scherpe observaties, gepubliceerd in het tweedelige ‘Over de…