CORONAPANDEMONIUM DEEL DRIE
dagcolumn
3.5 met 4 stemmen
365 Dus ik ben zelf aan het rekenen, lezen, luisteren, denken, vergelijken geslagen.
Geen statistiek, maar ijskoude getallen, aantallen.
De schrijver Mark Twain schreef het voor CBS-ers beruchte aforisme: there are lies, damned lies and statistics
Jaren, maanden, dagen, zieken, gezonden, epidemieën, doodsoorzaken.…
CORONAPARANOIA DEEL TWEE
dagcolumn
1.6 met 9 stemmen
291 CORONAPARANOIA
Tweede aflevering:
Het is erg frustrerend in deze paniektsunami die dankzij de moderne media de wereld overspoelt, om je te realiseren dat gewone burgers gedwongen zijn de zich ontvouwende gebeurtenissen via de rioolpijp van het televisiescherm, de echolalia van de radio, of de krijsende uitroepen van de papegaaipers tot zich te nemen.
Het vervelende feit doet zich namelijk voor dat de hele sector van de officiële berichtgeving, zowel nationaal als internationaal, van…
CORONAPARANOIA
dagcolumn
3.4 met 8 stemmen
386 Voor mij begon het al in 1963.
Ik was nog net geen elf geworden.
Toen schoten ze (uitroepteken) van 5 kanten het hoofd van het hoofd van de VS aan flarden.
Voor het oog, voor de miljoenen ogen, van de hele wereld.…
Dans
dagcolumn
3.9 met 7 stemmen
360 Bij de gratie van de RIVM mogen we nog mensen ontvangen in ons huis. Op anderhalve meter afstand. En dat is geweldig!
Het mooiste vind ik het nieuwe dansen. Het voorzichtig om elkaar heen laveren. Ik doe de deur open en doe vervolgens een stap naar achteren: “kon binnen” en de gast, die na het aanbellen ook alvast een stap achteruit deed, komt behoedzaam naar voren. Zij, in dit geval ging het om een vrouw, let goed op waar ik naar toe ga en ik let op hoe zij beweegt. Ik ga van de voordeur…
Corona, en dan..?
dagcolumn
4.4 met 10 stemmen
311 Corona verandert onze kijk op de wereld en onszelf. 'We staan op een kruispunt', zei de Britse econoom Ian Goldin tegen Peter Giesen. We kunnen linksaf of rechtsaf, we kunnen streven naar een zo snel mogelijk herstel van de status quo. Of we kunnen de pandemie gebruiken voor een radicale herziening van onze manier van leven (Column Bert Wagendorp VK maandag 23 maart)
De status quo, die nu zo gemist wordt en waar we zo snel mogelijk naar terug willen, zal in de post Corona wereld anders…
Onzekerheid
dagcolumn
3.6 met 8 stemmen
664 Ik loop elke dag vier maal met onze hond in de prachtige bosrijke omgeving in en rond ons dorp.
Maar sinds t begin van afgelopen week kom ik steeds minder mensen tegen.
En als ik ze tegenkom dan lopen ze met n grote boog om ons heen.
Wat is er aan de hand?…
Hoop
dagcolumn
4.0 met 2 stemmen
284 Nu weten we wel hoe de vijand eruitziet. De achtergrond van ieder nieuws-, actualiteiten- of praatprogramma bestaat uit talloze variaties op het virus. De grafische afdeling, waarschijnlijk lekker thuis achter een monster-pc, put zich uit in het ontwerpen van zo plastisch en kunstzinnig mogelijke weergaven.
Waarschijnlijk net geen kunstacademie, maar toch brandende ambitie.
Het begon twee weken geleden met de groene bolletjes, bezaaid met van die lollige Shrek trompetjes. Die gaven nog een…
Een ongewoon griepje
dagcolumn
2.1 met 10 stemmen
347 Corona is een ongewoon griepje. Normaal zouden sommige mensen ziek worden en normaal zou een zeker percentage overlijden. Dat laatste gebeurt nu ook, maar het abnormale van corona is dat niemand immuun is voor corona, Covid 19. Dat betekent dat iedereen die geïnfecteerd wordt ook ziek wordt. De meesten daarvan overleven moeiteloos. Een klein percentage moet naar het ziekenhuis en slechts een deel ervan gaat rechtstreeks naar intensive-care en een deel daarvan overlijdt.
Dat is het hele…
Corona Complot
dagcolumn
2.3 met 31 stemmen
967 Naast wereldwijde kapitalistische samenzweringen om velen ziekmakend aan het roken te krijgen, duiken tijdens de nationale opwinding over het Coronavirus allerlei andere akelige gedachten op over complotten. Hieronder in willekeurige volgorde enkele onmogelijke theorieën.
Goedkope vliegtickets, groeigekte bij vliegmaatschappijen, oeverloze reislust bij verwende burgers, heen en weer gesleep van mens en dier over de hele wereld door moderne mobiliteit. Dit alles leidt ook tot de huidige…
Crisis
dagcolumn
4.2 met 4 stemmen
314 Het lijkt of een zwerm sprinkhanen de anders zo ruim gevulde schappen heeft kaalgevreten. Rutte’s oproep over ‘allemaal samen’ en ‘met z’n 17 miljoen kunnen we het doen’, resulteert in een chaotische roofoverval op de beschikbare voorraden.
Ik las dat iemand prat ging op de 1000 mondkapjes en 200 flessen handgel die ze nog op tijd had weten te scoren. Even een virus en dat ‘gave land’ van ons verkruimelt voor je ogen. De voornaamste zorg van de gemiddelde Nederlander in…
Geen excuses graag
dagcolumn
2.8 met 6 stemmen
276 De koning heeft zijn excuses aan Indonesië overgebracht voor een misdaad die hij niet heeft gedaan. Die zijn moeder ook niet heeft gedaan, nee, een misdaad die zelfs niet onder het bewind van zijn grootmoeder is begaan.
Gaat hij straks naar de Slavenkust om excuses over te brengen aan alle landen waar Nederlanders slaven vandaan haalden? Het is natuurlijk een idee.
Maar waar leidt het toe? In Indonesië wonen nog kinderen van slachtoffers en misschien zelfs slachtoffers die door de…
Droef gelijk
dagcolumn
4.0 met 5 stemmen
491 Jaren geleden diende ik op het PvdA-congres een motie in, dat we geen troepen naar Afghanistan moesten sturen. Het was futiel. De motie haalde het niet.
Een congres daarna diende ik opnieuw een wat voorzichtiger motie in met als doel onze troepen terug te trekken. Die werd versterkt overgenomen door het bestuur en haalde het wel. Ik herinner me nog dat Ploumen me feliciteerde met mijn succes.
De belangrijkste reden voor beide moties was, dat ik vreesde dat we de klus in Afghanistan niet zouden…
Boer
dagcolumn
5.0 met 2 stemmen
378 Ik heb een vraag. Aan de KRO, aan vrouwtje Pyggelmee en aan Nederland in het algemeen.
Mag het nu eindelijk voorbij zijn, elk jaar dat gemuts met die gestoorde boeren en hun kansloze muurbloemen.
Twee en een half miljoen elleboognuiters zaten gisteravond gezellig klaar voor de speeddate. Ik ook ondanks superieur intellectueel verzet, dat gebroken werd door een stem uit de huiskamer: ‘Kijk je ook?’
Opnamen van voor Corona want er wordt uitbundig gehugd en gedrieklapperd.…
De grootste Belgische schilder?
dagcolumn
4.0 met 3 stemmen
317 De beroemde schilder Jan van Eyck was net zo Nederlands als Rembrandt van Rijn. Daar staat tegenover dat Jan van Eyck meer Belg is dan Rembrandt. Dat zit zo.
Rembrandt werd in de tachtigjarige oorlog geboren: 1606. In die tijd bestond Nederland niet, maar waren er een aantal opstandige provinciën, zoals men toen zei, de Zeven Provinciën die probeerden de Nederlanden te veroveren en er was een deel dat door Philips II werd bestuurd die hetzelfde gebied weer onder zijn controle probeerde te…
Twintig-Twintig, 2020, MMXX
dagcolumn
1.0 met 1 stemmen
516 In wat heel wel mogelijk m’n laatste bijdrage is aan deze nu al legendarische niche-site, voordat die ofwel oplost in dunne lucht en geen enkel spoor achterlaat ofwel (’t andere uiterste), opgekocht door opportunistische exploitanten ’n commerciële wedergeboorte ondergaat, wil ik ons nog eenmaal ’n blik gunnen op de tijd waarin we nu leven, het XX-ste jaar van de XX-ste eeuw (+I), ofwel MM, tweemaal duizend voor 20-ste eeuw, door de vensters van de numero-logica.
De astro-logica, de…
Dag Boek!
dagcolumn
3.7 met 9 stemmen
593 Waar zullen we het vandaag over hebben, m’n beste dagboek?
Is er nog tijd?
Zijn ze van binnen iets aan het uitwerken dat we aandacht dienen te geven om verder te komen?
Waar komen die impulsen eigenlijk vandaan?…
Hugo’s
dagcolumn
5.0 met 4 stemmen
272 Het zal toch niet in de voornaam zitten? Eerst Hugo Borst die van de week tijdens DWDD zijn passieve agressie de vrije loop liet in de richting van Ilse de Lange.
Of het nog wat zou worden met haar carrière, straks als oudere vrouw en of ze nog wel wat zag in alweer zo’n obligate Edison.
Ilse, nachtegaaltje en altijd in prinsessendracht, had meer haar op de tanden dan Borst verwacht had en antwoordde charmant glimlachend dat ze zo’n prijs als een grote eer ervaart en dat meer…
Mijn eerste kaartje
dagcolumn
4.0 met 1 stemmen
569 Lang, lang geleden zat ik op de Wilhelminaschool in Coevorden. Ik weet niet in welke klas, maar misschien in de derde klas, of de tweede, kreeg ik mijn eerste aardrijkskundeboekje dat een enorme indruk op me heeft gemaakt. Het heette, omdat de samenleving toen nog wat inclusiever was, ‘ons eerste aardrijkskundeboekje’ (Wolters-Noordhoff, Groningen, 1961). Aardrijkskunde was van ons allemaal en we deden dingen samen.
Dit boekje opende mijn ogen. Ik kreeg het ergens in de jaren negentig van…
Wereldpolitiek
dagcolumn
2.6 met 22 stemmen
379 Lang, lang geleden vond ik politiek interessant, maar dan wel de wereldpolitiek. Ik keek neer op de lokale politiek waar onbelangrijke besluiten door ongeleerde mensen werden genomen. Nee, in de wereldpolitiek zaten mensen die goed nadachten en verstandige besluiten namen.
Dat dacht ik.
Ik was naïef.
Ik was twee kanten op naïef.…
Nieuw regime
dagcolumn
3.8 met 4 stemmen
306 Goedemorgen meneer Taghi
Mogge Harry
Lekker geslapen? Bed niet te hard? Tralies ook naar wens?
What’s for breakfast?…